Εφαρμογές peeling: Ποια να επιλέξω;

Στη λίστα με τις πιο δημοφιλείς θεραπείες στο ιατρείο του δερματολόγου, τα peeling βρίσκονται στις πρώτες θέσεις – και αυτό δεν είναι τυχαίο. Πρόκειται για μία διαδικασία μέσω της οποίας αφαιρούνται στιβάδες της επιδερμίδας με αποτέλεσμα να ενεργοποιείται η φυσική παραγωγή κολλαγόνου και ο μηχανισμός ανάπλασης του δέρματος – για αυτό και τα peeling αποτελούν ένα αποτελεσματικό «όπλο» στα χέρια του ειδικού για την αντιμετώπιση των σημαδιών γήρανσης (καφέ κηλίδες, λεπτές γραμμές κ.α.) αλλά και ορισμένων δερματολογικών παθήσεων όπως η ακμή.

«Η τάση που επικρατεί τα τελευταία χρόνια, η οποία συνάδει με τους γρήγορους ρυθμούς της σύγχρονης ζωής και τις πολλαπλές υποχρεώσεις της καθημερινότητας, είναι οι θεραπείες στο ιατρείο, ανάμεσά τους και τα peeling, να έχουν όσο το δυνατό μικρότερο χρόνο αποθεραπείας ή και καθόλου ώστε το αποτέλεσμα να είναι άμεσο και να μπορεί κανείς να επιστρέψει στις δραστηριότητες του άμεσα», εξηγεί η Δερματολόγος Αφροδισιολόγος Ευγενία Καλογεροπούλου MD, συνεργάτης του 33DERMACLINIC. Συγχρόνως, το «μενού» των προτεινόμενων peeling είναι πλέον τόσο εξελιγμένο, ώστε για κάθε ανάγκη και τύπο του δέρματος, ανάλογα την εποχή αλλά και το προσδοκώμενο αποτέλεσμα, ο δερματολόγος να έχει στη διάθεσή του την ιδανική επιλογή.

image2.jpg

Ο «χάρτης» των peeling

«Στο 33DERMACLINIC εφαρμόζουμε διαφορετικά peeling ανάλογα με το ζητούμενο. Τα πιο δημοφιλή peelings αντιγήρανσης είναι το γλυκολικό οξύ (Micropeel 30 της SkinCeuticals), το σαλυκιλικό οξύ κυρίως σε ακνεϊκά και με τάση λιπαρότητας δέρματα, το μανδελικό οξύ καθώς και το Pigment Balancing Peel της SkinCeuticals. Αυτά προσδίδουν λάμψη, βοηθούν στη μείωση του μελάσματος, ενισχύουν την ενυδάτωση και χαρίζουν ένα ομοιόμορφο υγιές φωτεινό δέρμα», λέει η ειδικός και μας δίνει περισσότερες λεπτομέρειες για κάθε ένα:

- «Το TCA (τριχλωροξικό οξύ), είναι ένα κλασσικό οργανικό οξύ που χρησιμοποιείται εδώ και αρκετά χρόνια από τους δερματολόγους και μπορεί να διεισδύσει σε βαθύτερα στρώματα του δέρματος (ή όχι), ανάλογα με τη συγκέντρωση του. Όταν χρησιμοποιείται σε χαμηλές συγκεντρώσεις (10%-20%) κατατάσσεται στα επιφανειακά peelings, ενώ σε συγκεντρώσεις πάνω από 30% στα μεσαίου βάθους, με τα οποία αντιμετωπίζουμε έντονες δυσχρωμίες (μέλασμα) και λεπτές γραμμές, το τραχύ φωτογηρασμένο δέρμα, αρχόμενες υπερκερατώσεις και ουλές από ακμή. Συνήθως το επιλέγουμε σε ασθενείς μεγαλύτερων ηλικιών με φωτογηρασμένο δέρμα και οι συνεδρίες γίνονται κατά τους χειμερινούς μήνες. Ανάλογα με την ένταση των βλαβών του δέρματος μπορεί να χρειαστεί να επαναλάβουμε τη θεραπεία για κάποιες συνεδρίες.

- Peeling σαλυκιλικού οξέος επιλέγουμε σε περιπτώσεις ακμής και γενικότερα στα λιπαρά δέρματα (το σαλικυλικό οξύ ανήκει στα Β υδροξυ-οξέα και βοηθά στη σμηγματορρύθμιση και τη σύσφιξη των πόρων του δέρματος). Το συγκεκριμένο peeling κατατάσσεται στα επιφανειακά peelings και δεν έχει χρόνο αποθεραπείας. Ανάλογα με τη βαρύτητα της ακμής μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε ως μονοθεραπεία (ήπια έως μέτρια), είτε ως συμπληρωματική θεραπεία σε συνδυασμό με τοπικές ή συστηματικές αγωγές.

