ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Είναι ασφαλή τα αυγά μετά την ημερομηνία λήξης; Τα 3 τεστ στο σπίτι

Μιχάλης Θερμόπουλος

Τα αυγά είναι βασικό είδος σε κάθε κουζίνα του κόσμου, αλλά συχνά προκύπτουν ερωτήματα σχετικά με την ασφάλειά τους μόλις παρέλθει η ημερομηνία λήξης.

Είναι ασφαλή τα αυγά μετά την ημερομηνία λήξης; Τα 3 τεστ στο σπίτι

Ενώ πολλοί πετάνε τα αυγά αμέσως μετά απ’ αυτήν την ημερομηνία, άλλοι αναρωτιούνται αν αυτό είναι υπερβολικό.

Αυτό το άρθρο εξηγεί εάν είναι ασφαλές να τρώμε αυγά μετά την ημερομηνία λήξης, πώς να ελέγξουμε τη φρεσκάδα τους και πότε τα αυγά γίνονται επικίνδυνα για την υγεία μας.

Μπορείτε να τρώτε αυγά μετά την ημερομηνία λήξης;

Ναι, συνήθως μπορείτε να τρώτε αυγά μετά την ημερομηνία λήξης, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν αποθηκευτεί σωστά και δεν παρουσιάζουν σημάδια αλλοίωσης. Η ημερομηνία λήξης είναι συνήθως μια γενική οδηγία για την ημερομηνία λήξης, όχι μια απόλυτη ένδειξη ασφάλειας.

Εάν τα αυγά είναι στο ψυγείο (όχι στην κατάψυξη!) σταθερά στους 4°C και κάτω, μπορεί να παραμείνουν ασφαλή για έως και 3-5 εβδομάδες ΜΕΤΑ την αναγραφόμενη ημερομηνία. Ωστόσο, πρέπει πρώτα να αποκλειστούν σημάδια αλλοίωσης.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ ανάμεσα σε «Ανάλωση πριν από», «Ανάλωση κατά προτίμηση πριν από» και «Ημερομηνία λήξης» στα αυγά;

Αυτοί οι όροι συχνά παρερμηνεύονται, αλλά έχουν διαφορετικές σημασίες:

  1. «Ανάλωση πριν από»: Χρησιμοποιείται από τους λιανοπωλητές για την εναλλαγή αποθεμάτων. Τα αυγά εξακολουθούν να είναι ασφαλή για τους καταναλωτές και μετά απ’ αυτήν την ημερομηνία.
  2. «Ανάλωση κατά προτίμηση πριν από»: Υποδεικνύει την κορυφαία ποιότητα. Τα αυγά μπορούν να καταναλωθούν και μετά από αυτήν την ημερομηνία, αρκεί να έχουν αποθηκευτεί σωστά.
  3. «Ημερομηνία λήξης»: Χρησιμοποιείται σπανιότερα και υποδηλώνει ένα χρονικά οριακό σημείο, αλλά η ασφάλεια των αυγών εξαρτάται και πάλι από την αποθήκευση και την κατάστασή τους.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τα αυγά συνήθως φέρουν ετικέτα με ημερομηνία λήξης 28 ημέρες μετά την ωοτοκία, αλλά μπορεί να είναι βρώσιμα για αρκετές μέρες μετά, εάν έχουν μεταχειριστεί σωστά.

egg

Πώς ξέρουμε εάν ένα αυγό έχει χαλάσει;

Πολλά σημάδια μπορούν να βοηθήσουν στον προσδιορισμό του εάν ένα αυγό δεν είναι πλέον ασφαλές για κατανάλωση. Υπάρχουν απλές δοκιμές στο σπίτι που είναι πιο αξιόπιστες από την απλή τυπωμένη ημερομηνία στη συσκευασία ή/και πάνω στο κέλυφος του αυγού.

Τα προειδοποιητικά σημάδια περιλαμβάνουν:

  • Δυσάρεστη μυρωδιά θείου όταν ανοίγεται
  • Γλοιώδης ή σαν-κιμωλία υφή του κελύφους
  • Θολό ή αποχρωματισμένο ασπράδι ή κρόκος αυγού
  • Ανάπτυξη μούχλας μέσα στο κέλυφος

Μπορείτε επίσης να εκτελέσετε 3 σπιτικά τεστ:

