ΟΜΟΡΦΙΑ

Πιτυρίδα: 11 σπιτικές συνταγές για να την απομακρύνετε φυσικά

Η πιτυρίδα μπορεί να οφείλεται σε ξηροδερμία του τριχωτού της κεφαλής ή σε μία δερματική πάθηση που λέγεται σμηγματορροϊκή δερματίτιδα.

Πιτυρίδα: 11 σπιτικές συνταγές για να την απομακρύνετε φυσικά

Μπορεί επίσης να προκληθεί από έκζεμα, ψωρίαση, ή τον ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασμό ενός μύκητα που ονομάζεται malassezia.

Η αγωγή για την καταπολέμηση της πιτυρίδας μπορεί να περιλαμβάνει σαμπουάν με πυριθειόνη ψευδαργύρου, η οποία στοχεύει μύκητες και βακτήρια, κετοκοναζόλη που επίσης καταπολεμά τους μύκητες, λιθανθρακόπισσα και σουλφίδιο του σεληνίου, τα οποία επιβραδύνουν την ανάπτυξη και την απομάκρυνση των κυττάρων του δέρματος στο τριχωτό της κεφαλής και τέλος σαλικυλικό οξύ, το οποίο χαλαρώνει τις νιφάδες έτσι ώστε να μπορούν να απομακρυνθούν.

Δείτε πώς μπορείτε να απομακρύνετε την πιτυρίδα με υλικά που έχετε στο σπίτι:

aspirin

Ασπιρίνη

Η ασπιρίνη περιέχει το ίδιο ενεργό συστατικό (σαλικυλικό οξύ) με πολλά φαρμακευτικά σαμπουάν κατά της πιτυρίδας. Κάντε σκόνη δύο ασπιρίνες και προσθέστε τη στην ποσότητα σαμπουάν που χρησιμοποιείτε κάθε φορά που πλένετε τα μαλλιά σας. Αφήστε το μίγμα στα μαλλιά σας για 1-2 λεπτά, στη συνέχεια ξεπλύνετε καλά και ξαναπλύνετε με σαμπουάν.

aitherio elaio

Έλαιο τεϊόδεντρου

Μελέτη έδειξε ότι τα σαμπουάν με μόλις 5% έλαιο τεϊόδεντρου συμβάλλουν αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της πιτυρίδας. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε μερικές σταγόνες έλαιο τεϊόδεντρου στο σαμπουάν που χρησιμοποιείτε συνήθως.

baking soda

Μαγειρική σόδα

Βρέξτε τα μαλλιά σας, απλώστε μια χούφτα μαγειρική σόδα και κάντε μασάζ στο κρανίο. Απλώστε το σαμπουάν, κάντε λίγο μασάζ ακόμη και στη συνέχεια ξεβγάλετε τα μαλλιά. Η μαγειρική σόδα μειώνει τους υπερβολικούς μύκητες που προκαλούν πιτυρίδα. Στην αρχή μπορεί να νιώσετε ξηρότητα, μετά από λίγες μέρες όμως, το τριχωτό της κεφαλής θα αρχίσει να παράγει φυσικά έλαια, αφήνοντας τα μαλλιά σας μαλακά και απαλλαγμένα από νιφάδες πιτυρίδας.

miloxudo

Μηλόξυδο

Η οξύτητα του μηλόξυδου αλλάζει το pH του τριχωτού της κεφαλής σας, καθιστώντας πιο δύσκολη την ανάπτυξη μυκήτων. Αναμίξτε μισό φλιτζάνι μηλόξυδο και μισό φλιτζάνι νερό σε ένα μπουκάλι ψεκασμού και ψεκάστε στο τριχωτό της κεφαλής. Τυλίξτε το κεφάλι σας με μια πετσέτα και αφήστε το υγρό να δράσει για 15 λεπτά έως μία ώρα. Στη συνέχεια πλύνετε μαλλιά σας, όπως συνήθως. Ακολουθήστε αυτή τη συνταγή δύο φορές την εβδομάδα.

