ΟΜΟΡΦΙΑ

Κιρσοί και καλοκαίρι: Όσα πρέπει να ξέρετε για να μην πονάτε

Κιρσοί και καλοκαίρι: Όσα πρέπει να ξέρετε για να μην πονάτε

Πολλοί ασθενείς αδυνατούν να βιώσουν την ξεγνοιασιά του καλοκαιριού, μιας περιόδου ξεκούρασης και χαλάρωσης για τους περισσότερους από εμάς, καθώς ταλαιπωρούνται από την επιδείνωση που προκαλεί η ζέστη στις φλέβες τους.

Σε αυτούς τους ασθενείς, είναι πολύ συχνά τα συμπτώματα όπως ο πόνος, η αδυναμία ορθοστασίας, η καυσαλγία, το οίδημα, η φαγούρα, οι κράμπες και το αίσθημα των ανήσυχων ποδιών κατά τη διάρκεια του νυκτερινού τους ύπνου. Αυτοί οι ασθενείς πάσχουν από φλεβική ανεπάρκεια, νόσο που δυστυχώς επιδεινώνεται γιατί έτσι είναι η φυσική της εξέλιξη, αλλά και εξαιτίας της ζέστης, η οποία προκαλεί περαιτέρω διαστολή των φλεβών καθώς και αδυναμία σωστής λειτουργίας των βαλβίδων τους.

Ένας στους δύο Έλληνες νοσεί

Η φλεβική ανεπάρκεια είναι μια συχνή πάθηση στην πατρίδα μας που επηρεάζει το 35-40% περίπου των γυναικών και το 20% των ανδρών. Μετά την ηλικία των 60 ετών τα ποσοστά, κατά ορισμένες μελέτες, αυξάνονται σε 65-70%, βασιζόμενα σε υπερηχογραφικά δεδομένα. Το πρόβλημα αυτό μπορεί να διαγνωσθεί εύκολα από έναν ειδικό αγγειοχειρουργό, και με τον ασθενή κυρίως σε όρθια θέση κατά τη διάρκεια του υπερήχου (τρίπλεξ).

Τι προσφέρει ανακούφιση στις διογκωμένες φλέβες;

Συντηρητικά χρειάζεται αεροβική δραστηριότητα, όσο δυνατόν περισσότερες ώρες την εβδομάδα, όπως ποδήλατο, κολύμβηση, περπάτημα, χορός κ.λπ., καθώς και χρήση φλεβοτονικών σκευασμάτων και κρεμών που ενισχύουν τον φλεβικό τόνο, αυξάνουν την επαναφορά αίματος προς την καρδιά, μειώνουν το οίδημα και βελτιώνουν τη συσταλτικότητα των φλεβιδίων και των τριχοειδών. Η εσκίνη, η εσπεριδίνη, εκχυλίσματα ιπποκαστανιάς και κόκκινης αμπέλου είναι από τις βασικές ουσίες κυρίως φυτικής προσελεύσεως που χρησιμοποιούμε στη φλεβική ανεπάρκεια. Όταν όμως εμφανιστούν κιρσοί, δηλαδή διογκωμένες φλέβες στα πόδια, τότε η κατάσταση χειροτερεύει και περνάμε από το στάδιο 2 προς το στάδιο 3, οπότε χρειάζεται επεμβατική αντιμετώπιση.

Η «χρυσή λύση» στη χειρουργική αποκατάσταση

Το gold standard της χειρουργικής αποκατάστασης, τα τελευταία χρόνια, είναι το ενδοαυλικό laser, το οποίο σε συνδυασμό με τη μικροχειρουργική τεχνική δίνει αποτελεσματική λύση στο πρόβλημα, ξεπερνώντας όλες τις άλλες παλαιότερες επεμβάσεις.

Δείτε περιστατικά τα οποία έχουν γίνει από εμάς.

Τα πλεονεκτήματά του:

1. Γίνεται με συνεχή καθοδήγηση υπερήχου, το οποίο είναι ισχυρό πλεονέκτημα.

2.Το laser 1470 nm είναι μέθοδος αναίμακτη και πιο ανώδυνη από ποτέ και χρησιμοποιείται και σε πολύ μεγάλες φλέβες με διάμετρο άνω των 1,6 εκατοστών, ενώ σε μικρότερες είναι δυνατό να χρησιμοποιηθούν και οι ραδιοσυχνότητες RF.

3. Ο ασθενής κινητοποιείται 30 λεπτά μετά την επέμβαση, η οποία γίνεται με τοπική αναισθησία και ελαφριά μέθη.

4.Η μετεγχειρητική φροντίδα είναι ελάχιστη και δεν είναι υποχρεωτική η χρήση ελαστικών καλτσών όπως παλαιότερα για 6-7 μήνες αλλά μόνο για 2 εβδομάδες.

5. Ο ασθενής επιστρέφει γρήγορα στις καθημερινές του δραστηριότητες, σε 3-4 ημέρες (ανάλογα βέβαια και με το στάδιο βαρύτητας της ανεπάρκειας).

Δείτε περιστατικά τα οποία έχουν γίνει από εμάς.

Ιδιαίτερες προφυλάξεις για το καλοκαίρι

Να σημειώσουμε ότι τους καλοκαιρινούς μήνες παρουσιάζονται περισσότερες θρομβώσεις των φλεβών κυρίως λόγω της αφυδάτωσης που δημιουργείται στο εσωτερικό τους και όταν η κατάσταση της ανεπάρκειας παραμεληθεί παρουσιάζεται έκζεμα, χρόνια δερματίτιδα, ερυσίπελας, σταδιακή διάβρωση του δέρματος, με συνέπεια το άτονο έλκος που δύσκολα επουλώνεται.

Να σημειωθεί επίσης η σπουδαιότητα των ελαστικών καλτσών ή του καλσόν διαβαθμισμένης συμπίεσης τόσο για την πρόληψη όσο και για τη θεραπεία των φλεβικών προβλημάτων.

Χρειάζεται λοιπόν προσοχή και τακτικός έλεγχος για να προλάβουμε την κακή εξέλιξη της πάθησης και τις ύπουλες επιπλοκές της.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.iliasxar.gr ή επικοινωνήστε με το κ. Χαράλαμπο Ηλία, Αγγειοχειρουργό, τηλ.: 2107296277, 6944261464.

Hλιας