ΟΜΟΡΦΙΑ

Ακμή: Οι φυσικοί τρόποι που μπορούν να σας βοηθήσουν να απαλλαγείτε από τα σπυράκια

Η ακμή είναι μία χρόνια φλεγμονώδης νόσος που εμφανίζεται πιο συχνά κατά την εφηβεία. Νεκρά κύτταρα και σμήγμα συσσωρεύονται προκαλώντας τον φραγμό των πόρων με αποτέλεσμα να παρουσιάζονται λευκά και μαύρα στίγματα. 

Ακμή: Οι φυσικοί τρόποι που μπορούν να σας βοηθήσουν να απαλλαγείτε από τα σπυράκια

Η ακμή είναι αποτέλεσμα ορμονικών μεταβολών και αυτός είναι ένας από τους λόγους που ακόμη και οι ενήλικες γυναίκες δεν απαλλάσσονται οριστικά. Ειδικά στις περιόδους κύησης, εμμηνόπαυσης ή εμμηνόρροιας πιθανόν τα σπυράκια να κάνουν ξανά την εμφάνισή τους.

Οι σμηγματογόνοι αδένες παράγουν σμήγμα και η απόφραξή τους προκαλεί τα σπυράκια. Σε περιόδους έξαρσης τα βακτήρια που βρίσκονται στο παγιδευμένο σμήγμα πολλαπλασιάζονται προκαλώντας φλεγμονή στο δέρμα και την εμφάνιση φλυκταινών ή κύστεων και οζιδίων.

akmi.jpg

Πώς να απαλλαγείτε από την ακμή με φυσικό τρόπο

Πράσινο τσάι: Είναι πλούσιο σε κατεχίνες, οι οποίες είναι αντιμικροβιακές. Το πράσινο τσάι είναι αντιοξειδωτικό, αντισηπτικό και έχει αντιγηραντικές ιδιότητες, όπως αναφέρει έρευνα. Συμβάλει στη μείωση της ερυθρότητας και της φλεγμονής, ενώ θεραπεύει ουλές και σημάδια που σε αρκετές περιπτώσεις αποτελούν απόρροια της ακμής. Μπορείτε να ετοιμάσετε πράσινο τσάι όπως θα κάνετε αν θέλατε να το πιείτε ως ρόφημα. Αφού κρυώσει, μπορείτε να το βάλετε σε ένα βαποριζατέρ και να το ψεκάσετε πάνω στην καθαρή επιδερμίδα σας. Αφού στεγνώσει μπορείτε να ρίξετε παγωμένο νερό στο πρόσωπό σας και να το σκουπίσετε απαλά με μια πετσέτα.

Αλόη βέρα: Βοηθά στη μείωση της φλεγμονής, ενώ καταπολεμά τα βακτήρια που προκαλούν τα σπυράκια. Το τζελ αλόης βέρα περιέχει λουπεόλη, σαλικυλικό οξύ, φαινόλες και πολλά άλλα συστατικά που βοηθούν στην απομάκρυνση των βακτηρίων που προκαλούν σπυράκια και ακμή. Επίσης, η αλόη βέρα ρυθμίζει τη λιπαρότητα και την έκκριση του σμήγματος. Τέλος, ενυδατώνει το πρόσωπο, απαλύνει από ερεθισμούς και επουλώνει ουλές.

Μπορείτε να αγοράσετε από το φαρμακείο αλόη βέρα ή να κάνετε στο σπίτι μια μάσκα. Στη δεύτερη περίπτωση θα χρειαστείτε το εκχύλισμα αλόης και μια κουταλιά της σούπας χλιαρό μέλι. Ανακατέψτε το μείγμα και αφού έχετε ελέγξει ότι δεν είναι ζεστό απλώστε το στο πρόσωπό σας με ένα πινέλο. Αφήστε τη μάσκα να δράσει για 30'. Στη συνέχεια, ρίξτε κρύο νερό στο πρόσωπό σας και στεγνώστε την επιδερμίδα σας με μια καθαρή πετσέτα.

Έλαιο φουντουκιού: Περιέχει η βιταμίνη Β6, βιταμίνη Ε, φυλλικό οξύ, φώσφορο, κάλιο, ψευδάργυρο, ω3 και ω6 λιπαρά οξέα. Όταν εφαρμόζετε φουντουκέλαιο στο δέρμα σας, καταπολεμάτε τα βακτήρια και τη φλεγμονή που προκαλούν ακμή. Θα το βρείτε σε μεγάλο εύρος τιμών σε καταστήματα και στο διαδίκτυο.

Λάδι τεϊόδεντρου: Τα κύρια συστατικά του είναι οι τερπενικοί υδρογονάνθρακες, τα μονοτερπένια και τα σεσκιτερπένια. Το tea tree oil όπως αναφέρει έρευνα, έχει αντιμικροβιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες συμβάλλοντας στη μείωση της ακμής και της φλεγμονής. Ωστόσο, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι πρέπει να αραιωθεί καθώς μπορεί να ερεθίσει το δέρμα σας. Για να το χρησιμοποιήσετε βουτήξτε μια μπατονέτα στο λάδι τεϊόδεντρου και πέρασε τα σημεία που έχετε ακμή δύο φορές την ημέρα.

akmi.jpg

Χρήσιμα tips

  • Τα σπυράκια δεν θα πρέπει να τα σπάμε καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος μολύνσεων και εμφάνισης ουλών.
  • Δεν πρέπει να κάνουμε πίλινγκ γιατί τα σπυράκια μπορεί να σπάσουν και να μολύνουν και άλλες περιοχές του προσώπου μας.
  • Θα πρέπει να χρησιμοποιούμε δική μας πετσέτα που θα πρέπει να αλλάζουμε καθημερινά. Το ίδιο ισχύει και για τη μαξιλαροθήκη μας.
  • Όσες κοπέλες μακιγιάρουν το πρόσωπό τους θα πρέπει να αγοράζουν προϊόντα oil free και να καθαρίζουν συχνά τα πινέλα και τα σφουγγαράκια τους.