ΟΜΟΡΦΙΑ

Σαμπουάν: Τι πρέπει να ελέγχετε

Ίσως γνωρίζετε ότι το σαμπουάν σας δεν πρέπει να περιέχει θειικά άλατα, σιλικόνες, parabens και άλλες βλαβερές ουσίες.

Σαμπουάν: Τι πρέπει να ελέγχετε

Εξίσου σημαντικό είναι να ελέγχετε και το pH του, το οποίο μπορεί να επηρεάσει την υγεία των μαλλιών και του τριχωτού της κεφαλής.

To pH αποτελεί μέτρο οξύτητας ή αλκαλικότητας μιας χημικής ουσίας και η κλίμακά του κυμαίνεται από 0 έως 14. Όταν το pH είναι ουδέτερο, αυτό σημαίνει ότι είναι ακριβώς στη μέση, δηλαδή στο 7. Διαλύματα για τα οποία η τιμή του pH είναι μικρότερη από 7 χαρακτηρίζονται ως όξινα, ενώ διαλύματα με pH μεγαλύτερο από 7 χαρακτηρίζονται αλκαλικά.

Το τριχωτό της κεφαλής, όπως και το υπόλοιπο δέρμα, έχει pH περίπου 5,5, και μπορεί να επηρεαστεί από τα προϊόντα που εφαρμόζετε.

Σύμφωνα με έρευνες, όταν ένα σαμπουάν έχει pΗ που είναι ίσο ή μικρότερο από 5,5, μειώνει το φριζάρισμα και την τριβή μεταξύ των τριχών, γεγονός που σημαίνει μικρότερη ζημιά συνολικά. Αυτό σημαίνει επίσης ότι το τριχωτό της κεφαλής παραμένει στο φυσικό του pH.

Αντίθετα, όταν ένα σαμπουάν έχει ένα ρΗ υψηλότερο από αυτό, μπορεί να αυξήσει το αρνητικό ηλεκτρικό φορτίο της επιφάνειας των μαλλιών και συνεπώς να αυξήσει την τριβή, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε βλάβες και σπάσιμο της τρίχας. Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι το 66% των δημοφιλών σαμπουάν που κυκλοφορούν στην αγορά έχουν αλκαλικό pH. Οι επαγγελματικές μάρκες έχουν καλύτερα αποτελέσματα, καθώς μόνο το 25% από αυτές διαθέτει αλκαλικό pH, ενώ τα περισσότερα σαμπουάν για την αντιμετώπιση της πιτυρίδας και συγκεκριμένα το 81% έχουν αλκαλικό pH.

Πώς θα ξέρετε λοιπόν ότι το pH του σαμπουάν σας μπορεί να μην είναι κατάλληλο; Θα παρατηρήσετε ότι το τριχωτό της κεφαλής σας είναι ξηρό και ερεθισμένο, ενώ τα μαλλιά σας ενδέχεται να φριζάρουν.

Πηγή: mindbodygreen.com