Μέθοδος δοκιμήςΠώς γίνεταιΤι δείχνει
Τεστ επίπλευσηςΤοποθετήστε το αυγό σε ένα μπολ με νερόΤα φρέσκα αυγά βυθίζονται. Τα παλαιότερα αυγά στέκονται ή επιπλέουν
Σπάστε και μυρίστεΣπάστε το αυγό σε ένα μπολΗ έντονη οσμή υποδηλώνει αλλοίωση
Οπτική επιθεώρησηΕλέγξτε το κέλυφος και το εσωτερικόΜούχλα, αποχρωματισμός ή σπασμένος κρόκος = μη ασφαλές

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι υγείας από την κατανάλωση ληγμένων αυγών;

Η κατανάλωση χαλασμένων αυγών ενέχει κίνδυνο τροφιμογενών ασθενειών, ειδικά από σαλμονέλα, ένα κοινό βακτήριο που προκαλεί γαστρεντερική λοίμωξη.

Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Ναυτία
  • Έμετο
  • Κοιλιακές κράμπες
  • Διάρροια
  • Πυρετό

Αυτά μπορεί να εμφανιστούν εντός 6-48 ωρών μετά την κατανάλωση μολυσμένων αυγών. Οι ευάλωτες ομάδες (μικρά παιδιά, ηλικιωμένοι, έγκυες και άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα) είναι πιο ευάλωτες.

Πώς αποθηκεύονται τα αυγά με ασφάλεια;

Η σωστή αποθήκευση επηρεάζει δραματικά το χρονικό διάστημα που τα αυγά παραμένουν ασφαλή για κατανάλωση.

Συμβουλές ασφαλούς αποθήκευσης:

  1. Να ψύχετε πάντα τα αυγά στους 4°C ή χαμηλότερα.
  2. Αποθηκεύστε τα αυγά στο αρχικό τους κουτί για να μειώσετε την απώλεια υγρασίας.
  3. Τοποθετήστε τα αυγά στο πίσω μέρος του ψυγείου, όχι στην πόρτα.
  4. Μην πλένετε τα αυγά, καθώς αυτό αφαιρεί την προστατευτική επίστρωση στο κέλυφος.
  5. Μην αφήνετε τα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου για περισσότερο από 2 ώρες.

Η τήρηση αυτών των οδηγιών βοηθά στη διατήρηση της ποιότητας και στην μείωση του κινδύνου βακτηριακής μόλυνσης.

Συχνές Ερωτήσεις

Μπορώ να φάω αυγά δύο εβδομάδες μετά την ημερομηνία λήξης;

Ναι, εάν έχουν ψυχθεί και έχουν περάσει το τεστ φρεσκάδας, είναι συνήθως ασφαλή.

Είναι αξιόπιστο το τεστ επίπλευσης;

Είναι ένας χρήσιμος δείκτης φρεσκάδας, αλλά πρέπει να συνδυάζεται με ελέγχους οσμής και εμφάνισης.

Μπορεί το μαγείρεμα να σκοτώσει βακτήρια σε ληγμένα αυγά;

Το καλό μαγείρεμα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο βακτηρίων, αλλά τα αυγά με εμφανή αλλοίωση ή δυσάρεστη μυρωδιά δεν πρέπει ποτέ να καταναλώνονται.

Είναι τα καφέ αυγά ασφαλέστερα ή πιο φρέσκα από τα λευκά αυγά;

Όχι. Το χρώμα του κελύφους βασίζεται στη ράτσα/είδος της κότας και δεν επηρεάζει την ασφάλεια ή τη διάρκεια ζωής του αυγού.

Πόσο καιρό μπορούν να διαρκέσουν τα βραστά αυγά στο ψυγείο;

Τα σφιχτά βραστά αυγά μπορούν να αποθηκευτούν στο ψυγείο για έως και μία εβδομάδα εάν φυλάσσονται σε σφραγισμένο δοχείο.

Συμπέρασμα

Τα αυγά μπορούν να παραμείνουν ασφαλή και βρώσιμα μετά την ημερομηνία λήξης, ειδικά εάν ψύχονται σωστά και δεν έχουν σημάδια αλλοίωσης. Η κατανόηση του τρόπου ελέγχου της φρεσκάδας και της ασφαλούς αποθήκευσης των αυγών όχι μόνο προστατεύει την υγεία σας, αλλά βοηθά επίσης στην μείωση της περιττής σπατάλης τροφίμων.

Σε περίπτωση αμφιβολίας, χρησιμοποιήστε πάντα τις αισθήσεις σας: όταν ένα αυγό μυρίζει άσχημα ή φαίνεται ύποπτο, είναι καλύτερο να το πετάξετε.

Πηγές:
eufic.org
fda.gov
nhs.uk
cdc.gov
fsis.usda.gov