ΟΜΟΡΦΙΑ

Μελάνωμα: Ποιος δείκτης SPF στα αντηλιακά μειώνει τον κίνδυνο κατά 80%

Το αντηλιακό είναι η «πρώτη γραμμή άμυνας» ενάντια στη βλαβερή υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου.

Μελάνωμα: Ποιος δείκτης SPF στα αντηλιακά μειώνει τον κίνδυνο κατά 80%

Η έκθεση στον ήλιο χωρίς αντηλιακό αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο για καρκίνο του δέρματος, κυρίως για μελάνωμα, την πιο επικίνδυνη μορφή της νόσου.

bigstock Healthy Suntanning With Spf Bo 96815801

Σύμφωνα νέα έρευνα που εκπονήθηκε από ερευνητές στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο, δεν παρέχουν όλα τα αντηλιακά την ίδια προστασία ενάντια στον μελάνωμα.

Βάσει κλινικών δοκιμών σε πειραματόζωα, το αντηλιακό με δείκτη προστασίας SPF 30 συνδέεται με σημαντικά μειωμένο κίνδυνο μελανώματος όταν εφαρμόζεται πριν την έκθεση στον ήλιο.

bigstock Sunscreen lotion over tan woma 15972014

«Αναπτύξαμε ένα μοντέλο στα ποντίκια που μας επιτρέπει να αξιολογούμε την αποτελεσματικότητα ενός αντηλιακού όχι μόνο στην πρόληψη του ηλιακού εγκαύματος αλλά και στην πρόληψη του μελανώματος. Ευελπιστούμε πως το μοντέλο αυτό θα οδηγήσει σε σημαντικές ανακαλύψεις αναφορικά με την πρόληψη του μελανώματος», δηλώνει η Κριστίν Μπερντ, καθηγήτρια Μοριακής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο.

Οι ερευνητές δοκίμασαν διάφορα αντηλιακά με δείκτη προστασίας 30 και διαπίστωσαν ότι όλα συνδέονται με μειωμένη συχνότητα εμφάνισης του μελανώματος και σημαντική καθυστέρηση στην εκδήλωση της νόσου. Η συστηματική χρήση αντηλιακού με δείκτη 30 εκτιμάται πως μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για καρκίνο του δέρματος έως και κατά 80%.

Τα ευρήματα της νέας έρευνας παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου της Αμερικανικής Ένωσης Ερευνών για τον Καρκίνο (AACR).

Διαβάστε επίσης:

Αφαίρεση καρκίνου του δέρματος - Φωτογραφίες που σοκάρουν

Βρείτε τον δείκτη προστασίας αντηλιακού ανάλογα με τον φωτότυπό σας

Καρκίνος του δέρματος: Η βιταμίνη που προστατεύει μετά από έγκαυμα