ΟΜΟΡΦΙΑ

Χάνεις τα μαλλιά σου; Μήπως ήρθε η ώρα να κάνεις μεταμόσχευση μαλλιών;

Το φθινόπωρο έφτασε… Ωραία εποχή… Εκτός αν σκεφτείς ότι πρέπει να κάνεις υπομονή εννιά μήνες για το επόμενο καλοκαίρι και αν σε τρομοκρατεί η εικόνα δεκάδων τριχών πάνω σε οποιαδήποτε οριζόντια επιφάνεια, οι οποίες –δυστυχώς όλες– ξεκίνησαν από τα μαλλιά σου...

Χάνεις τα μαλλιά σου; Μήπως ήρθε η ώρα να κάνεις μεταμόσχευση μαλλιών;

Είναι φυσιολογικό να πέφτουν τόσα πολλά μαλλιά κάποιες συγκεκριμένες περιόδους του έτους –όπως τώρα το φθινόπωρο– ή τα... χάνουμε και η κατάσταση πια είναι μη αναστρέψιμη και πρέπει να σκεφτούμε πιο δραστικές λύσεις;

Για να λύσουμε τις απορίες μας, απευθυνθήκαμε στον Dr. Κωνσταντίνο Αναστασάκη, MD, PhD, Diplomate και μέλος του Board of Directors του American Board of Hair Restoration Surgeons (ABHRS) και μέλος της International Society of Hair Restoration Surgery (ISHRS).

Ε: Η έντονη τριχόπτωση που παρατηρούμε συγκεκριμένες εποχές του χρόνου είναι φυσιολογική;

Dr. Αναστασάκης: Φυσικά και είναι. Καθημερινά χάνουμε περίπου 30-50 τρίχες, ενώ τους μήνες Σεπτέμβριο-Οκτώβριο εμφανίζεται η μέγιστη τριχόπτωση, που φτάνει τις 200-300 τρίχες/ημέρα και τον Μάρτιο-Απρίλιο εμφανίζεται ξανά αυξημένη τριχόπτωση, συνήθως ηπιότερη αυτή τη φορά. Αυτή είναι η επονομαζόμενη εποχική τριχόπτωση.

Ε: Γιατί όμως συμβαίνει αυτή η έντονη τριχόπτωση;

Dr. Αναστασάκης: Στην πραγματικότητα, η εποχική τριχόπτωση στον άνθρωπο είναι κάτι αντίστοιχο με την αλλαγή τριχώματος στα υπόλοιπα θηλαστικά. Ενώ στα θηλαστικά η αλλαγή τριχώματος είναι μαζική, αντίθετα, στο ανθρώπινο σώμα και ειδικότερα στο τριχωτό του κεφαλιού, τα τριχοθυλάκια δεν υπόκεινται σε μαζικό και συγχρονισμένο «θάνατο». Ευτυχώς δηλαδή, διότι θα μέναμε φαλακροί κάθε χρόνο! Αν λοιπόν χάνετε περισσότερα μαλλιά αυτές τις δύο περιόδους, μην ανησυχείτε. Θα ξαναβγούν! Απλά... αλλάζετε τρίχωμα!

epoxiki trixoptosi mm eswt 1

Ε: Ο κόσμος όμως επηρεάζεται πολύ που βλέπει να χάνει μαλλιά αυτή την περίοδο; Τι σας λένε;

Dr. Αναστασάκης: Δυστυχώς ναι. Η περίοδος της εποχικής τριχόπτωσης είναι δύσκολη για όσους χάνουν μαλλιά, διότι επηρεάζονται ψυχολογικά πολύ έντονα. Γίνονται ευάλωτοι και παρορμητικοί στο να πάρουν βιαστικές και πολύ λάθος αποφάσεις όσον αφορά το ποιον να εμπιστευτούν για την υγεία των μαλλιών τους.

