ΟΜΟΡΦΙΑ

Μεταμόσχευση μαλλιών με τη μέθοδο FUE

Κάποτε, στις –ομολογουμένως– αφύσικες μεταμοσχεύσεις μαλλιών, τα μαλλιά φύτρωναν σαν τούφες, ήταν αραιά και άφηναν τεράστιες ουλές στο κεφάλι του ασθενούς. Οι εποχές αυτές έχουν πλέον περάσει ανεπιστρεπτί!

Μεταμόσχευση μαλλιών με τη μέθοδο FUE

Βασική προϋπόθεση, βέβαια, είναι να βρει ο ασθενής έναν ειδικευμένο στη μεταμόσχευση μαλλιών και πιστοποιημένο ιατρό, ο οποίος να γνωρίζει όλες τις τεχνικές της σύγχρονης μεταμόσχευσης μαλλιών και να τις εφαρμόζει με επαγγελματισμό. Ο ιατρός όμως δεν μπορεί να σταθεί μόνος του: πρέπει να έχει από πίσω μια απόλυτα εξειδικευμένη και αφοσιωμένη ομάδα.

Στην εποχή όμως της σύγχρονης μεταμόσχευσης μαλλιών, παρουσιάζεται ένα άλλο φαινόμενο: ενώ παλαιότερα οι ενδιαφερόμενοι για μεταμόσχευση μαλλιών βομβαρδίζονταν από εξωφρενικές προσφορές και εκπτώσεις, στις μέρες μας βομβαρδίζονται από εντυπωσιακά ονόματα τεχνικών μεταμόσχευσης μαλλιών που υπόσχονται μαλλιά χωρίς χειρουργείο και χωρίς ουλές!

Τελικά πόσες και ποιες είναι οι επιστημονικά αναγνωρισμένες τεχνικές μεταμόσχευσης μαλλιών;

Τις απορίες μας έλυσε ο μοναδικός Έλληνας χειρουργός, πιστοποιημένος ως Diplomate of the American Board of Hair Restoration Surgery. (ABHRS) Dr. Κωνσταντίνος Αναστασάκης MD, PhD, Χειρουργός Κεφαλής-Τραχήλου, Διδάκτορας Ιατρικής Σχολής, εξειδικευμένος χειρουργός αποκατάστασης τριχωτού και ενεργό μέλος του ISHRS (International Society of Hair Restoration Surgery).

k.a

Ερώτηση: Πόσες τεχνικές μεταμόσχευσης μαλλιών υπάρχουν;

Dr K. Αναστασάκης: Πολύ καλή ερώτηση! Σίγουρα έχετε ακούσει για πολλές και διάφορες τεχνικές μεταμόσχευσης μαλλιών με ιδιαίτερα «φανταχτερά» ονόματα. Όλες αυτές οι «δήθεν» νέες και επαναστατικές τεχνικές δεν είναι τίποτα άλλο παρά διαφημιστικά κόλπα! Η αλήθεια είναι πως μόνο 2 τεχνικές μεταμόσχευσης μαλλιών αναγνωρίζονται από τη Διεθνή Οργάνωση Χειρουργικής Αποκατάστασης Τριχωτού (International Society of Hair Restoration Surgery, ISHRS) της οποίας είμαι ενεργό μέλος καθώς και το Αμερικανικό Συμβούλιο Χειρουργικής Αποκατάστασης Τριχωτού (American Board of Hair Restoration Surgery, ABHRS) το οποίο με έχει πιστοποιήσει ως τον μοναδικό Έλληνα χειρουργό που πληροί τα κριτήριά του, η τεχνική FUT και η τεχνική FUE. Δεν είναι τυχαίο μάλιστα πως η ISHRS και το ABHRS απαγορεύουν στα μέλη τους να χρησιμοποιούν οποιονδήποτε άλλο όρο για την περιγραφή αυτών των 2 τεχνικών μεταμόσχευσης μαλλιών, διότι οποιοσδήποτε άλλος όρος θεωρείται παραπλανητικός, μη-επιστημονικός και αντιδεοντολογικός.