- To peeling μανδελικού οξέος (πρόκειται για ένα Α υδροξυ-οξύ), εισχωρεί αργά και σταδιακά στα βαθύτερα στρώματα του δέρματος και μπορεί να εφαρμοστεί καθόλη τη διάρκεια του έτους, ακόμα και τους καλοκαιρινούς μήνες καθώς δεν προκαλεί ερεθισμούς ή ευαισθησία και έτσι δεν έχει χρόνο αποθεραπείας. Χαρίζει άμεση λάμψη, και ενυδατώνει ενώ είναι κατάλληλο και για δέρματα με ροδόχρου νόσο (δέρματα ευαίσθητα, με ερυθρότητα), οπότε αποτελεί ένα ισχυρό εργαλείο στα χέρια του δερματολόγου σε περιπτώσεις ευαισθησίας σε άλλα peelings.

- Ένα peeling που χρησιμοποείται εδώ και πολλά χρόνια και με ασφάλεια, εφόσον χρησιμοποιείται σωστά, είναι το γλυκολικό οξύ (στο 33DERMACLINIC χρησιμοποιούμε το Micropeel 30 της SkinCeuticals). Είναι ένα Α υδροξυ-οξύ και εφαρμόζεται σε διαφορετικές συγκεντρώσεις ανάλογα το δέρμα, την προετοιμασία και την εποχή που γίνεται η θεραπεία. Συνήθως για ένα ολοκληρωμένο αποτέλεσμα χρειαζόμαστε 4-6 συνεδρίες, περίπου ανά 25-30 ημέρες. Εφαρμόζεται σε δέρματα με ήπια ακμή, ηλιακές κηλίδες, θαμπή όψη, ελαφρές δυσχρωμίες και φωτογήρανση. Ως επιφανειακό peeling μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε ευαίσθητα δέρματα χωρίς να προκαλεί ερεθισμούς. Βελτιώνει τον τόνο του δέρματος, αποκαθιστά τη λάμψη και μειώνει τις λεπτές γραμμές και ρυτίδες.

  • Ένα peeling νέας γενιάς που εφαρμόζουμε στο 33DERMACLINIC, σε συνδυασμό και με άλλες θεραπείες προκειμένου να ενισχύσει το αποτέλεσμά τους, είναι το Pigment Balancing Peel της SkinCeuticals. Πρόκειται για ένα επιφανειακό peeling που στοχεύει κυρίως στις υπερμελαχρώσεις και δρά αθροιστικά στα βαθύτερα στρώματα του δέρματος καθώς εισχωρεί σταδιακά σε αυτά με τις επαναλαμβανόμενες συνεδρίες κάθε 20-25 ημέρες. Πρόκειται για ένα peeling που συνδυάζει υψηλής απόδοσης αντιφλεγμονώδεις και λευκαντικούς παράγοντες με ένα όξινο διάλυμα απολέπισης (Βιταμίνη C, γλυκολικό και κιτρικό οξύ) για να επιταχύνει την κυτταρική ανανέωση και να συμβάλλει στη διόρθωση της εντοπισμένης και διάχυτης μελάχρωσης. Αποτέλεσμα: μειώνει τις καφέ κηλίδες, βελτιώνει τον τόνο του δέρματος, ενισχύει τη λάμψη, λειαίνει τις λεπτές γραμμές και ρυτίδες, αυξάνει τη σφριγηλότητα. Με αυτό τον τρόπο πραγματοποιούμε ένα βαθύ peeling αποφεύγοντας ανεπιθύμητες ενέργειες όπως η ερυθρότητα, το αίσθημα καύσου, η ορατή απολέπιση. Συνήθως προτείνουμε ένα πρωτόκολλο 6-7 συνεδριών για ολοκληρωμένο αποτέλεσμα, με διάρκεια.

Τα peelings που πραγματοποιούμε στο 33DERMACLINIC γίνονται είτε ως μονοθεραπεία, είτε ως μέρος ενός ολοκληρωμένου πρωτοκόλλου που μπορεί να περιλαμβάνει και διάφορες άλλες θεραπείες όπως:

- Δερμοαπόξεση με διαμάντι: Το διάσημο και θαυματουργό Hydrafacial, γνωστό και ως red carpet treatment στις Ηνωμένες Πολιτείες.

-Μεσοθεραπεία με βιταμίνες αντιοξειδωτικά, υαλουρονικό οξύ και πεπτίδια για θρέψη, ενυδάτωση, λάμψη.

-Microneedling: Το αγαπημένο σε όλους dermapen ή το wow facial όπου σε επιχρυσωμένες λεπτές, ατραυματικές βελόνες προστίθεται η κατάλληλη ποσότητα βοτουλινικής τοξίνης που δρά ως μεσοθεραπεία (mesobotox), δίνοντας μια αισθητά αναζωογονημένη, υγιή όψη, σαν «καινούριο δέρμα»!

- Botox: Η πιο δημοφιλής, ίσως, θεραπεία όπου με λίγους μόνο νυγμούς «ξεκουράζουμε» το άνω τριτημόριο του προσώπου και προσφέρουμε ένα νεανικό δέρμα χωρίς ρυτίδες.

