ΟΜΟΡΦΙΑ

5 λόγοι που εμφανίζεται ξαφνικά τριχοφυΐα στο πηγούνι

Ενώ κοιτάζετε στον μεγεθυντικό φακό τα φρύδια σας, εντοπίζετε έκπληκτη κάποιες ανεπιθύμητες τρίχες και στο πηγούνι.

5 λόγοι που εμφανίζεται ξαφνικά τριχοφυΐα στο πηγούνι

Πού οφείλεται η τριχοφυΐα στο πηγούνι και το πρόσωπο γενικά; Πρέπει να ανησυχήσετε; Συμβαίνει σε όλες τις γυναίκες; Αν τις βγάλετε, θα εμφανιστούν ξανά;

Καταρχάς η τριχοφυΐα στο πηγούνι είναι φυσιολογική. Οι περισσότερες γυναίκες έχουν στο πρόσωπο μικρές λεπτές τρίχες, το γνωστό χνούδι.

Το να εντοπίσετε κάποιες διάσπαρτες πιο σκούρες και σκληρές τρίχες, επίσης είναι φυσιολογικό και οφείλεται σε κάποιες ανδρικές ορμόνες, όπως η τεστοστερόνη, που υπάρχει και στις γυναίκες, αλλά σε χαμηλότερα επίπεδα.

Οι ορμόνες αυτές μπορεί να ξεφύγουν όμως λόγω της εγκυμοσύνης, της εμμήνου ρύσης, της εμμηνόπαυσης και άλλων καταστάσεων.

Αν όμως αρχίσετε να παρατηρείτε υπερβολική τριχοφυΐα στο πρόσωπο, που μπορεί να συνδέεται με ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα ανδρικών ορμονών, μια κατάσταση που ονομάζεται υπερτρίχωση, πιθανώς να οφείλεται σε κάποιο υποκείμενο πρόβλημα υγείας και πρέπει να συμβουλευτείτε γιατρό.

Δείτε κάποιες γνωστές αιτίες για την τριχοφυΐα στο πρόσωπο:

Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS)

Επηρεάζει περίπου το 10% των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας και χαρακτηρίζεται από κύστες που αναπτύσσονται στις ωοθήκες, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα γονιμότητας.

Το σύνδρομο μπορεί επίσης να επηρεάσει τα επίπεδα των ορμονών, οδηγώντας σε αύξηση βάρους, ακανόνιστες περιόδους, ακμή και αυξημένη τριχοφυΐα. Εκτός από το πηγούνι, μπορεί να εμφανίσετε σκούρες τρίχες στην κοιλιά, τους μηρούς, τη μέση και τους γλουτούς.

Ο ενδοκρινολόγος θα σας συμβουλέψει πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε την κατάσταση.

Όγκοι ωοθηκών ή επινεφριδίων

Αν και δεν είναι γνωστές οι αιτίες που τα προκαλούν, αυτά τα ογκίδια στις ωοθήκες, μπορούν να αυξήσουν την παραγωγή ανδρογόνων που προκαλούν τριχοφυΐα στο πρόσωπο. Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν πόνο στην πύελο ή κολπική αιμορραγία. Οι περισσότερες από αυτές τις κύστες είναι καλοήθεις.

Τα επινεφρίδια είναι μικροί αδένες που βρίσκονται στην κορυφή κάθε νεφρού. Πολλοί από αυτούς τους όγκους είναι ασυμπτωματικοί, αν όμως παράγουν υπερβολικές ορμόνες, μπορεί να εμφανίσετε συμπτώματα όπως ανεξήγητη αύξηση βάρους, μελανιές στο δέρμα, ακμή, υψηλή αρτηριακή πίεση, υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, αλλαγές στην οσμή του σώματος. Επισκεφτείτε τον γιατρό σας εάν έχετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, ώστε να γίνει αξιολόγηση της κατάστασης.

Σύνδρομο Cushing

Αυτή η ορμονική διαταραχή μπορεί να είναι το αποτέλεσμα μακροχρόνιας έκθεσης σε υψηλά επίπεδα κορτιζόλης, μιας ορμόνης που παράγεται από τα επινεφρίδια. Το σύνδρομο Cushing μπορεί επίσης να προκληθεί από τη λήψη κορτικοστεροειδών (ένας τύπος φαρμάκων για τη μείωση της φλεγμονής) για παρατεταμένη περίοδο ή από όγκο των επινεφριδίων.

diavitis-metrisi.jpg

Αντίσταση στην ινσουλίνη ή διαβήτης

Όταν το σώμα δεν διαχειρίζεται αποτελεσματικά την ινσουλίνη, την ορμόνη που βοηθά στη μετατροπή της ζάχαρης σε ενέργεια, το σάκχαρο στο αίμα σας παραμένει υψηλό και μπορεί να οδηγήσει σε προδιαβήτη και διαβήτη. Η αντίσταση στην ινσουλίνη μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα τεστοστερόνης και να προκαλέσει τριχοφυΐα.

Η αυξημένη δίψα, η συχνοουρία, η κόπωση, είναι σημάδια που συνδέονται με την αντίσταση στην ινσουλίνη.

Εγκυμοσύνη

Η εντονότερη τριχοφυΐα είναι φυσιολογικό να εμφανίζεται κατά την διάρκεια των εννέα μηνών της εγκυμοσύνης ακόμη και σε περιοχές του σώματος που πριν δεν ήταν το ίδιο έντονη ή δεν υπήρχε.

Η εμφάνιση και έντασή της τριχοφυΐας σχετίζεται τόσο με την αυξομείωση των ορμονών, όσο και με το χρώμα του δέρματος. Οι μελαχρινές γυναίκες εμφανίζουν συχνότερα για παράδειγμα εντονότερη τριχοφυΐα όπως και οι γυναίκες που λόγω γενετικής προδιάθεσης εμφανίζουν πιο τραχιές τρίχες στο σώμα.

Πηγή: womenshealthmag.com