{youtube}IXg-gyGNrNQ{/youtube}

Ερώτηση: Διαφέρουν σε κάτι αυτές οι 2 τεχνικές; Αν ναι, σε τι ακριβώς;

Dr K. Αναστασάκης: Η διαφορά των τεχνικών FUT και FUE έγκειται μόνο στον τρόπο που παίρνουμε τα μοσχεύματα από το πίσω μέρος του τριχωτού, την επονομαζόμενη και «δότρια ζώνη».

Στην τεχνική FUT, αφαιρούμε σε σειρά τα μοσχεύματα και στη συνέχεια, με την τριχοφυτική σύγκλειση κλείνουμε το κενό ώστε να ξαναφυτρώσουν μαλλιά στην δότρια περιοχή. Αντίθετα, στην τεχνική FUE, τα τριχοθυλάκια αφαιρούνται ένα προς ένα και στη θέση τους παραμένουν ανεπαίσθητες ουλές (μικρότερες από 0,5mm). Από το σημείο αυτό και μετά, όλα τα βήματα και για τις 2 τεχνικές μεταμόσχευσης μαλλιών είναι απολύτως ίδια!

Ερώτηση: Η FUT ή η FUE είναι νεότερη τεχνική;

Dr K. Αναστασάκης: Καμία από τις 2 τεχνικές δεν εφευρέθηκε τα τελευταία χρόνια. Και οι δύο τεχνικές αποτελούν εξέλιξη παλαιότερων τεχνικών. Η τεχνική FUT είναι εξέλιξη της τεχνικής strip και η τεχνική FUE είναι εξέλιξη της τεχνικής punch graft. Στην τεχνική strip αφαιρούταν μια λωρίδα από τη δότρια περιοχή και τα μοσχεύματα διαχωρίζονταν και τοποθετούνταν στη λήπτρια περιοχή. Στην τεχνική punch graft μεταμοσχεύονταν μεγάλα κυλινδρικά μοσχεύματα και τα μαλλιά φύτρωναν σαν μικρές, διάσπαρτες τούφες, δίνοντας την εικόνα των μαλλιών «κούκλας».

Πλέον, και οι 2 τεχνικές έχουν εξελιχθεί σε τέτοιο βαθμό που επιτρέπουν στους ιατρούς να προσφέρουν στους ασθενείς της εμφύτευσης μαλλιών απόλυτα φυσικά αποτελέσματα που δεν ξεχωρίζουν από τα φυσικά μαλλιά.

Ερώτηση: Τότε γιατί ακούμε συνεχώς για τη νέα τεχνική μεταμόσχευσης μαλλιών;

Dr K. Αναστασάκης: Όπως είπαμε, δεν υπάρχει νέα τεχνική μεταμόσχευσης μαλλιών. Υπάρχει τεχνική FUT και τεχνική FUE. Ο λόγος που παρουσιάζεται η τεχνική FUE ως νέα τεχνική είναι διότι είναι πολύ πιο εύκολη για τον «ιατρό» να την μάθει.

Μάλιστα, στη χώρα μας υπάρχουν κέντρα ή «κλινικές» που ξοδεύουν τεράστια ποσά για να διαφημίσουν μόνο την τεχνική FUE και τις επεμβάσεις πολλές φορές τις εκτελούν και μη-ιατροί (νοσηλεύτριες, τεχνολόγοι, ακόμα και κομμωτές!), οι οποίοι σε καμία περίπτωση δεν θα τολμούσαν να εφαρμόσουν την τεχνική FUT που απαιτεί μεγάλη χειρουργική εμπειρία. Όπως μπορούμε, λοιπόν, να συμπεράνουμε, αυτό έχει ως αποτέλεσμα ένα κακό, άσχημο και παντελώς αφύσικο αποτέλεσμα στις περισσότερες των περιπτώσεων.

