ΟΜΟΡΦΙΑ

5 κοινοί μύθοι για την ακμή και τη διατροφή

Η ακμή είναι μια  φλεγμονή  του δέρματος που επηρεάζει τους περισσότερους ανθρώπους σε κάποια περίοδο της ζωής τους.

5 κοινοί μύθοι για την ακμή και τη διατροφή

Είτε έχετε ένα περιστασιακό σπυράκι είτε αντιμετωπίζετε ακμή πιθανότατα έχετε αναρωτηθεί πώς μπορείτε να τα εξαλείψετε.

Πολλοί παράγοντες μπορεί να συμβάλλουν για την παρουσία της ακμής, συμπεριλαμβανομένων των ορμονών, των γενετικών παραγόντων, του περιβάλλοντος, των προϊόντων του δέρματος, των φαρμάκων, και ορισμένων συνθηκών υγείας. Επίσης, η διατροφή μπορεί να παίξει ρόλο.

Η καλύτερη θεραπεία για την ακμή εξαρτάται από μια σειρά από μεμονωμένους παράγοντες, και μερικές φορές απαιτεί τη συνεργασία ενός δερματολόγου.

Ωστόσο, με μια γρήγορη αναζήτηση στο διαδίκτυο, θα βρείτε πολλούς προτεινόμενους τρόπους για να θεραπεύσετε την ακμή σας, πολλοί από τους οποίους δεν υποστηρίζονται από τους δερματολόγους.

Αυτό το άρθρο αναλύει 5 μύθους για την ακμή που καταρρίπτονται:

akmi.jpg

Μύθος 1: Μόνο οι έφηβοι έχουν ακμή

Ορισμένες ορμόνες προκαλούν αύξηση του σμήγματος (έλαιο στους αδένες του δέρματος), καθώς και αυξημένη ανάπτυξη των κυττάρων της επιδερμίδας. Αυτοί οι δύο παράγοντες, σε συνδυασμό με τη συσσώρευση παλαιών δερματικών κυττάρων, προκαλούν ακμή.

Για πολλούς ανθρώπους, η ακμή κορυφώνεται κατά την εφηβεία, αλλά μπορεί να συνεχιστεί καθ' όλη τη διάρκεια της ενηλικίωσης. Μερικοί άνθρωποι έχουν ακμή όψιμης έναρξης, ή ακμή που αρχίζει μετά την ηλικία των 25 ετών, αν και αυτή μπορεί να είναι λιγότερο συχνή.

Η ακμή ενηλίκων μπορεί να σχετίζονται με ορμόνες και ενδοκρινικές διαταραχές, γενετική, άγχος, καλλυντική χρήση, χρήση καπνού, διατροφή και ορισμένα φάρμακα, μεταξύ άλλων παραγόντων.

Η θεραπεία τόσο για την ακμή των εφήβων όσο και για τους ενήλικες ποικίλλει ανάλογα με τη σοβαρότητα και την αιτία που την προκαλεί.

1643647116615-459759042-sokolata.jpg

Μύθος 2: Η σοκολάτα είναι κακή για το δέρμα σας

Η έρευνα σχετικά με το αν η σοκολάτα προκαλεί ή επιδεινώνει την ακμή είναι, στην καλύτερη περίπτωση, αντικρουόμενη.

Πρώτον, επειδή η σοκολάτα περιέχει συστατικά όπως ζάχαρη και γάλα, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν δερματικές παθήσεις σε μερικούς ανθρώπους, αλλά δεν είναι βέβαιο αν η σοκολάτα είναι ένοχη.

Επιπλέον, οι περισσότερες μελέτες που αξιολογούν τις σχέσεις μεταξύ διατροφής και ακμής γενικά είναι μικρές και οι ερευνητές δεν μπορούν να ελέγξουν το περιβάλλον των συμμετεχόντων, όπως άλλα τρόφιμα που τρώνε ή τα φάρμακα που παίρνουν.

Όμως έρευνα έχει δείξει ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν μια διατροφή πλούσια σε εξευγενισμένους υδατάνθρακες και πρόσθετα σάκχαρα είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν ακμή από εκείνους που δεν τα καταναλώνουν.

