ΟΜΟΡΦΙΑ

Σταθερό βάρος: Με ποια φρούτα και λαχανικά θα το πετύχεις

Η κατανάλωση συγκεκριμένων φρούτων και λαχανικών, πλούσιων σε φλαβονοειδή, μπορεί να συμβάλλει στον καλύτερο έλεγχο του σωματικού βάρους με την πάροδο του χρόνου.

Σταθερό βάρος: Με ποια φρούτα και λαχανικά θα το πετύχεις

Ερευνητές από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας «T.H. Chan» του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση περισσότερους από 124.000 άνδρες και γυναίκες που είχαν πάρει μέρος σε κλινικές μελέτες, εστιάζοντας στην κατανάλωση επτά τύπων φλαβονοειδών που κατανάλωναν σε μια περίοδο 24 ετών.

Οι συμμετέχοντες ήταν διαφόρων ηλικιών και είχαν δώσει στοιχεία για το βάρος τους, τον τρόπο ζωής και τυχόν διαγνώσεις ασθενειών, ανά διετή, από το 1986 έως το 2011. Επίσης, ανέφεραν στοιχεία για την διατροφή τους κάθε τέσσερα χρόνια.

bigstock Fruit and vegetable of silver 66698965

Από την επεξεργασία των δεδομένων προέκυψε ότι, την ισχυρότερη σχέση με την διατήρηση του σωματικού βάρους είχαν οι φλαβονόλες, τα φλαβονοειδή πολυμερή και οι ανθοκυανίνες.

Τα τρόφιμα που λόγω της περιεκτικότητάς τους σε φλαβονοειδή είχαν σημαντική επίδραση το σωματικό βάρος ήταν:

-Τα μήλα

-Τα αχλάδια

-Τα μούρα

-Οι πιπεριές

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, μπορεί η επίδραση στο βάρος να ήταν μέτρια, αλλά παρόλα αυτά σημαντική.

Σε αφορά τις ανθοκυανίνες διαπιστώθηκε ότι ένα τέταρτο του φλιτζανιού φράουλες ή κεράσια δίνουν 10 mg ανθοκυανίνες και για κάθε επιπλέον mg, διαπιστώθηκε μισό κιλό λιγότερο αύξηση του βάρους σε τέσσερα χρόνια.

Επειδή με την πάροδο των χρόνων οι περισσότεροι άνθρωποι παίρνουν βάρος, η κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε φλαβονοειδή, μπορεί να βοηθήσει σε μικρότερη αύξηση του βάρους.

Το πώς ακριβώς τα φλαβονοειδή συντελούν στον έλεγχο του βάρους δεν είναι ξεκάθαρο ακόμα.

Μικρές έρευνες έχουν δείξει ότι τα φλαβονοειδή μειώνουν τη συνολική θερμιδική πρόσληψη, ενώ άλλες έχουν δείξει ότι οι φλαβονόλες μειώνουν το διατροφικό λίπος και αυξάνουν την δαπάνη ενέργειας.

Διαβάστε επίσης:

Φλαβονοειδή: Πώς ωφελούν την υγεία και πού θα τα βρείτε

Το ιδανικό σνακ για να κάψετε λίπος και να προστατεύσετε την καρδιά σας

Πέντε tips για να ελέγξεις την όρεξή σου