Ερώτηση: Άρα οι εξαιρετικά χαμηλές τιμές που ακούμε οφείλονται σε τέτοια περιστατικά;

Dr K. Αναστασάκης: Δυστυχώς ναι! Όλοι ξέρουμε ότι οι καιροί είναι χαλεποί και δυστυχώς κάποιοι εκμεταλλεύονται την ανάγκη των συνανθρώπων μας να βελτιώσουν την εικόνα τους. Έτσι, χωρίς κανέναν απολύτως ενδοιασμό και χωρίς να κάνουν μια σωστή εκτίμηση των αναγκών του κάθε ασθενούς ξεχωριστά, βγάζουν εξωφρενικές προσφορές όπως «100 τρίχες για 50 ευρώ» και τόσα άλλα τραγελαφικά διαφημιστικά τρικ που ακούμε.

Για να το καταλάβετε καλύτερα, θα σας δώσω ένα παράδειγμα: στη μεταμόσχευση μαλλιών δεν μεταμοσχεύουμε τις τρίχες αλλά τα τριχοθυλάκια, τις ρίζες να το πω απλά! Τα τριχοθυλάκια που παίρνουμε από τη δότρια περιοχή έχουν από 1 ως 5 τρίχες το καθένα. Ο μέσος όρος τριχών σε κάθε τριχοθυλάκιο είναι 2,4 τρίχες. Για να καλυφθεί, με μια μέτρια πυκνότητα, 1 τετραγωνικό εκατοστό στο τριχωτό, χρειάζεται να μεταμοσχευθούν τουλάχιστον 40 τριχοθυλάκια, δηλαδή περίπου 100 τρίχες! Για να καταλάβετε για τι μεγέθη μιλάμε, 1 τετραγωνικό εκατοστό είναι η μια πλευρά ενός μικρού λευκού ζαριού! Καταλαβαίνετε λοιπόν τι μπορούν να καλύψουν οι 100 τρίχες. Εάν σε αυτό συνυπολογίσουμε και το γεγονός ότι τη μεταμόσχευση μαλλιών την εκτελεί μη-εξειδικευμένο προσωπικό, καταλαβαίνετε ότι το κέρδος που αποκομίζουν όσοι κάνουν τις εν λόγω διαφημίσεις, είναι τεράστιο.

Μεγάλες όμως είναι και οι απώλειες για τον ασθενή διότι έτσι δυσφημείται η μεταμόσχευση μαλλιών ως ιατρική πράξη και παρουσιάζονται αφύσικα αποτελέσματα σε όλο και περισσότερους δυσαρεστημένους ασθενείς, αφού δεν μπορεί να περιμένει κανείς από έναν ανειδίκευτο, άπειρο νοσηλευτή ή ακόμα και κομμωτή να μπορεί να προσφέρει τα αποτελέσματα ενός έμπειρου και πιστοποιημένου χειρουργού με δεκαετίες σπουδής και επεμβάσεων.

adw231

Ερώτηση: Τελικά ποια τεχνική είναι η καλύτερη κατά τη γνώμη σας;

Dr K. Αναστασάκης: Εδώ δεν μπορώ να σας δώσω κάποια απάντηση για τον απλούστατο λόγο ότι δεν μπορούν να συγκριθούν οι 2 τεχνικές μεταμόσχευσης μαλλιών. Ένας εξειδικευμένος και ηθικός χειρουργός που έχει επενδύσει χρόνια στη σπουδή και μελέτη του αντικειμένου του, οφείλει να γνωρίζει όλες τις τεχνικές του πεδίου στο οποίο εξειδικεύεται και να εφαρμόζει την κατάλληλη τεχνική ανάλογα με τον ασθενή, τις ανάγκες του και φυσικά την εμπειρία την οποία έχει αποκτήσει ο ίδιος πάνω σε κάθε μια από αυτές. Με άλλα λόγια, η ύπαρξη 2 τεχνικών αφαίρεσης μοσχευμάτων στη μεταμόσχευση μαλλιών μας επιτρέπει να καλύψουμε τις ανάγκες όλων των ασθενών πλέον διότι έχουμε περισσότερα «όπλα» στα χέρια μας. Είναι αντιδεοντολογικό να απορρίπτουμε τη μια τεχνική προς όφελος της άλλης. Συνεπώς, σε καμία περίπτωση δεν μπαίνουμε σε «κόντρα» καλής ή κακής τεχνικής και φυσικά σε καμία περίπτωση δεν εφαρμόζουμε μόνο μια τεχνική όταν μπορούμε να προσφέρουμε πιο φυσικά, πιο πλήρη και οι πυκνά αποτελέσματα με τον συνδυασμό των 2 τεχνικών.