Η εποχική τριχόπτωση σε πολλούς συνδυάζεται με απεγνωσμένες επισκέψεις σε ιατρούς, με καταβρόχθιση (περιττών) βιταμινών για τα μαλλιά, με αγορά «ειδικών» (αλλά αναποτελεσματικών) σαμπουάν ενάντια στην... τριχόπτωση. Είναι επίσης και η εποχή που εμφανίζονται στην τηλεόραση επαναστατικές «θεραπείες» που υπόσχονται πως «πολλαπλασιάζουν τα τριχοθυλάκια» και «σταματούν την τριχόπτωση».

Θέλει μεγάλη προσοχή την περίοδο αυτή που είναι κάποιος σε πανικό από την τριχόπτωση να μην πέσει θύμα των επιτήδειων που πουλάνε μαγικές θεραπείες στην τηλεόραση, στο Internet, στα φαρμακεία και στα κομμωτήρια!

Ε: Αυξάνονται και οι μεταμοσχεύσεις μαλλιών αυτή την περίοδο;

Dr. Αναστασάκης: Στην κλινική μου πράγματι αυξάνονται οι ενδιαφερόμενοι που θέλουν να κάνουν μεταμόσχευση μαλλιών.

Προσωπικά, όμως, δεν αυξάνω τον αριθμό των χειρουργείων μου. Δεν θεωρώ πως είναι η κατάλληλη περίοδος για μια τόσο σημαντική απόφαση.

Η μεταμόσχευση μαλλιών δεν είναι απλά η αγορά ενός προϊόντος ή μιας υπηρεσίας, αλλά πρόκειται για μια σοβαρή απόφαση, οπότε καταλαβαίνετε πόσο λάθος σύμβουλοι είναι ο πανικός και η απόγνωση.

Αρχικά, αντιμετωπίζω με μη χειρουργικό τρόπο τους ασθενείς μου και όταν… ηρεμήσουν τα πράγματα το ξανασυζητάω μαζί τους!

DRA 1952 eswt 2

Ε: Αν όμως δούμε ότι η τριχόπτωση συνεχίζεται και μετά την πάροδο αυτής της περιόδου, θα πρέπει τότε να ανησυχήσουμε;

Dr. Αναστασάκης: Η τριχόπτωση έχει πολλές αιτίες, αλλά στο 98% των περιπτώσεων στους άνδρες και στο 70% στις γυναίκες προκαλείται από την ανδρογενετική αλωπεκία, την κοινή φαλάκρα.

Οπότε, τουλάχιστον για την πλειοψηφία των ατόμων που η αραίωση των μαλλιών τους οφείλεται στην ανδρογενετική αλωπεκία, αν δεν αντιμετωπιστεί με κάποιο τρόπο η τριχόπτωση, θα συνεχίσουν να χάνουν μαλλιά.

Ε: Δηλαδή αν κάποιος παρατηρήσει ότι έχει αραίωση η οποία συνεχώς χειροτερεύει, υπάρχει κάτι που μπορεί να κάνει για να την περιορίσει ή απλώς θα πρέπει να μάθει να ζει με αυτή;

Dr. Αναστασάκης: Ευτυχώς υπάρχουν εδώ και πολλά χρόνια αποτελεσματικές ιατρικές λύσεις για να σταματήσει η τριχόπτωση και ορισμένες φορές μάλιστα μπορεί κανείς να αναστρέψει την αραίωση και να ξαναβγάλει πολλά από τα χαμένα του μαλλιά!

Υπάρχουν δύο φαρμακευτικές ουσίες με πολύ θετικά αποτελέσματα, τα φάρμακα Finasteride και η Minoxidil.

Όμως, η πιο αποτελεσματική, μη φαρμακευτική, εγκεκριμένη από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (Food and Drug Administration, FDA) είναι η θεραπεία με τα Low Level Laser (LLLT), δηλαδή με Laser χαμηλής έντασης και συγκεκριμένα με τις οικιακές ή ιατρικές συσκευές LLLT της Αμερικανικής εταιρείας Capillus®.

