ΟΜΟΡΦΙΑ

Κοιλοπλαστική: Το κόστος, η επέμβαση, οι επιπλοκές και η ανάρρωση

Ο κάθε άνθρωπος επιθυμεί να έχει ένα άψογο κορμί και μια φιγούρα ελκυστική. Το σύγχρονο lifestyle επιβάλει σώματα αδύνατα και γυμνασμένα σε κάθε ηλικία. Άλλωστε, σε όλους μας υπάρχει η πεποίθηση πως ο αδύνατος άνθρωπος είναι πιο υγιής κάτι που εν μέρει είναι αληθές.

Κοιλοπλαστική: Το κόστος, η επέμβαση, οι επιπλοκές και η ανάρρωση
Bigstock

Ένα καλοσχηματισμένο κορμί δεν είναι αποτέλεσμα γονιδίων τις περισσότερες φορές, αντίθετα, κρύβει μεγάλη προσπάθεια. Οι άνθρωποι με τις τέλειες αναλογίες μονίμως είναι σε διατροφή, γυμνάζονται συστηματικά και κάποιοι εξ’ αυτών έχουν κάνει αρκετές επισκέψεις σε πλαστικούς χειρουργούς και έχουν προβεί σε αρκετές συνεδρίες για μη επεμβατικές θεραπείες.

Ένα σώμα 20χροης θέλει κόπο για να αποκτηθεί και κυρίως να συντηρηθεί καθώς απαιτεί εν των βάθει αλλαγές στον τρόπο ζωής και στις μέχρι σήμερα συνήθειες.

Ωστόσο, σήμερα έχει πάψει να είναι ταμπού η αρωγή ενός πλαστικού χειρουργού. Μάλιστα το κόστος όλο και γίνεται πιο προσιτό με αποτέλεσμα άνθρωποι κάθε ηλικίας να αναζητούν έναν καλό πλαστικό που μαζί με την εξωτερική ανανέωση και την αφαίρεση του κοιλιακού λίπους θα τονώσει και την αυτοπεποίθησή τους.

Αν τα κιλά, οι ραγάδες και η χαλάρωση της κοιλιάς αποτελούν ένα πρόβλημα ενώ είστε κοντά στο επιθυμητό βάρος η κοιλιοπλαστική, υπόσχεται τα αποτελέσματα μιας σκληρής προπόνησης στο γυμναστήριο με σαφώς λιγότερο κόπο. Άλλωστε, η πλαστικότητα της κοιλιάς επιτρέπει την ομαλοποίηση των παραμορφωμένων μυών και του δέρματος.

Τα δύο είδη κοιλοπλαστικής

Μέσω της κοιλιοπλαστικής ο χειρουργός αφαιρεί το υποδόριο λίπος και αφαιρεί το περιττό δέρμα. Η εν λόγω επέμβαση απαιτεί γενική αναισθησία αλλά όταν η επέμβαση περιοριστεί σε διόρθωση της δερματικής ζώνης κάτω από τον ομφαλό και μόνον (mini κοιλιοπλαστική) μπορεί να γίνει και με τοπική αναισθησία και/ή μέθη.

Σήμερα προτείνονται διάφορες μέθοδοι: υπάρχει η κλασική κοιλιοπλαστική και η μίνι κοιλιοπλαστική. Στην μίνι κοιλοπλαστική, μειώνεται ο τραυματισμός και οι ραφές. Η δε διόρθωση των μυών πραγματοποιείται μέσω τρυπημάτων στο δέρμα, τα οποία αφήνουν ανεπαίσθητα εξωτερικά σημάδια.

Ένα από τα πλεονεκτήματα της κοιλιοπλαστικής είναι η βελτίωση του εντέρου. Μετά από την επέμβαση, οι ασθενείς ξεφορτώνονται τη χρόνια δυσκοιλιότητα. Επίσης, η κοιλοπλαστική αφαιρεί ουλές από καισαρική τομή ή άλλες χειρουργικές επεμβάσεις στην κοιλιακή κοιλότητα.

koiloplastiki

Το κόστος της επέμβασης

Το κόστος της κοιλιοπλαστικής κυμαίνεται κατά μέσο όρο από 4.500 ευρώ έως 6.500 ευρώ ανάλογα με την έκταση του προβλήματος και τον τιμοκατάλογο του πλαστικού. Στο συνολικό κόστος συμπεριλαμβάνεται η ιατρική επίσκεψη, οι εργαστηριακές εξετάσεις, η αμοιβή του αναισθησιολόγου, του χειρουργού, το κόστος του χειρουργείου, η νοσηλεία, τα υλικά και η μετεγχειρητική φροντίδα.