Ερώτηση: Υπάρχει περίπτωση να έχουμε διαφορετικό αποτέλεσμα ανάλογα με τον ιατρό που κάνει τη μεταμόσχευση μαλλιών;

Dr K. Αναστασάκης: Η επιτυχία ή η αποτυχία σε μια μεταμόσχευση μαλλιών εξαρτάται κατά κύριο λόγο από την εξειδίκευση του ιατρού. Σκεφτείτε πως η επέμβαση αυτή είναι μόνιμη. Έτσι, αν δεν γίνει καλή δουλειά από την αρχή, αυτό θα μας ακολουθεί σε όλη μας τη ζωή.

Εδώ βέβαια πρέπει να αναφέρουμε πως η σύγχρονη μεταμόσχευση μαλλιών, εφόσον εκτελείται από εξειδικευμένο και έμπειρο χειρουργό και μόνο, είναι απόλυτα φυσική και πυκνή, αλλάζει εντυπωσιακά την εμφάνιση και την ψυχολογία του ατόμου και δεν αφήνει ουλές ούτε έχει αφύσικα αποτελέσματα (σαν τα μαλλιά κούκλας). Πρέπει όλοι όσοι ενδιαφέρονται να προχωρήσουν σε μεταμόσχευση μαλλιών να κάνουν εκτενή έρευνα αγοράς αλλά και να ζητούν διαπιστευτήρια από όποιον ιατρό ή «κλινική» επισκεφθούν.

Η μεταμόσχευση μαλλιών απαιτεί προσήλωση, αφοσίωση, απόλυτο συγχρονισμό και απόλυτη εξειδίκευση που μόνο μια πολύ καλά οργανωμένη ομάδα μπορεί να προσφέρει.

Αυτό που πάντοτε λέω σε κάθε ασθενή μου: «Στην απόφασή σου να υποβληθείς σε Μεταμόσχευση Μαλλιών, εγώ, ως εξειδικευμένος και πιστοποιημένος Χειρουργός, μπορώ να σε βοηθήσω να είναι η καλύτερη που πήρες ποτέ για την εμφάνισή σου. Θέλω πραγματικά να γνωρίζεις τι μπορεί να αλλάξει σε εσένα τον ίδιο (και όχι σε φωτογραφίες με τραγουδιστές, ποδοσφαιριστές, ηθοποιούς και... celebrities). Η ομάδα μου και εγώ μπορούμε να σου εξασφαλίσουμε και να σου εγγυηθούμε ότι το αποτέλεσμα της δικής σου μεταμόσχευσης μαλλιών θα σε δικαιώσει, θα σε κάνει χαρούμενο και θα σε γεμίσει με αυτοπεποίθηση για την εικόνα σου!»

Δείτε αποτελέσματα μεταμόσχευσης μαλλιών στο www.anastasakishairclinic.gr ή κλείστε ένα ραντεβού με τον Dr. Κωνσταντίνο Αναστασάκη MD, PhD στο ιατρείο του, Περικλέους 1 στο Μαρούσι αλλά και στο νέο χώρο του, Πλατεία Κολωνακίου 21 στον 3ο όροφο, κατόπιν ραντεβού στο 210-8011000.