-Υαλουρονικό οξύ: Χρησιμοποιείται για το reshaping, remodeling του προσώπου ενισχύοντας τα σημεία εκείνα που έχουν χάσει τον όγκο τους, έχουν μια τάση χαλάρωσης, ή τα σημεία με βαθιές ρυτίδες.

-Βιοδιεγέρτες: Μέσω διαφορετικών μηχανισμών (ανάλογα με το υλικό) οι βιοδιεγέρτες διεγείρουν την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης χαρίζοντας σφριγηλότητα, νεανικότητα και λάμψη.

-Οξυγονοθεραπεία: Είναι ισχυρή αντιοξειδωτική θεραπεία που ταιριάζει σε όλους τους τύπους δέρματος. Η οξυγονοθεραπεία αποτοξινώνει το δέρμα από τις ελεύθερες ρίζες, βελτιώνει τη ροή του αίματος στα τριχοειδή αγγεία, και προλαμβάνει τις μεταλλάξεις στο DNA των δερματικών κυττάρων.

- Fractional laser: Στο 33DERMACLINIC διαθέτουμε το τελευταίας τεχνολογίας ablative and non ablative laser για ανάπλαση του δέρματος και σύσφιξη.

image3.jpg

Peeling στο ιατρείο: Η προετοιμασία & η φροντίδα μετά τη θεραπεία

Ποια είναι τα βήματα που προηγούνται ενός peeling στον ειδικό; «Πάντα στα peelings μας προετοιμάζουμε το δέρμα κατάλληλα με προκαθαρισμό και καθαρισμό με το Gentle Cleanser ή το Βlemish+ Αge Cleanser Gel της SkinCeuticals, ανάλογα με τον τύπο δέρματος» εξηγεί η δερματολόγος Ευγενία Καλογεροπούλου και προσθέτει: «Συνεχίζουμε με μηχανική απολέπιση με το ισχυρό Micro Polish που μας βοηθά να απομακρύνουμε νεκρά κύτταρα και να προετοιμάσουμε το δέρμα για το εξειδικευμένου peeling που ακολουθεί ».

Μετά το peeling χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα το δέρμα; Σύμφωνα με την ειδικό, «Μετά το peeling, πάντα στο 33DERMACLINIC εφαρμόζουμε εξατομικευμένη μάσκα ανάλογα με το δέρμα του ασθενούς και το αποτέλεσμα που θέλουμε να επιτύχουμε. Η μάσκα Vit C της SkinCeuticals είναι μια εξαιρετική επιλογή για έξτρα λάμψη και ενυδάτωση, καθώς μπορούμε μέσω του SkinCeuticals Mixology να εξειδικεύσουμε τη θεραπεία και τα συστατικά της με γνώμονα το καλύτερο αποτέλεσμα και την ασφάλεια του ασθενούς. Φυσικά μπορούμε να επιλέξουμε και άλλες μάσκες όπως η Phyto Corrective Masque για καταπράυνση και ενυδάτωση, η μάσκα αργίλου Clarifying Clay Masque για δέρματα λιπαρά και με ακμή ή τα φυλλα μάσκας Hydrogel για εντατική ενυδάτωση. Τα συγκεκριμένα φύλλα μάσκας τα χρησιμοποιούμε και σε συνδυασμό με τη signature φωτοθεραπεία του 33DERMACLINIC Οmnilux System, η οποία προσφέρει αντιφλεγμονώδη, καταπραϋντική αλλά και βιοδιεγερτική δράση για την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης, αυξάνοντας με αυτό τον τρόπο τη σφριγηλότητα και βελτιώνοντας τον τόνο του δέρματος.

Το αποτέλεσμα κάθε θεραπείας «κλειδώνει» με τη χρήση του αντιοξειδωτικού ορού προσώπου C E Ferulic Serum της SkinCeuticals αλλά και του κατάλληλου αντηλιακού με υψηλό δείκτη προστασίας, όπως το Sheer Mineral UV Defense SPF50 της SkinCeuticals, που θα προσφέρει την απαραίτητη προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία στο τόσο πολύτιμο δέρμα μας.

Αν αισθάνεστε πως το πρόσωπό σας έχει ανάγκη από βαθιά αναζωογόνηση, δεν έχετε παρά να κλείσετε το ραντεβού σας με την ειδικό! Η Εξειδικευμένη Δερματολόγος Ευγενία Καλογεροπούλου σας περιμένει στο 33DERMACLINIC για μια ενδελεχή εκτίμηση και εξέταση του δέρματός σας και για να σας προτείνει το ιδανικό για εσάς πρωτόκολλο φροντίδας με τα κατάλληλα προϊόντα και τις αντίστοιχες θεραπείες που θα σας χαρίσουν το υγιές, νεανικό και φωτεινό δέρμα που ονειρεύεστε.

Ευχαριστούμε τη Δερματολόγο Αφροδισιολόγο Ευγενία Καλογεροπούλου, MD, του 33DERMACLINIC, για τις πολύτιμες συμβουλές της.