stomatiko dialuma

Στοματικό διάλυμα

Λούστε τα μαλλιά σας με το σαμπουάν που χρησιμοποιείτε συνήθως και στη συνέχεια ξεπλύνετε με ένα στοματικό διάλυμα με αλκοόλ. Κατόπιν χρησιμοποιήστε μαλακτική. Οι αντιμυκητιασικές ιδιότητες του στοματικού διαλύματος βοηθούν στην πρόληψη της αύξησης των μυκήτων που προκαλούν πιτυρίδα.

elaio karudas

Λάδι καρύδας

Το λάδι καρύδας είναι μια δοκιμασμένη και αποτελεσματική συνταγή για τη θεραπεία της πιτυρίδας, ενώ έχει και ευχάριστη μυρωδιά.
Κάντε μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής με 3-5 κουταλιές της σούπας λάδι καρύδας. Αφήστε το να δράσει για περίπου μία ώρα και στη συνέχεια λούστε κανονικά τα μαλλιά σας. Μπορείτε επίσης να αναζητήσετε ένα σαμπουάν με λάδι καρύδας.

lemoni

Λεμόνι

Κάντε μασάζ στο κεφάλι με 2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού και ξεπλύνετε με νερό. Στη συνέχεια, ανακατέψτε 1 κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμονιού σε 1 φλιτζάνι νερό και ξεπλύνετε τα μαλλιά σας με αυτό. Επαναλαμβάνετε καθημερινά μέχρι να εξαφανιστεί η πιτυρίδα. Η οξύτητα του λεμονιού συμβάλλει στην εξισορρόπηση του pH του τριχωτού της κεφαλής σας και βοηθά στην αποφυγή σχηματισμού πιτυρίδας.

alati

Αλάτι

Το αλάτι αποτελεί ένα φυσικό προϊόν απολέπισης που απομακρύνει τις νιφάδες της πιτυρίδας. Ρίξτε αλάτι στο τριχωτό της κεφαλής. Περάστε τα δάχτυλα στα μαλλιά σας και κάντε μασάζ στο τριχωτό. Θα διαπιστώσετε ότι οι νιφάδες έχουν αποκολληθεί από την επιδερμίδα του κεφαλιού και είστε έτοιμοι για λούσιμο. Συνδυάστε το αλάτι με μια από τις άλλες σπιτικές θεραπείες για καλύτερο αποτέλεσμα.

aloe vera

Αλόη

Η αλόη έχει την ιδιότητα να σταματάει τη φαγούρα. Κάντε μασάζ με τζελ αλόης στο τριχωτό του κεφαλιού και κατόπιν λουστείτε κανονικά.

skordo

Σκόρδο

Οι αντιμικροβιακές ιδιότητες του σκόρδου βοηθούν στην εξάλειψη βακτηρίων που προκαλούν πιτυρίδα. Λιώστε σκόρδο και φτιάξτε μια πάστα με την οποία θα κάνετε μασάζ στο τριχωτό. Αν σας τρομάζει η μυρωδιά του σκόρδου, αναμίξτε με μέλι. Στη συνέχεια λουστείτε όπως συνήθως.

elaiolado

Ελαιόλαδο

Το ελαιόλαδο είναι εξαιρετικό φάρμακο κατά της πιτυρίδας. Κάντε μασάζ στο τριχωτό με λίγες σταγόνες και στη συνέχεια τυλίξτε το κεφάλι σας με μία πετσέτα. Αφήστε το να δράσει όλη τη νύχτα και το πρωί λουστείτε κανονικά.

Πηγή: Reader's digest

Διαβάστε επίσης:

Μαλλιά: Τρία σημάδια που δείχνουν προβλήματα υγείας

Σμηγματορροΐκή δερματίτιδα: Πώς θα απαλλαχθείτε από τις άσπρες νιφάδες