Τι είναι η ρινοπλαστική με υαλουρονικό και ποια πλεονεκτήματα έχει

Ακόμη και μικρές αλλαγές στο σχήμα ή το μέγεθός της μπορούν να αλλάξουν την εμφάνισή μας. Πολλοί άνθρωποι αν και θέλουν να αλλάξουν στοιχεία της μύτης τους διστάζουν, γιατί δεν θέλουν να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση. Στις μέρες μας η αλλαγή δυσμορφιών της μύτης είναι εφικτή, χωρίς νυστέρι, εφαρμόζοντας την ρινοπλαστική με υαλουρονικό.

Τι είναι η ρινοπλαστική με υαλουρονικό;

Η ρινοπλαστική με υαλουρονικό είναι μια ελάχιστα επεμβατική τεχνική, η οποία απευθύνεται σε ασθενείς που θέλουν να αλλάξουν την εικόνα της μύτης τους, αποφεύγοντας τη χειρουργική επέμβαση. Το υαλουρονικό ως υλικό χρησιμοποιείται ευρέως στην κοσμητική ιατρική για τη σμίλευση και την ανάπλαση του δέρματος.

Ειδικότερα, η έγχυση υαλουρονικού μπορεί να πραγματοποιηθεί σε συγκεκριμένα σημεία της μύτης όπως:

  • Ράχη της μύτης
  • Ακρορρίνιο (κορυφή μύτης)
  • Ρινοχειλική γωνία
  • Στα πλάγια της μύτης

Σε ποιους μπορεί να εφαρμοστεί η συγκεκριμένη μέθοδος;

Οι ασθενείς που μπορούν να υποβληθούν στη ρινοπλαστική με υαλουρονικό είναι πολλοί. Η ρινοπλαστική χωρίς νυστέρι ενδείκνυται για γυναίκες ή άνδρες που ενδιαφέρονται αποκλειστικά για την αισθητική βελτίωση της μύτης τους. Επίσης, η συγκεκριμένη μέθοδος είναι κατάλληλη για τη διόρθωση αστοχιών μιας αποτυχημένης ρινοπλαστικής.

Πώς πραγματοποιείται η ρινοπλαστική με υαλουρονικό;

Η εφαρμογή του υαλουρονικού στη μύτη πραγματοποιείται εύκολα στον χώρο του ιατρείου. Αρχικά, εφαρμόζεται αναισθητική κρέμα στα σημεία που θα πραγματοποιηθεί η έγχυση του υλικού. Στη συνέχεια, εφαρμόζεται το υαλουρονικό σε ενέσιμη μορφή, μέσω μιας πολύ λεπτής βελόνας. Η τοποθέτησή του κάτω από το δέρμα της μύτης προσφέρει άμεσα το επιθυμητό αισθητικό αποτέλεσμα. Η διαδικασία δεν ξεπερνά τα 15 λεπτά και ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει άμεσα στις καθημερινές του δραστηριότητες.

Ρινοπλαστική με υαλουρονικό: Πόσο διαρκούν τα αποτελέσματα;

Τα αποτελέσματα της ρινοπλαστικής με υαλουρονικό είναι παροδικά, αφού σταδιακά το υαλουρονικό στη μύτη διασπάται από τον οργανισμό. Ο βαθμός απορρόφησης δεν είναι ίδιος σε όλους τους ασθενείς και εξαρτάται από παράγοντες όπως η θέση και το βάθος της έγχυσης, ο τύπος του δέρματος κ.ά. Σε γενικές γραμμές, το αποτέλεσμα διαρκεί από ένα έως δύο χρόνια και για τη διατήρησή του απαιτείται τακτική επανάληψη. Μέσω των τακτικών επαναλήψεων το αποτέλεσμα τείνει να γίνει σχεδόν μόνιμο.

botox.jpg

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της ρινοπλαστικής με υαλουρονικό;

Τα πλεονεκτήματα της ρινοπλαστικής με υαλουρονικό είναι πολλά και γι’ αυτόν τον λόγο επιλέγεται πλέον τόσο συχνά από τους ασθενείς. Πιο συγκεκριμένα, στα πλεονεκτήματα αυτά περιλαμβάνονται:

  • Πρόκειται για μια ανώδυνη και αναίμακτη μέθοδο
  • Προσφέρει άμεσα αποτελέσματα
  • Δεν περιλαμβάνει γενική αναισθησία
  • Δεν υπάρχει χρόνος αποθεραπείας
  • Έχει προσιτό κόστος

Ποιες αισθητικές διορθώσεις μπορεί να πραγματοποιήσει η ρινοπλαστική με υαλουρονικό;

Η ρινοπλαστική με υαλουρονικό μπορεί να μην ενδείκνυται για τη διόρθωση λειτουργικών προβλημάτων της μύτης, όμως δύναται να διορθώσει πολλά αισθητικά προβλήματα. Πιο συγκεκριμένα, οι αισθητικές διορθώσεις που επιτυγχάνονται μέσω αυτής είναι:

  • Ευθειασμός ύβου(καμπούρας)
  • Ευθυγράμμιση μύτης
  • Ανόρθωση της κορυφής της μύτης
  • Βελτίωση της ρινοχειλικής γωνίας
  • Αναπλήρωση χαμένου όγκου της μύτης που έχει χαθεί εξαιτίας τραυματισμού ή αποτυχημένης ρινοπλαστικής

Οδηγίες για μετά τη θεραπεία

Όπως προαναφέρθηκε, η ρινοπλαστική με υαλουρονικό δεν απαιτεί αποθεραπεία. Ο ασθενής μετά τη διαδικασία μπορεί να επιστρέψει άμεσα στις καθημερινές του δραστηριότητες. Καλό θα είναι να αποφύγει την έντονη σωματική δραστηριότητα για μία ημέρα. Ενδέχεται να εμφανιστεί κάποιο ήπιο οίδημα, το οποίο υποχωρεί σταδιακά μέσα σε 1-2 ημέρες.

Συνεπώς, η ρινοπλαστική με υαλουρονικό είναι μια σύγχρονη ελάχιστα επεμβατική τεχνική, η οποία εφαρμόζεται όλο και συχνότερα. Είναι απόλυτα ασφαλής, όμως θα πρέπει να εφαρμόζεται από έναν κατάλληλα εκπαιδευμένο και εξειδικευμένο γιατρό. Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι πολλοί ασθενείς που υποβάλλονται στη συγκεκριμένη θεραπεία, στη συνέχεια δε διστάζουν να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση πλαστικής μύτης.

tountas.png

Μιχαήλ Τσούνης MD, PhD Χειρουργός – ΩΡΛ