Παλαιότερη έρευνα δείχνει ότι τα τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη (GI) - τα οποία προκαλούν την αύξηση του σακχάρου στο αίμα - θα μπορούσαν να συμβάλουν στην ακμή. Αλλά οι περισσότερες μελέτες σχετικά με το ρόλο του GI στην ανάπτυξη της ακμής είναι μικρές, και τα ευρήματα λιγοστά.

Συνολικά, η έρευνα δεν υποστηρίζει την εκδοχή ότι η ίδια η σοκολάτα προκαλεί ακμή. Αλλά αν νομίζετε ότι έχετε παρατηρήσει αυξημένη ακμή μετά την κατανάλωση σοκολάτας, σκεφτείτε να καταναλώνετε μαύρη σοκολάτα, η οποία είναι χαμηλότερη σε πρόσθετη ζάχαρη από τη σοκολάτα γάλακτος ή τη λευκή.

GALAKTOKOMIKA

Μύθος 3: Τα γαλακτοκομικά φταίνε για την ακμή

Δεν είναι ξεκάθαρο ότι η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων προκαλεί ακμή.

Πολλές μελέτες έχουν διερευνήσει τη σχέση μεταξύ της ακμής και διαφορετικών τύπων γαλακτοκομικών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένου του γάλακτος διαφόρων περιεκτικοτήτων σε λιπαρά, του τυριού και του παγωτού. Οι μελέτες όμως αυτές κατέληξαν σε μη αξιόπιστα συμπεράσματα.

trans-lipara.jpg

Μύθος 4: Η κατανάλωση λιπαρών τροφών μπορεί να προκαλέσει ακμή

Η αλήθεια είναι ότι δεν έχει υπάρξει καμία έρευνα που να δείχνει ότι τα λιπαρά ή τηγανητά τρόφιμα προκαλούν ακμή ή την επιδεινώνουν.

Το ίδιο το φαγητό είναι σπάνια η αιτία της ακμής, αλλά ορισμένα τρόφιμα μπορεί να ενισχύουν την υποκείμενη δυναμική όπως προβλήματα σακχάρου στο αίμα, φλεγμονή ή ανισορροπίες του εντέρου που οδηγούν την ακμή σε βαθύτερο επίπεδο.

Παράλληλα, αν τρώτε λιπαρά τρόφιμα με τα χέρια σας και στη συνέχεια αγγίξετε το πρόσωπό σας το λίπος από το φαγητό σας μπορεί να φράξει τους πόρους της επιδερμίδας σας και να συμβάλει στην ακμή. Κατά συνέπεια φροντίστε να πλένετε τα χέρια σας πριν αγγίξετε το πρόσωπό σας.

glouteni.jpg

Μύθος 5: Κόψτε τη γλουτένη για καθαρό δέρμα

Η απουσία γλουτένης είναι απίθανο να οδηγήσει σε καθαρό δέρμα για τους περισσότερους ανθρώπους.

Η κοιλιοκάκη, μια αυτοάνοση πάθηση που απαιτεί αυστηρή δίαιτα χωρίς γλουτένη, σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο ορισμένων δερματικών παθήσεων, όπως το έκζεμα. Αλλά η έρευνα δεν έχει δείξει μια ισχυρή σύνδεση μεταξύ κοιλιοκάκης και ακμής.

Επιπλέον, αποφεύγοντας τη γλουτένη χωρίς ιατρικό λόγο μπορεί να οδηγηθείτε σε ελλείψεις θρεπτικών συστατικών, εμμονικές σκέψεις σχετικά με τα τρόφιμα και διατροφικές διαταραχές όπως η νευρική ορθορεξία.

Έτσι, εάν θέλετε να έχετε καθαρή επιδερμίδα και να είστε υγιείς αγνοήστε τις δίαιτες μόδας και εστιάστε στη δημιουργία ενός ισορροπημένου τρόπου διατροφής που περιλαμβάνει όλα τα τρόφιμα και τις ομάδες τροφίμων.