ΟΜΟΡΦΙΑ

ΚΕΠΚΑ: Επικίνδυνο το σολάριουμ

Πολλοί καταναλωτές πιστεύουν ότι το τεχνητό μαύρισμα (σολάριουμ) είναι ένας ασφαλής τρόπος μαυρίσματος.

ΚΕΠΚΑ: Επικίνδυνο το σολάριουμ

Ωστόσο, η επιστημονική επιτροπή για τα καταναλωτικά προϊόντα της Ε.Ε. επεσήμανε ότι επειδή η χρήση υπεριώδους ακτινοβολίας για τεχνητό μαύρισμα άρχισε να κατακτά την αγορά μετά το 1990, δεν υπάρχουν αρκετά επιστημονικά δεδομένα για τα πλήρη αποτελέσματά της στην υγεία μας, προειδοποιεί το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών.

Θα χρειαστούν πολλά χρόνια ακόμη για να έχουμε πλήρως τεκμηριωμένη άποψη εάν το τεχνητό μαύρισμα προκαλεί καρκίνο του δέρματος. Η Επιστημονική Επιτροπή θεωρεί πολύ πιθανό ότι η χρήση των σολάριουμ, που χρησιμοποιούν είτε UVB ακτινοβολία είτε UVA ακτινοβολία, συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης κακοήθους μελανώματος ή μελανώματος στα μάτια.

bigstock Empty tanning bed solarium 104582906

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από τα κράτη-μέλη να εντείνουν τους ελέγχους ασφάλειας των σολάριουμ και των υπηρεσιών τεχνητού μαυρίσματος που παρέχονται από ινστιτούτα ομορφιάς και αδυνατίσματος και γυμναστήρια. Επίσης, ζήτησε από τη βιομηχανία μέχρι το τέλος του 2011 να προετοιμάσει εκπαιδευτικό υλικό για τους χειριστές των σολάριουμ, κώδικα δεοντολογίας για το πώς πρέπει να παρέχονται οι υπηρεσίες τεχνητού μαυρίσματος από τις αντίστοιχες επιχειρήσεις και συμβουλές και προειδοποιήσεις για τους καταναλωτές που θέλουν να μαυρίσουν με τεχνητά μέσα.

Το ΚΕΠΚΑ ενημερώνει τους καταναλωτές:

Τα σολάριουμ πρέπει να πληρούν τους κανόνες ασφαλείας που θέτει η οδηγία για τις συσκευές χαμηλής τάσης (2006/95/EC), το ευρωπαϊκό πρότυπο ασφάλειας (EN 60335-2-27), ο κανονισμός για τους ελέγχους ασφάλειας των προϊόντων (765/2008/EC) και η οδηγία για τη γενική ασφάλεια των προϊόντων (2001/95/EC). Ο κανονισμός 765/2008/EC επιτρέπει στους ελεγκτικούς μηχανισμούς να ελέγξουν και να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για μη ασφαλή σολάριουμ, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι αυτά χρησιμοποιούνται από καταναλωτές ή από επιχειρήσεις που παρέχουν υπηρεσίες τεχνητού μαυρίσματος σε καταναλωτές.

Η UV ακτινοβολία ενός σολάριουμ δεν πρέπει να ξεπερνά 0,3 W/ανά τετραγωνικό μέτρο. Σε κάποια κράτη-μέλη, ακόμα και το 90% των σολάριουμ υπερέβαινε το όριο αυτό.

Η χρήση των σολάριουμ πρέπει να αποφεύγεται:

- από ανθρώπους, κάτω των 18 ετών, γιατί ο κίνδυνος εμφάνισης μελανώματος είναι ιδιαίτερα υψηλός σε αυτές τις ηλικίες όταν καταφεύγουν στο τεχνητό μαύρισμα

- από ανθρώπους με κρεατοελιές

- από ανθρώπους με μελάνωμα ή οικογενειακό ιστορικό μελανώματος

- από ανθρώπους με ανοιχτό χρώμα δέρματος ή φακίδες

Ο χρόνος παραμονής στο σολάριουμ εξαρτάται από τον τύπο του δέρματός μας.

Η προφύλαξη των ματιών είναι απαραίτητη εάν θέλουμε να μαυρίσουμε με αυτόν τον τρόπο.

Το ΚΕΠΚΑ συνιστά στους καταναλωτές να αποφεύγουν το τεχνητό μαύρισμα.

Για καταγγελίες ή περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στο ΚΕΠΚΑ, τηλ. 2310-233333, ώρες 09:00-14:30.

Διαβάστε επίσης:

Σπρέι μαυρίσματος: Πόσο ασφαλές είναι;

Ποιοι απαγορεύεται να μαυρίζουν με τη μέθοδο σολάριουμ

Φυσικό vs. τεχνητό μαύρισμα: Δείτε τους κινδύνους που κρύβουν