ΟΜΟΡΦΙΑ

Ροδόνερο: Ανακάλυψε τις πολύτιμες ιδιότητές του - Πώς μπορείς να το φτιάξεις εύκολα στο σπίτι

Το ροδόνερο ή ροδόσταγμα γίνεται από την εμβάπτιση ροδοπέταλων στο νερό. Χρησιμοποιείται εδώ και χιλιάδες χρόνια, συμπεριλαμβανομένου του Μεσαίωνα και πιστεύεται ότι προέρχεται από την Περσία. Έχει χρησιμοποιηθεί παραδοσιακά τόσο σε προϊόντα ομορφιάς όσο και σε τρόφιμα έχοντας ένα μεγάλο εύρος ιδιοτήτων.

Ροδόνερο: Ανακάλυψε τις πολύτιμες ιδιότητές του - Πώς μπορείς να το φτιάξεις εύκολα στο σπίτι

Το ροδόνερο θεωρείται το μαγικό φίλτρο της ομορφιάς. Λέγεται πως η βασίλισσα της Αιγύπτου Κλεοπάτρα το χρησιμοποιούσε καθημερινά στην ρουτίνα της ομορφιάς της για να έχει λαμπερό και φωτεινό δέρμα. Ποιες όμως είναι οι ιδιότητές του πέραν της ομορφιάς και γιατί δεν πρέπει να λείπει από το σπίτι μας;

1. Καταπραΰνει τον ερεθισμό του δέρματος

Ένα από τα μεγαλύτερα οφέλη του ροδόνερου είναι οι ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του, όπως αναφέρει σχετική έρευνα. Συμβάλει στη διατήρηση της ισορροπίας του pH του δέρματος, καθαρίζει τους πόρους, ενώ ελέγχει την περίσσεια λιπαρότητα. Μπορεί, επίσης, να καταπραΰνει τον ερεθισμό του εκζέματος ή της ροδόχρου ακμής. Τέλος, οι αντιβακτηριακές ιδιότητές του μπορούν να μειώσουν την ερυθρότητα και το πρήξιμο της επιδερμίδας.

2. Έχει αντιγηραντικές ιδιότητες

Το ροδόνερο βρίσκεται συχνά σε προϊόντα ομορφιάς που στοχεύουν στη μείωση των ρυτίδων.

3. Ενισχύει την ποιότητα της τρίχας

Το ροδόνερο θεραπεύει ήπιες φλεγμονές του τριχωτού της κεφαλής και απαλλάσσει από την πιτυρίδα, ενώ αποτελεί ένα φυσικό μαλακτικό. Η χρήση του ροδόνερου στα μαλλιά φέρεται να προσφέρει βαθιά θρέψη και ενυδάτωση στην τρίχα. Θα μπορούσατε να αραιώσετε το συνηθισμένο σας σαμπουάν μέσα σε ροδόνερο ή να κάνετε μια θεραπεία μαλλιών μια φορά την εβδομάδα με βάση το ροδόνερο προσθέτοντας μερικές σταγόνες jojoba oil και μια κάψουλα βιταμίνης Ε.

4. Βοηθά στην πρόληψη και τη θεραπεία λοιμώξεων

Το ροδόνερο έχει ισχυρές αντισηπτικές ιδιότητες, οι οποίες μπορούν να αποτρέψουν και να θεραπεύσουν λοιμώξεις. Εξαιτίας αυτού, το ροδόνερο περιλαμβάνεται συχνά σε μια ποικιλία φυσικών και φαρμακευτικών θεραπειών. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι όταν το ροδόνερο χρησιμοποιήθηκε σε οφθαλμικές σταγόνες για τη θεραπεία περιπτώσεων επιπεφυκίτιδας οι αντισηπτικές και αναλγητικές του ιδιότητες συνέβαλαν στη αποθεραπεία.

5. Περιέχει αντιοξειδωτικά

Τα ροδόνερο και το ροδέλαιο περιέχουν μια σειρά από ισχυρά αντιοξειδωτικά, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία των κυττάρων από βλάβες.

6. Θεραπεύει κοψίματα, ουλές και εγκαύματα

Το ροδόνερο έχει αντισηπτικές και αντιβακτηριακές ιδιότητες που μπορούν να βοηθήσουν τις πληγές να επουλωθούν γρηγορότερα.

7. Ενισχύει τη διάθεση

Το ροδόνερο φέρεται να έχει ισχυρές αντικαταθλιπτικές και αντιαγγειακές ιδιότητες. Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 2011 διαπίστωσε ότι το εκχύλισμα ροδοπέταλων μπορεί να χαλαρώσει το κεντρικό νευρικό σύστημα σε ποντίκια.

8. Ανακουφίζει από πονοκεφάλους

Το ροδόνερο και το αιθέριο έλαιο τριαντάφυλλου χρησιμοποιούνται συνήθως στην αρωματοθεραπεία για να βοηθήσουν στην ανακούφιση των πονοκεφάλων. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι ο ατμός του ροδόνερου μπορεί να καταπραΰνει τις κεφαλαλγίες. Μια άλλη επιλογή είναι να εφαρμόσετε μια κομπρέσα εμποτισμένη με ροδόνερο στο κεφάλι για 45 λεπτά η οποία θα προσφέρει ανακούφιση.

9. Καταπραΰνει τα προβλήματα πέψης

Σύμφωνα με μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 2008, υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι το ροδόνερο μπορεί να επηρεάσει θετικά την πέψη και να ανακουφίσει τις πεπτικές διαταραχές. Μπορεί επίσης να βελτιώσει την έκκριση χολής, η οποία μπορεί να βοηθήσει περαιτέρω την πέψη.

Πώς να το χρησιμοποιήσετε

Μπορείτε να αγοράσετε ροδόνερο από τα καταστήματα καλλυντικών και τα σούπερ μάρκετ ή να το φτιάξετε στο σπίτι, σύμφωνα με τις οδηγίες που ακολουθούν στη συνέχεια του άρθρου.

Οι προτεινόμενες χρήσεις:

  • Χρησιμοποιήστε το ως καθαριστικό προσώπου ή τονωτικό. Απλά ταμπονάρετε το πρόσωπό σας με ροδόνερο μετά το πλύσιμο που κάνετε με το καθαριστικό σας.
  • Χρησιμοποιήστε το σε συνταγές, όπως παγωμένο τσάι ιβίσκου, κουραμπιέδες κ.λπ.
  • Δημιουργήστε ένα σπρέι ροδόνερου προσθέτοντάς το σε ένα μπουκάλι ψεκασμού. Μπορείτε να ψεκάσετε το ροδόνερο στους καρπούς σας, στο πρόσωπο, στο μαξιλάρι ή στα ρούχα σας την ώρα που τα σιδερώνετε για να αποκτήσουν μια υπέροχη μυρωδιά.

Πώς μπορούμε να το φτιάξουμε στο σπίτι

Ο πιο εύκολος τρόπος είναι να σιγοβράσουμε ροδοπέταλα σε νερό σε μια κατσαρόλα. Αφού ξεκινήσει ο βρασμός αφαιρούμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε το ροδόνερο «να ξεκουραστεί» για 20'. Στη συνέχεια, σουρώνουμε το ροδόνερο, μέσα σε τουλπάνι, και το αφήνουμε να κρυώσει. Μπορείτε να το διατηρήσετε στο ψυγείο για μία εβδομάδα, σε ένα γυάλινο μπουκάλι.