Capillus272 OfficePro Receives FDA Clearance eswt 3

Η αγωγή με το Capillus® LLLT είναι κατάλληλη για άνδρες και για γυναίκες και μάλιστα με εξαιρετικά αποτελέσματα!

Είναι η πιο σύγχρονη και πρωτοποριακή λύση στην αντιμετώπιση της τριχόπτωσης σχεδόν κάθε αιτιολογίας. Αναφέρομαι συγκεκριμένα σε αυτές τις συσκευές LLLT διότι είναι πλήρως εγκεκριμένες από τον FDA ως προς την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά τους.

Τα σύγχρονα Low Level Lasers Capillus® είναι πραγματικά εξαιρετικά πιο αποτελεσματικά και ισχυρά από τις παλαιότερες συσκευές ηλικίας 10 και 20 ετών –που υπάρχουν ακόμα σε κάποια ιατρεία και που έχουν ελάχιστη αποτελεσματικότητα.

Αυτές οι συσκευές «ενεργο-τριχογένεσης», όπως τις έλεγαν, βασίζονται στην ίδια αρχή με το LLLT, αλλά είναι υπερβολικά αδύναμες για να έχουν πραγματικό αποτέλεσμα!

Είναι σαν να συγκρίνουμε πιστόλι με κανόνι! Ίδια αρχή δράσης, άλλη αποτελεσματικότητα!

Ε: Ιατρέ, εγώ ξέρω τα laser αποτρίχωσης! Τι σχέση έχει το LLLΤ με αυτά;

Dr. Αναστασάκης: Πολύ καλή ερώτηση! Καμία απολύτως! Τα laser αποτρίχωσης έχουν εκατοντάδες φορές μεγαλύτερη εστιασμένη ένταση και καταστρέφουν την τρίχα εκεί που δεν θέλουμε να υπάρχει τριχοφυΐα.

Το LLLΤ Capillus® έχει 272 διόδους laser χαμηλής έντασης που έχουν την ακριβώς αντίθετη δράση, αποδεδειγμένη από εκατοντάδες μελέτες. Παρέχουν φωτονιακή ενέργεια που προκαλεί φωτοβιοτροποποίηση στα κύτταρα των τριχοθυλακίων, με αποτέλεσμα:

  • να αυξάνει τον μεταβολισμό των κυττάρων και την παροχή θρεπτικών στοιχείων στα τριχοθυλάκια
  • αυξάνει τη μικροκυκλοφορία στα αιμοφόρα αγγεία του τριχωτού της κεφαλής και την οξυγόνωση των τριχοθυλακίων
  • προκαλεί την έκκριση παραγόντων ανάπτυξης στα κύτταρα, με αποτέλεσμα να πολλαπλασιάζονται τα κύτταρα
  • μειώνει τη μικροφλεγμονή που συνυπάρχει με την τριχόπτωση, με αποτέλεσμα να σταματάει η «επίθεση» που δέχονται τα τριχοθυλάκια

Συνολικά, η θεραπεία LLLT μειώνει δραστικά τον ρυθμό της τριχόπτωσης, ενδυναμώνει τα υπάρχοντα μαλλιά και βοηθάει στην επανέκφυσή τους.

Σε πρόσφατη κλινική μελέτη που έγινε σε μόλις 18 εβδομάδες, αποδείχθηκε κλινικά ότι περισσότερο από το 95% των ασθενών παρουσίασαν αύξηση στον αριθμό των τριχών και ο αριθμός των τριχών αυξήθηκε περισσότερο από 51%.

Ε: Φαίνεται να την πιστεύετε πολύ τη συγκριμένη αγωγή, σωστά;

Dr. Αναστασάκης: Μα δεν έχει σημασία τι πιστεύω εγώ! Σημασία έχει ότι το συγκεκριμένο Laser Capillus® 272 έχει επίσημα εγκριθεί από τον αμερικανικό FDA για άνδρες και γυναίκες με ανδρογενετική αλωπεκία ως η μοναδική αποτελεσματική, ασφαλής, μη φαρμακευτική αγωγή που υπάρχει.

