ΟΜΟΡΦΙΑ

Ρινοπλαστική: Συμβουλές από έναν ειδικό τι πρέπει να προσέξετε

Είναι γνωστό ότι η μύτη έχει ιδιαίτερη αξία για τη συνολική αισθητική κάθε προσώπου καθώς βρίσκεται στο κέντρο του και ουσιαστικά «τραβά» την προσοχή. Για το λόγο αυτό καθημερινά πολλοί άνθρωποι οι οποίοι δεν είναι ικανοποιημένοι από την εξωτερική εμφάνιση της μύτης τους υποβάλλονται σε ρινοπλαστική. Ποιες είναι όμως οι τελευταίες εξελίξεις στο πεδίο της σύγχρονης ρινοπλαστικής και πώς θα επιλέξετε τον κατάλληλο χειρουργό;

Ρινοπλαστική: Συμβουλές από έναν ειδικό τι πρέπει να προσέξετε

Σε αυτά καθώς και σε άλλα σημαντικά ερωτήματα απαντά ο Δρ Μιχάλης Τσούνης, χειρουργός ωτορινολαρυγγολόγος, στρατιωτικός ιατρός και διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ο Δρ Τσούνης διαθέτει εξειδίκευση και εκτεταμένη εμπειρία στη Λειτουργική και Αισθητική Ρινοπλαστική καθώς έχει μετεκπαιδευτεί πάνω στο συγκεκριμένο αντικείμενο επί σειρά ετών, σε υψηλού κύρους ρινολογικά κέντρα του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ολλανδίας. Είναι Επίτιμος Επιμελητής Ρινολογίας στο νοσοκομείο Charing Cross του Imperial College of Medicine στο Λονδίνο και πραγματοποιεί μεγάλο αριθμό επεμβάσεων ρινοπλαστικής σε Ελλάδα και εξωτερικό. Παράλληλα, έχει συμμετάσχει σε πολλά διεθνή συνέδρια ως προσκεκλημένος ομιλητής ενώ είναι εκπαιδευτής των μεταπτυχιακών φοιτητών της ρινολογίας στο αντικείμενο της ρινοπλαστικής.

Ας περάσουμε λοιπόν στα ερωτήματα και τις απαντήσεις τους από τον Δρ. Τσούνη.

Πόσο δημοφιλής είναι η ρινοπλαστική στις μέρες μας;

Στις μέρες μας η ρινοπλαστική είναι μία χειρουργική επέμβαση η οποία γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής. Είναι χαρακτηριστικό ότι κάθε χρόνο πραγματοποιούνται παγκοσμίως περισσότερες από 700.000 επεμβάσεις για την αισθητική βελτίωση της μύτης. Σε αυτό έχει βοηθήσει σημαντικά η εξέλιξη των τεχνικών που χρησιμοποιούμε αλλά και η εισαγωγή στην πρακτική μας σύγχρονων τεχνολογικών μέσων. Με τον τρόπο αυτό έχουμε τη δυνατότητα να απλοποιούμε την όλη διαδικασία αλλά και να πετυχαίνουμε πολύ καλύτερα αποτελέσματα σε σχέση με το παρελθόν. Το γεγονός αυτό κάνει όλο και περισσότερους ανθρώπους να παίρνουν την απόφαση και να προβαίνουν στη συγκεκριμένη επέμβαση έτσι ώστε να αναβαθμίσουν την εξωτερική τους εμφάνιση.

Ποιες είναι οι διαφορές της ρινοπλαστικής του παρελθόντος με τη ρινοπλαστική του σήμερα;

Όπως αναφέραμε και πριν, η ρινοπλαστική στις μέρες μας έχει εξελιχθεί σε τέτοιο βαθμό ώστε να αποτελεί μία διαδικασία εξαιρετικά απλή σε σχέση με το παρελθόν. Επιπλέον είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι χαρακτηρίζεται από πολύ μεγαλύτερη ασφάλεια αλλά και ακρίβεια όσον αφορά στο τελικό αποτέλεσμα. Επιγραμματικά θα ήθελα να σταθώ στα εξής:

