ΟΜΟΡΦΙΑ

Φαινόμενο γιο-γιο: Που οφείλεται η ανακύκλωση του βάρους

Το «φαινόμενο γιο-γιο» ή αλλιώς «ανακύκλωση του βάρους» είναι η ταχεία επαναπρόσληψη βάρους μετά το τέλος της δίαιτας.

Φαινόμενο γιο-γιο: Που οφείλεται η ανακύκλωση του βάρους

Ερευνητές στο Ινστιτούτο Max Planck για τη Μελέτη του Μεταβολισμού και την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ πιστεύουν ότι βρήκαν την αιτία που κάνει τους ανθρώπους να ξαναπαίρνουν το χαμένο βάρος.

Πειράματα σε ποντίκια έδειξαν ότι η επικοινωνία των νευρικών κυττάρων του εγκεφάλου αλλάζει κατά τη διάρκεια της δίαιτας.

Συγκεκριμένα τα νευρικά κύτταρα που ρυθμίζουν το αίσθημα της πείνας λαμβάνουν ισχυρότερα σήματα με αποτέλεσμα τα πειραματόζωα να καταναλώνουν πολύ περισσότερη τροφή μετά το τέλος της δίαιτας και να λαμβάνουν ξανά γρήγορα βάρος.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι μπορούν να αναπτύξουν φάρμακα που θα αποτρέπουν την αποστολή ισχυρών σημάτων πείνας και θα βοηθήσουν στη διατήρηση του μειωμένου βάρους μετά τη δίαιτα.

«Μέχρι σήμερα έχει δοθεί κυρίως βάρος στις βραχυπρόθεσμες επιδράσεις της δίαιτας. Εμείς θέλαμε να εξετάσουμε τι αλλάζει στον εγκέφαλο μακροπρόθεσμα μετά τη δίαιτα» δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης από το Ινστιτούτο Max Planck για τη Μελέτη του Μεταβολισμού Χένινγκ Φενσελάου.

Ο Δρ. Φενσελάου και οι συνεργάτες του υπέβαλαν ποντίκια σε δίαιτα και παρακολούθησαν ποια κυκλώματα του εγκεφάλου τους εμφάνισαν αλλαγές εξαιτίας της μείωσης στην πρόσληψη τροφής. Επικεντρώθηκαν συγκεκριμένα σε μια ομάδα νευρώνων στον υποθάλαμο που ονομάζονται νευρώνες AgRP και οι οποίοι είναι γνωστό ότι ελέγχουν το αίσθημα της πείνας.

Έδειξαν ότι τα νευρωνικά μονοπάτια που διεγείρουν τους νευρώνες AgRP έστελναν ενισχυμένα σήματα όταν τα πειραματόζωα βρίσκονταν σε δίαιτα. Αυτή η μεγάλη αλλαγή στον εγκέφαλο μπορούσε μάλιστα να ανιχνευθεί για μεγάλο διάστημα και μετά το τέλος της δίαιτας.

Οι επιστήμονες πέτυχαν επίσης να καταστείλουν επιλεκτικά στα ποντίκια τα νευρικά μονοπάτια που ενεργοποιούν τους νευρώνες AgRP. Αυτό οδήγησε σε πολύ μικρότερη επαναπρόσληψη βάρους μετά τη δίαιτα.

«Τα νέα ευρήματα μπορούν να μας προσφέρουν την ευκαιρία να μειώσουμε το φαινόμενο γιο-γιο» σημείωσε ο Δρ. Φενσελάου και κατέληξε: «Μακροπρόθεσμα στόχος μας είναι να βρούμε θεραπείες για τους ανθρώπους που θα βοηθούν στο να διατηρείται η απώλεια βάρους μετά τη δίαιτα. Για να το πετύχουμε, θα συνεχίσουμε να εξερευνούμε πώς μπορούμε να μπλοκάρουμε τους μηχανισμούς που ελέγχουν την ενίσχυση των νευρικών σημάτων της πείνας και στους ανθρώπους».

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση Cell Metabolism.