Ως κλινικός ιατρός, από τον Ιανουάριο 2018, οργάνωσα ένα πρωτόκολλο σε δύο ομάδες ασθενών μου, 12 άνδρες και 12 γυναίκες, και σε όλους μειώθηκε εντυπωσιακά η τριχόπτωση και σε 10 άνδρες και 11 γυναίκες υπήρξε και επανέκφυση, δηλαδή έβγαλαν και μαλλιά! Οπότε δεν είναι θέμα τι πιστεύω, είναι θέμα τι λέει η Επιστήμη, τι έχει εγκρίνει ο πιο αυστηρός, επίσημος φορέας υγείας στον κόσμο, ο αμερικανικός FDA, και τι μου έδειξε και η εμπειρία μου στους ασθενείς μου.

Capillus results 3 eswt 4
capillus results 1 eswt 5

Ε: Ποιοι είναι κατάλληλοι υποψήφιοι για θεραπεία με LLLT;

Dr. Αναστασάκης: Όλοι όσοι έχουν τριχόπτωση, άνδρες και γυναίκες.

Είναι μάλιστα η μοναδική εγκεκριμένη αγωγή και για γυναίκες και για άνδρες χωρίς να αλλάζει κάτι ή να υπάρχουν περιορισμοί.

Το ενδιαφέρον είναι πως το LLLT μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε μόνο του είτε σε συνδυασμό με άλλες εγκεκριμένες αγωγές για την τριχόπτωση, όπως τα φάρμακα Finasteride και η Minoxidil. Όμως, ειδικά για ασθενείς που είναι διστακτικοί στο να χρησιμοποιήσουν φαρμακευτική αγωγή, το Capillus® 272 είναι η ιδανική λύση, διότι δεν έχει καμία απολύτως παρενέργεια!

Για όσους λαμβάνουν ήδη κάποια αγωγή, το Capillus® 272 δρα συνεργικά και θα αυξήσει ακόμα περισσότερο τη δραστικότητα της αγωγής τους, αφού δρα στα τριχοθυλάκια με διαφορετικό μηχανισμό από τις εγκεκριμένες φαρμακευτικές αγωγές.

Ε: Πώς γίνεται η θεραπεία με το Capillus® 272;

Dr. Αναστασάκης: Οι συσκευές Capillus® 272 χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: οικιακές και ιατρικές.

llltcap capillus eswt 6

Έχουν την ίδια αποτελεσματικότητα και το μόνο που αλλάζει είναι πως στη μια περίπτωση ο ασθενής έρχεται τακτικά στο ιατρείο και κάνει τη θεραπεία του, ενώ στην περίπτωση της οικιακής συσκευής αποκτά το οικιακό LLLT και κάνει την αγωγή σπίτι του, στην ησυχία του και κρατάει και τη συσκευή για πάντα. Έτσι δεν έχει μετακινήσεις, έξοδα και ταλαιπωρία.

Όπως σας είπα, η αγωγή με LLLT είναι κατάλληλη και για άνδρες και για γυναίκες. Σύμφωνα με το πρωτόκολλο εφαρμογής της αγωγής για την τριχόπτωση με Laser Capillus® 272, η διάρκεια κάθε συνεδρίας είναι 20-30 λεπτά. Ο αριθμός και η συχνότητα των επισκέψεων εξατομικεύονται ανάλογα με την ηλικία και το στάδιο αραίωσης του ασθενούς. Στην αρχική επίσκεψη στον ιατρό λαμβάνεται λεπτομερές ιατρικό ιστορικό, ιστορικό κληρονομικότητας της τριχόπτωσης, συγκεκριμένες εξετάσεις και λεπτομερής κλινική εξέταση.