  • Η επέμβαση της ρινοπλαστικής σήμερα είναι πολύ λιγότερο τραυματική. Έχουμε δηλαδή στη διάθεσή μας ιδιαίτερα λεπτά χειρουργικά εργαλεία αλλά και εξελιγμένες τεχνικές που εξασφαλίζουν την ελάχιστη δυνατή καταπόνηση των ιστών.
  • Η μύτη δεν παραμένει βουλωμένη με γάζες για μέρες όπως στο παρελθόν. Αντίθετα, στη σύγχρονη ρινοπλαστική, είτε δεν τοποθετούμε καθόλου πωματισμό είτε αν τοποθετήσουμε αυτός είναι πολύ ελαφρύς και αφαιρείται σε λιγότερο από 24 ώρες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο ασθενής να μην ταλαιπωρείται και να μην αισθάνεται κανέναν πόνο.
  • Η επάνοδος στις καθημερινές δραστηριότητες είναι πλέον ταχύτατη. Τα όποια οιδήματα και εκχυμώσεις είναι ήπια και περιορίζονται στις πρώτες μετεγχειρητικές ημέρες. Έτσι μετά την αφαίρεση του νάρθηκα σε μία εβδομάδα, ο ασθενής είναι έτοιμος να επανέλθει στην εργασία του.
  • Τα αποτελέσματα της επέμβασης είναι πολύ πιο ακριβή και προβλέψιμα σε σχέση με παλιότερα, γεγονός που συνεπάγεται πολύ μεγαλύτερα ποσοστά επιτυχίας. Σε αυτή την κατεύθυνση βοηθούν και τα νέα τεχνολογικά επιτεύγματα που έχουμε στη διάθεσή μας όπως είναι για παράδειγμα ο πιεζοτόμος Piezo. Πρόκειται για μία εξελιγμένη συσκευή υπερήχων με την οποία πραγματοποιούμε ουσιαστικά ‘γλυπτική’ της ρινός με μεγάλη ακρίβεια και ελάχιστο τραυματισμό έτσι ώστε σταδιακά και ελεγχόμενα να πετυχαίνουμε το επιθυμητό σχήμα της μύτης.

Ας υποθέσουμε ότι κάποια γυναίκα ή κάποιος άνδρας θέλει να υποβληθεί σε ρινοπλαστική. Τι συμβουλές θα της/του δίνατε προκειμένου να επιλέξει τον κατάλληλο χειρουργό;

Η επιλογή του χειρουργού που θα πραγματοποιήσει τη ρινοπλαστική είναι ιδιαίτερα σημαντική γιατί αυτή θα καθορίσει σε πολύ μεγάλο βαθμό την επιτυχία της επέμβασης. Μερικές συμβουλές που θα έδινα στους υποψήφιους για πλαστική μύτης πάνω σε αυτό το θέμα είναι οι παρακάτω:

  • Φροντίστε να ενημερωθείτε για την εξειδίκευση, την εκπαίδευση και την εμπειρία του κάθε χειρουργού. Διαβάστε προσεκτικά το βιογραφικό του και προσέξτε ιδιαίτερα την τεκμηρίωση των όσων αναφέρονται σε αυτό.
  • Δείτε φωτογραφίες από πραγματικά περιστατικά του πριν και μετά την επέμβαση έτσι ώστε να καταλάβετε αν η φιλοσοφία του σας ταιριάζει.
  • Μη στηρίξετε την επιλογή σας κυρίως στο κόστος. Μην παρασύρεστε από δήθεν προσφορές, πολύ χαμηλές τιμές και δωρεάν πρώτες εκτιμήσεις. Επιλέξετε κάποιον χειρουργό ο οποίος δίνει αξία στο χρόνο του και συνεπώς σας αντιμετωπίζει με επαγγελματισμό και υπευθυνότητα. Από την άλλη, ούτε μία εξαιρετικά υψηλή τιμή εξασφαλίζει από μόνη της μία επιτυχή ρινοπλαστική.
  • Το πιο σημαντικό ίσως από όλα είναι να γνωρίσετε τον υποψήφιο χειρουργό σας. Επισκεφτείτε τον στο χώρο του, πείτε του τις προσδοκίες σας και αφήστε τον να σας εξετάσει. Συζητήστε μαζί του και λύστε όλες τις απορίες σας. Η μεταξύ σας διάδραση είναι αυτή που θα πρέπει να καθορίσει την τελική επιλογή σας.

Πολλοί άνθρωποι που υποβάλλονται σε ρινοπλαστική θέλουν ταυτόχρονα να βελτιώσουν και την αναπνοή τους. Είναι εφικτό κάτι τέτοιο;

Είναι όχι απλώς εφικτό αλλά αναγκαίο στις περιπτώσεις που συνυπάρχουν προβλήματα στη ρινική αναπνοή . Στις μέρες μας η λειτουργική ρινοπλαστική εξασφαλίζει την ταυτόχρονη αποκατάσταση τόσο των αισθητικών όσο και των λειτουργικών προβλημάτων της μύτης. Κατά τη διάρκειά της, παράλληλα με τις αισθητικές παρεμβάσεις που κάνουμε, είμαστε σε θέση να ευθειάσουμε ένα στραβό ρινικό διάφραγμα, να συρρικνώσουμε τις υπερτροφικές ρινικές κόγχες ή να αφαιρέσουμε τυχόν ρινικούς πολύποδες. Με τον τρόπο αυτό μπορούμε να χαρίσουμε στους ασθενείς μας το διπλό όφελος της ανανεωμένης εμφάνισης και της ευεξίας που πηγάζει από την ελεύθερη αναπνοή.