ΟΜΟΡΦΙΑ

Έγχρωμοι φακοί επαφής: Πώς θα τους φορέσετε με ασφάλεια

Μπορούμε να αλλάξουμε το στιλ των ρούχων μας, το χρώμα και το κούρεμα στα μαλλιά μας ή ακόμα και το χρώμα της επιδερμίδας μας επιλέγοντας κάποια τεχνική τεχνητού μαυρίσματος. Το χρώμα των ματιών μας είναι όμως κάτι μόνιμο και μπορούμε (προς το παρόν) να το αλλάξουμε μόνο για λίγο με τη χρήση έγχρωμων φακών επαφής. 

Έγχρωμοι φακοί επαφής: Πώς θα τους φορέσετε με ασφάλεια
bigstock Close up Woman Eye 92780900

Για να αποφύγετε δυσάρεστες εκπλήξεις, από μικροερεθισμούς έως σοβαρές μολύνσεις, επιβάλλεται να ακολουθήσετε τις παρακάτω τρεις συμβουλές των ειδικών.

1. Απευθυνθείτε σε γιατρό

Οι έγχρωμοι φακοί επαφής δεν είναι αξεσουάρ αλλά ιατρικό «εργαλείο». Επιβάλλεται η αξιολόγηση από τον οφθαλμίατρο πριν την επιλογή οποιουδήποτε φακού επαφής, ώστε να ελεγχθεί η καμπυλότητα του οφθαλμού. Εάν ο φακός δεν εφαρμόζει σωστά, είναι πολύ πιθανό να προκαλέσει ερεθισμό ή εκδορά.

2. Επιλέξτε επώνυμο φακό

Αποφύγετε τις φθηνές λύσεις που προσφέρονται διαδικτυακά ή από καταστήματα που δεν ειδικεύονται στη διάθεση γυαλιών και φακών. Επιλέξτε ένα προϊόν που έχει λάβει τις απαραίτητες πιστοποιήσεις και το εγκρίνει ο οφθαλμίατρός σας.

3. Φροντίστε καταλλήλως τους φακούς

Όπως και οι φακοί διόρθωσης της μυωπίας, έτσι και οι έγχρωμοι φακοί πρέπει να τοποθετούνται σωστά και να καθαρίζονται επαρκώς. Πλύνετε καλά τα χέρια σας πριν βάλετε τους φακούς, αποθηκεύστε τους φακούς μόνο στην ειδική θήκη και χρησιμοποιώντας το ειδικό υγρό καθαρισμού και μελετήστε τις οδηγίες του κατασκευαστή όσον αφορά τη διάρκεια ζωής των φακών.

Διαβάστε επίσης:

Πέντε κακές συνήθειες που καταστρέφουν τα μάτια σας

CDC: Τρεις συμβουλές-κλειδιά για τους χρήστες φακών επαφής

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