Ε: Έχουμε δει επίσης να κυκλοφορούν στο εμπόριο πολλές αγωγές για την τριχόπτωση, κάνουν δουλειά, που λέμε;

Dr. Αναστασάκης: Υπάρχουν δεκάδες προϊόντα καταπολέμησης της τριχόπτωσης σήμερα στην αγορά. Ως ιατρός και συγγραφέας του Ιατρικού Συγγράμματος 900 σελίδων «Ανδρογενετική Αλωπεκία από το Α έως το Ω», σας εγγυώμαι ότι όλα τα καλλυντικά προϊόντα ενάντια στην τριχόπτωση είναι χαμηλής και συχνά μηδενικής αποτελεσματικότητας, παρά το υψηλό κόστος τους.

Η μόνες αγωγές που έχουν πραγματική αποτελεσματικότητα είναι αυτές που έχει εγκρίνει ο αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έπειτα από τεράστιες και πολυετείς μελέτες.

Έχει, λοιπόν, εγκρίνει μόνο τρεις αγωγές: τις φαρμακευτικές ουσίες Finasteride και Minoxidil και τη θεραπεία LLLT. Όποιος χρησιμοποιήσει κάποια από αυτές, με πειθαρχία και συνέπεια, θα βγάλει μαλλιά. Τόσο απλά. Ένας ιατρός εξειδικευμένος στα θέματα τριχόπτωσης μπορεί να σας βοηθήσει. Δεν πρέπει να χάνει χρόνο κανείς με αναποτελεσματικά καλλυντικά και «μαγικές» θεραπείες. Υπάρχουν ιατρικές, εγκεκριμένες και αποτελεσματικές λύσεις!

Ε: Και σε ποιες περιπτώσεις θα προχωρήσετε τελικά σε μεταμόσχευση μαλλιών;

Dr. Αναστασάκης: Είναι θέμα ιατρικής δεοντολογίας και χειρουργικής στρατηγικής. Η μεταμόσχευση μαλλιών η τελευταία λύση. Όσο, λοιπόν, περισσότερο καιρό μπορούμε να κρατήσουμε κάποια από τα μαλλιά του ασθενή είτε με αγωγή με LLLT είτε με φαρμακευτική αγωγή, τόσο το καλύτερο.

Με αυτή τη στρατηγική, αν ποτέ προχωρήσουμε σε μεταμόσχευση μαλλιών, θα είναι μικρότερης έκτασης επέμβαση και θα έχουμε απόθεμα μοσχευμάτων για το μέλλον, αν τυχόν επεκταθεί περισσότερο το πρόβλημα και χρειαστεί και επόμενη επέμβαση.

Προσωπικά αντιμετωπίζω τα τριχοθυλάκια του ασθενή μου σαν την «περιουσία» του και εγώ καλούμαι να την επενδύσω με τον καλύτερο τρόπο, δηλαδή να μη «σπαταλήσω» μοσχεύματα και να δώσω την πιο πυκνή εικόνα με τα λιγότερα σε αριθμό τριχοθυλάκια.

Και η ομάδα μου και εγώ είμαστε περήφανοι που αυτό το καταφέρνουμε καθημερινά στην κλινική μου.

konstantinos anastasakis portrait eswt 7

Ευχαριστούμε πολύ τον Dr. Κωνσταντίνο Αναστασάκη, MD, PhD, ABHRS, Χειρουργό Κεφαλής-Τραχήλου, Διδάκτορα Ιατρικής Σχολής, εξειδικευμένο Χειρουργό Αποκατάστασης Τριχωτού, member of the Board of Directors ABHRS, ISHRS member, πρόεδρο της ΕΛΑΜΑΤ (Ελληνική Ακαδημία Μεταμόσχευσης & Αποκατάστασης Τριχωτού). Για περισσότερες πληροφορίες, κλείστε ένα ραντεβού με τον Dr. Κωνσταντίνο Αναστασάκη, MD, PhD στο ιατρείο του, Λεωφ. Κηφισίας 312 & Παλαιολόγου 1 στο Χαλάνδρι, καθημερινά κατόπιν ραντεβού, στο 210-8011000.