Οι προ εγχειρητικές εξετάσεις

Ο προεγχειρητικός έλεγχος περιλαμβάνει τις ακόλουθες εξετάσεις:

  • Εξετάσεις αίματος
  • Ακτινογραφία θώρακος
  • Καρδιογράφημα
  • Εξειδικευμένες εξετάσεις, ανάλογα με την περίπτωση και την ηλικία του ασθενούς
koiloplastiki

Πώς γίνεται η κοιλοπλαστική

Υποψήφιοι για κοιλοπλαστική είναι άνθρωποι άνω των 18 ετών. Επίσης, οι γυναίκες που προγραμματίζουν μελλοντικές εγκυμοσύνες πρώτα θα πρέπει να γεννήσουν και στη συνέχεια να προβούν σε κοιλοπλαστική. Η αναδίπλωση της κοιλιάς πάνω από την περιοχή του εφηβαίου απαιτεί λιποεκτομή και αποτελεί ένδειξη για μια ανάλογη επέμβαση.

Στην κοιλιοπλαστική ο πλαστικός χειρουργός κάνει με χειρουργικό νυστέρι μία οριζόντια τομή στην πρόσθια κοιλιακή χώρα, κάτω από το επίπεδο του εσωρούχου προκειμένου στη συνέχεια να κρύβεται η τομή (όπως γίνεται στην καισαρική τομή). Με αυτόν τον τρόπο γίνεται αποκόλληση του κοιλιακού τοιχώματος που ξεπερνά το ύψος του ομφαλού. Εν συνεχεία αφού αφαιρεθεί το λίπος γίνεται ισχυροποίηση του κοιλιακού τοιχώματος με τη βοήθεια ενός πλέγματος, εφόσον κριθεί απαραίτητο. Στη συνέχεια γίνεται τράβηγμα του δέρματος προς τα κάτω αφού αφαιρεθεί το περιττό δέρμα και πραγματοποιείται συρραφή. Ο ομφαλός δεν αλλάζει θέση αλλά παραμένει στο ίδιο ακριβώς ύψος ενώ η κοιλιά πλέον μέσα σε λίγους μήνες γίνεται επίπεδη.

Η επέμβαση έχει σαν αποτέλεσμα την αφαίρεση μεγάλης ποσότητας δέρματος και λίπους από την κοιλιά αλλά και την ισχυροποίηση του κοιλιακού τοιχώματος αποφεύγοντας το ενδεχόμενο μιας μελλοντικής κήλης. Μετεγχειρητικά ο ασθενής φορά έναν ελαστικό κορσέ που υποστηρίζει το κοιλιακό τοίχωμα ο οποίος βοηθά στην μονιμοποίηση του αποτελέσματος.

Άνθρωποι που έχουν χάσει πολλά κιλά μέσω μιας βαριατρικής επέμβασης δυστυχώς πρέπει να αφαιρέσουν το πλαδαρό δέρμα τόσο στην κοιλιά όσο και σε άλλα σημεία του κορμιού τους οπότε τις περισσότερες φορές η πλαστική χειρουργική αποτελεί μονόδρομο.

Όπως κάθε χειρουργική επέμβαση, η κοιλοπλαστική έχει τις δικές της αντενδείξεις. Πρέπει να ζητηθεί η γνώμη ενός χειρουργού και ενός αναισθησιολόγου ενώ το κόστος ή οι προσφορές δεν πρέπει να αποτελούν κίνητρο επιλογής. Ζητήστε συστάσεις, δείτε φωτογραφίες ασθενών με το πριν και το μετά και μη διστάσετε να κάνετε όσο περισσότερες ερωτήσεις μπορείτε. Επίσης, πριν καταλήξετε σε έναν χειρουργό κάντε την ενδελεχή έρευνά σας.

Ο ασθενής δεν πρέπει να είναι διαβητικός ενώ δεν πρέπει να καπνίζει. Επίσης, θα πρέπει να είναι κοντά στο ιδανικό βάρος άρα θα ζητηθεί μια απώλεια κιλών που ποικίλει ανάλογα την περίπτωση και την ηλικία. Αξίζει να σημειωθεί πως μέσω της λιποαναρρόφησης ναι μεν αφαιρείται λίπος αλλά δεν είναι αυτή η ενδεδειγμένη μέθοδος απώλειας κιλών.

