Διαδικασία επούλωσης τραυμάτων

Η επούλωση τραυμάτων είναι η διαδικασία που γίνεται στο δέρμα καθώς αποκαθιστά τις βλάβες από τις πληγές. Η κατανόηση της αναγέννησης του δέρματος στην επούλωση πληγών απαιτεί θεμελιώδη γνώση στην ανατομία δέρματος. Υπάρχουν τρεις κύριοι τύποι επούλωσης πληγών, ανάλογα με τη θεραπεία και τον τύπο του τραύματος.

Πρωτογενής επούλωση έχουμε όταν οι γιατροί κλείνουν μια πληγή χρησιμοποιώντας ράμματα ή άλλες τεχνικές κλεισίματος.

Δευτερεύουσα επούλωση συμβαίνει όταν μια πληγή δεν μπορεί να ραφτεί (ανώμαλες επιφάνειες ή σημεία του σώματος όπου η κίνηση καθιστά αδύνατες τις ραφές ή άλλες μεθόδους κλεισίματος) και οι γιατροί την αφήνουν να επουλωθεί φυσικά.

Τριτογενής επούλωση έχουμε όταν υπάρχει ανάγκη να καθυστερήσει το κλείσιμο της πληγής για να στραγγίσει το τραύμα ή να γίνουν κάποιες θεραπείες.

Στάδια επούλωσης πληγών

Α. Φάση αιμόστασης

Το σώμα προσπαθεί να σταματήσει τη ροή αίματος, τα αιμοφόρα αγγεία συστέλλονται για να μειώσουν το αίμα. Τα αιμοπετάλια και τα θρομβοκύτταρα συσσωρεύονται κοντά στην ανοιχτή πληγή, σχηματίζοντας ένα δίκτυο ινώδους. Αυτό πυκνώνει το αίμα στην άμεση περιοχή και βοηθά στο να σταματήσει η αιμορραγία.

Β. Φλεγμονώδης φάση

Ξεκινά ο καθαρισμός και η επούλωση της περιοχής. Τα κύτταρα του ανοσοποιητικού σπεύδουν στον κατεστραμμένο ιστό. Τα λευκά αιμοσφαίρια εισέρχονται στην περιοχή και αρχίσουν να καθαρίζουν την πληγή και ν’ απομακρύνουν τ’ απόβλητα από την πληγή.

  1. Πολλαπλασιαστική φάση

Το σώμα δημιουργεί νέο ιστό και επιδιορθώνει τυχόν κατεστραμμένα αιμοφόρα αγγεία στην περιοχή. Αυτό συμβαίνει κατά τη διάρκεια τεσσάρων σταδίων:

  1. Επιθηλιοποίηση: δημιουργία νέου δερματικού ιστού
  2. Αγγειογένεση: δημιουργία νέων αιμοφόρων αγγείων
  3. Σχηματισμός κολλαγόνου: παροχή δύναμης στον ιστό
  4. Συστολή: μείωση και τελικό κλείσιμο του τραύματος
  5. Φάση αναδιαμόρφωσης

Το εσωτερικό τραύμα επουλώνεται. Ο νέος ισχυρός ουλώδης ιστός, αντικαθιστά τον προσωρινό κοκκώδη ιστό στην περιοχή. Όσο περνά ο καιρός, ο ουλώδης ιστός έχει αυξημένη συγκέντρωση κολλαγόνου, γεγονός που τον κάνει πιο δυνατό.

Θεραπεία

Οι θεραπείες για την επούλωση των τραυμάτων περιλαμβάνουν:

  • Φάρμακα και άλλες θεραπείες για τη βελτίωση της ροής του αίματος
  • Θεραπεία για τη μείωση του οιδήματος
  • Απομάκρυνση τραύματος ή αφαίρεση νεκρού ιστού γύρω από το τραύμα για να το βοηθήσει να επουλωθεί
  • Ειδικοί επίδεσμοι και άλλα καλύμματα δέρματος που βοηθούν στην επιτάχυνση της επούλωσης
  • Ειδική κρέμα ανάπλασης δέρματος για σημάδια. Οι κρέμες της σειράς Cicaplast της La Roche-Posay είναι υποαλλεργικές, καταπραΰνουν το ερεθισμένο δέρμα, επανορθώνουν και προστατεύουν τη λειτουργία του δερματικού φραγμού. Ο ενεργός συνδυασμός των συστατικών τους δρα κατά της προσκόλλησης των βακτηρίων και εξασφαλίζει τη βέλτιστη ανάπλαση του δέρματός σας. Τα προϊόντα Cicaplast προσφέρουν άμεση επανόρθωση στην ευάλωτη και ερεθισμένη επιδερμίδα σας. Η σειρά διαθέτει υποαλλεργικές κρέμες ανάπλασης για το πρόσωπο, το σώμα, τα χέρια και τα χείλη, ιδανικές για βρέφη, παιδιά και ενήλικες. Επιπλέον, έχει εξαιρετικά απαλά καθαριστικά προσώπου και σώματος που καταπραΰνουν και εξυγιαίνουν χωρίς να ξηραίνουν την επιδερμίδα. Ό,τι πρέπει για μικρούς και μεγάλους!
Picture1.jpg