ΟΜΟΡΦΙΑ

Θυλακική υπερκεράτωση: Τέσσερις τρόποι για να την αντιμετωπίσετε

Πώς θα φροντίσετε την επιδερμίδα σας.

Θυλακική υπερκεράτωση: Τέσσερις τρόποι για να την αντιμετωπίσετε

Η θυλακική υπερκεράτωση είναι η συσσώρευση επιπλέον κερατίνης (της πρωτεΐνης που προκαλεί ξηρή και πολύ σκληρή επιδερμίδα) γύρω από τους θύλακες των τριχών. Προκαλεί διόγκωση, ερεθισμούς και φλεγμονές, δημιουργώντας μικρά εξογκώματα στο δέρμα.

Συνήθως, εμφανίζεται στα μπράτσα και στο εξωτερικό μέρος των μηρών, κάνοντας το δέρμα τραχύ. Είναι ένα συχνό φαινόμενο που επηρεάζει περίπου το 50-80% των εφήβων και περίπου το 40% των ενηλίκων. Συνήθως κληροδοτείται από τους γονείς, ενώ η ξηρή επιδερμίδα μπορεί να την επιδεινώσει. Παρόλα αυτά, η θυλακική υπερκεράτωση δεν είναι μεταδοτική.

Οι ειδικοί προτείνουν τέσσερις τρόπους που μπορούν να ανακουφίσουν την επιδερμίδα.

Βελτιώστε τη διατροφή σας

Μια διατροφή, όπως η μεσογειακή, μπορεί να συμβάλει σημαντικά στη μείωση της φλεγμονής, στην υποστήριξη της υγείας του εντέρου και την πιθανή ανακούφιση ορισμένων συμπτωμάτων. Παράλληλα, συστήνεται η αύξηση της πρόσληψης βιταμίνης Α και βιταμίνης D, που συμβάλλουν στην παραγωγή υγιών κυττάρων του δέρματος.

Αποφύγετε τα πολύ ζεστά ντους

Το πολύ ζεστό νερό ξηραίνει την επιδερμίδα και αυτό θα επιδεινώσει το πρόβλημα. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού τα συμπτώματα υποχωρούν, ενώ επιστρέφουν τον χειμώνα. Για το λόγο αυτό, αποφεύγετε πολύ ζεστά ντους, τα οποία θα αφυδατώσουν το δέρμα και μην ξεχνάτε να ενυδατώνετε την επιδερμίδα σας.

Κάντε απολέπιση τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα

Η τακτική απολέπιση μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Ωστόσο, πρέπει να γίνεται με απαλότητα και χωρίς να τρίβετε έντονα το δέρμα σας, καθώς κάτι τέτοιο μπορεί να σας προκαλέσει ερεθισμούς.

Επιλέξτε με προσοχή τα καλλυντικά σας

Μη χρησιμοποιείτε προϊόντα που ξηραίνουν την επιδερμίδα, όπως για παράδειγμα τα κοινά σαπούνια. Επιλέξτε ένα προϊόν που σέβεται το δέρμα σας και δεν το αφυδατώνει. Παράλληλα, επενδύστε σε μία καλή πλούσια ενυδατική κρέμα που θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε την επιδερμίδα σας υγιή.

Πηγή: mindandbodygreen.com

Διαβάστε επίσης:

Υγιής επιδερμίδα: Οι τέσσερις κανόνες που πρέπει να ακολουθήσετε (pics)

Καφές: Πώς θα τον χρησιμοποιήσετε για την περιποίηση των μαλλιών και του δέρματος