Επιπλοκές και ανάρρωση

Οι επιπλοκές μετά την πλαστική κοιλιά είναι σπάνιες, εφόσον έχετε επισκεφτεί έναν έγκριτο πλαστικό χειρουργό και βρίσκεστε σε καλή υγεία. Για να μειώσετε τον κίνδυνο επιπλοκών, αποτελεί μονόδρομο να ακολουθήσετε πιστά τις οδηγίες του γιατρού σας.

Στις χειρουργικές επιπλοκές περιλαμβάνονται ορισμένες επιπλοκές όπως:

  • Επιπλοκές από την νάρκωση
  • Εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση, καρδιακές ή πνευμονικές επιπλοκές
  • Αιμάτωμα
  • Διαπύηση
  • Μόλυνση τραύματος/λοίμωξη
  • Υπαισθησία
  • Διάσπαση ραφής
  • Νέκρωση δέρματος
  • Προβλήματα επιβίωσης του ομφαλού
  • Οροαιματηρή συλλογή
  • Υπερτροφική ουλή

Στις αισθητικές επιπλοκές μπορεί να εμφανιστούν επιπλοκές όπως:

  • Ασύμμετρη ουλή στο κατώτερο κοιλιακό τοίχωμα
  • Ουλή πάνω από τα όρια του εφηβαίου
  • Αναδιπλώσεις στα άκρα της ραφής
  • Ορατή δακτυλιοειδής ουλή γύρω από τον ομφαλό
  • Ασύμμετρη θέση ομφαλού

Στην κοιλοπλαστική τοποθετούνται στον ασθενή 2 σωληνάκια (παροχευτεύσεις) επί 4 ημέρες και ένας ουροκαθετήρας για ένα 24ωρο. Ο χειρουργημένος άνθρωπος παραμένει κλινήρης το πρώτο 24ωρο. Η νοσηλεία διαρκεί 1-3 ημέρες, όπου λαμβάνει ενδοφλεβίως αντιβιοτικά και παυσίπονα για την αντιμετώπιση του πόνου ο οποίος τις περισσότερες φορές είναι ήπιος.

Ο πλαστικός χειρουργός θα σας ζητήσει να αγοράσετε έναν ειδικό ελαστικό κορσέ ο οποίος έχει ως στόχο να συμπιέσει τα κενά τα οποία μένουν κάτω από το δέρμα, μετά την αναρρόφηση του λίπους ώστε να συγκρατήσει όλα τα εσωτερικά όργανα και το δέρμα στην ίδια θέση.

Ο ασθενής τις πρώτες ημέρες επιβάλλεται να κοιμάται με τα πόδια διπλωμένα στη κοιλιά του. Επίσης, πρέπει να περπατάει αν και τα ράμματα τον δυσκολεύουν καθώς τραβούν. Ο κορσές είναι υποχρεωτικός για ένα μήνα και αφαιρείται στον ύπνο μετά τις 10-20 ημέρες.

Η επάνοδος στην εργασία και στις καθημερινές δραστηριότητες δεν απαιτεί περισσότερο από μία εβδομάδα με δέκα ημέρες αναλόγως πάντοτε της ιδιοσυγκρασίας του ασθενούς και της κλινικής του κατάστασης.

Αρχικά θα αισθάνεστε πρήξιμο και πιθανό πόνο ενώ θα χρειαστούν 9-12 μήνες μέχρι οι ουλές να γίνουν ομαλές και λιγότερο κόκκινες.

Το τελικό αποτέλεσμα της επέμβασης άρα και της επίπεδης κοιλιάς διαμορφώνεται σε 3-5 μήνες. Μια λεπτή φιγούρα και μια επίπεδη κοιλιά επιτρέπουν σε πολλούς ανθρώπους να αλλάξουν ριζικά την εικόνα τους και να επιτρέψουν στον εαυτό τους να φορούν πράγματα που προηγουμένως απέρριπταν. Αυτό που έχει σημασία είναι να έχετε ρεαλιστικές προσδοκίες και φυσικά να είστε έτοιμοι να αλλάξετε τον μέχρι σήμερα τρόπο ζωής σας.