ΟΜΟΡΦΙΑ

Βιταμίνη C: 5 τρόποι που σας κάνει πιο όμορφους

Η βιταμίνη C ή ασκορβικό οξύ είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη με πολλά οφέλη για τον οργανισμό, γνωστή κυρίως για τις αντιγηραντικές της ιδιότητες.

Βιταμίνη C: 5 τρόποι που σας κάνει πιο όμορφους

Οι ειδικοί τονίζουν ότι η βιταμίνη C είναι τα «κλειδί» για την επανόρθωση, την αναδόμηση και τη διατήρηση των υγιών κυττάρων σε όλο τον οργανισμό.

Το σημαντικότερο όφελός της για τον οργανισμό είναι η ικανότητά της να αυξάνει θεαματικά την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης, δηλαδή τις πρωτεΐνες που διατηρούν το δέρμα ελαστικό και σφριγηλό.

Επειδή είναι υδατοδιαλυτή, το σώμα δεν την αποθηκεύει, γι’ αυτό είναι σημαντικό να την λαμβάνετε καθημερινά μέσω των τροφών.

Δείτε 5 τρόπους που η βιταμίνη C συμβάλλει στην ομορφιά:

Μεγαλώνει τα μαλλιά

Η βιταμίνη C είναι βασική για τη ανάπτυξη και την ενδυνάμωση των μαλλιών. Φτιάξτε μία μάσκα με μια βρασμένη γλυκοπατάτα, μισό φλιτζάνι φραγκοστάφυλα, τρεις φράουλες και μισή κόκκινη πιπεριά. Ανακατέψτε τα υλικά μέχρι να γίνει ένα κρεμώδες λείο μείγμα. Απλώστε το στο τριχωτό του κεφαλιού και αφήστε το να δράσει για 15-25 λεπτά. Στη συνέχεια ξεπλύνετε με χλιαρό νερό.

Σας γεμίζει ενέργεια

Η βιταμίνη C παίζει βασικό ρόλο στην απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό, συμβάλλοντας στην ενέργεια και την ευεξία. Όταν αδειάζουν οι αποθήκες σιδήρου του οργανισμού, αυξάνει ο κίνδυνος αναιμίας, κόπωσης και αδυναμίας. Συνδυάστε τροφές πλούσιες σε σίδηρο με βιταμίνη C για καλύτερη απορρόφηση και ενέργεια.

bigstock Foods High In Vitamin C 150618842

Δυναμώνει τα νύχια

Η βιταμίνη C βοηθά την υγεία των νυχιών, ενισχύοντας το δέρμα, τους συνδετικούς ιστούς, τα οστά και τα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων.

Προλαμβάνει τις παρωνυχίδες

Εκτός του ότι δυναμώνει τα νύχια και τα βοηθά να μεγαλώσουν, αποτρέπει τη δημιουργία παρωνυχίδων. Η πρόσληψη βιταμίνης C μέσω των τροφών είναι ο καλύτερος τρόπος να ενισχύσετε τα νύχια σας, γι’ αυτό φροντίστε να καταναλώνετε καθημερινά εσπεριδοειδή.

Επιβραδύνει τη γήρανση

Μια μελέτη του 2007 που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Clinical Nutrition διαπίστωσε ότι οι μεσήλικες γυναίκες που κατανάλωναν περισσότερη βιταμίνη C μέσω της διατροφής είχαν λιγότερες ρυτίδες και πιο ενυδατωμένη επιδερμίδα. Οι ειδικοί τονίζουν ότι η βιταμίνη C μπορεί να καθυστερήσει τα σημάδια γήρανσης που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.
Φτιάξτε μια μάσκα προσώπου πλούσια σε βιταμίνη C πολτοποιώντας ένα ακτινίδιο και μισό φλιτζάνι παπάγια. Εφαρμόστε το μείγμα στο πρόσωπό σας, αφήστε το να δράσει για 15-20 λεπτά και κατόπιν ξεπλύνετε με κρύο νερό.

Διαβάστε επίσης:

Βιταμίνη C: Σε ποια φρούτα και λαχανικά θα βρείτε τη μεγαλύτερη ποσότητα