ΟΜΟΡΦΙΑ

Ξηρά χέρια από το συχνό πλύσιμο: Τι μπορείτε να κάνετε

Μιχάλης Θερμόπουλος

Δοκιμάστε να πλένεστε με πιο κρύο νερό και να επιλέξετε ένα ενυδατικό σαπούνι.

Ξηρά χέρια από το συχνό πλύσιμο: Τι μπορείτε να κάνετε
Bigstock

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να προστατευτείτε από ασθένειες κάθε είδους είναι να πλένετε τα χέρια σας: συχνά και καλά. Αλλά όλο αυτό το τρίψιμο μπορεί να κάνει το δέρμα των χεριών σας ξηρό.

Η συνεργάτιδα της Cleveland Clinic, δερματολόγος δρ. Melissa Piliang, αναλύει γιατί τα χέρια σας μπορεί να στεγνώσουν, τι συμβαίνει όταν τα πλένετε και τι μπορείτε να κάνετε για να τα διατηρήσετε απαλά και υγιή.

Γιατί στεγνώνουν τα χέρια μετά το πλύσιμο

Το φαινόμενο προκαλείται από την απομάκρυνση των φυσικών ελαίων και της υγρασίας από το δέρμα σας κατά τη διαδικασία πλυσίματος.

Ακολουθούν ορισμένοι παράγοντες που συμβάλλουν στην ξηρότητα των χεριών μετά το πλύσιμο:

  • Σαπούνι: Τα περισσότερα σαπούνια έχουν σχεδιαστεί για να απομακρύνουν τη βρωμιά, τα βακτήρια και τα έλαια από το δέρμα. Αν και αυτό είναι σημαντικό για την καθαριότητα, μπορεί επίσης να αφαιρέσει το δέρμα σας από τα φυσικά του έλαια, αφήνοντάς το στεγνό και λιγότερο ελαστικό. Ορισμένα σαπούνια είναι πιο σκληρά από άλλα. Για παράδειγμα, μερικά περιέχουν σκληρές χημικές ουσίες -όπως το λαυρυλοθειϊκό νάτριο- που μπορεί να στεγνώσουν ιδιαίτερα το δέρμα.
  • Θερμοκρασία νερού: Η χρήση πολύ ζεστού νερού μπορεί να είναι σκληρή για το δέρμα σας. Το ζεστό νερό μπορεί να κάνει το δέρμα σας να χάσει υγρασία πιο γρήγορα, οδηγώντας σε ξηρότητα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το φράγμα των λιπιδίων (επίσης γνωστό ως φράγμα υγρασίας) στο εξωτερικό στρώμα του δέρματος λιώνει κάτω από ζεστό νερό. Αυτό δεν συμβαίνει με κρύο και χλιαρό νερό.
  • Υπερβολικό πλύσιμο: Είναι αλήθεια ότι μπορείτε να πλένετε πολύ τα χέρια σας; Το συχνό πλύσιμο των χεριών, ειδικά αν γίνεται χωρίς ενυδάτωση μετά, μπορεί να οδηγήσει σε ξηρότητα.
  • Δερματικές παθήσεις: Τα χέρια σας μπορεί επίσης να είναι πιο επιρρεπή στο στέγνωμα λόγω μιας δερματικής πάθησης όπως η ψωρίαση ή το έκζεμα. Εάν έχετε ιστορικό δερματικών παθήσεων, σημειώστε εάν αντιμετωπίζετε εξάρσεις μετά το πλύσιμο των χεριών σας με συγκεκριμένα σαπούνια ή σε υψηλότερες θερμοκρασίες. Θα πρέπει επίσης να εξετάσετε το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσετε ειδικά συνταγογραφούμενες λοσιόν ή επιπλέον ήπιες θεραπείες μετά το πλύσιμο των χεριών για να αποφύγετε να επιδεινώσετε την κατάστασή σας.

Το απολυμαντικό χεριών είναι λιγότερο σκληρό από τα σαπούνια;

Ίσως έχετε ακούσει ότι η επιλογή απολυμαντικού χεριών μπορεί να είναι ένας λιγότερο ερεθιστικός τρόπος για να κρατάτε τα χέρια σας καθαρά. Αλλά δεν είναι ακριβώς έτσι. Αν και η χρήση απολυμαντικού χεριών δεν περιλαμβάνει ζεστό νερό ή σαπούνι, δεν είναι κατάλληλη εναλλαγή για το πλύσιμο των χεριών. Επιπλέον, το απολυμαντικό χεριών μπορεί επίσης να προκαλέσει ερεθισμό στο δέρμα.

Για να ελαχιστοποιήσετε τα πιθανά μειονεκτήματα του απολυμαντικού χεριών και να προστατέψετε το δέρμα σας:

  • Ενυδατώστε τα χέρια σας αφού στεγνώσει το απολυμαντικό χεριών.
  • Χρησιμοποιήστε απολυμαντικό χεριών μόνο σε περιπτώσεις όπου δεν υπάρχει διαθέσιμο σαπούνι και νερό.
  • Πλένετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό όταν είναι εμφανώς βρώμικα.
xeria-losion-krema-enydatosi

Αντιμετώπιση και πρόληψη των ξηρών χεριών από το πλύσιμο

Το συστηματικό και σχολαστικό πλύσιμο των χεριών σας προστατεύει από μικρόβια και βακτήρια, επομένως ακολουθούν μερικοί τρόποι για να το κάνετε λιγότερο ενοχλητικό:

1. Αποφύγετε το ζεστό νερό

Δεν χρειάζεται να πλένεστε με εντελώς κρύο νερό, αλλά το πολύ ζεστό νερό κατά το πλύσιμο των χεριών δεν είναι καλό. Προσπαθήστε να πλένεστε με χλιαρό προς το κρύο νερό. Θυμηθείτε να το κάνετε αυτό και με άλλες δουλειές, όπως το πλύσιμο των πιάτων. Το χλιαρό σε αντίθεση με το ζεστό νερό μπορεί να είναι ακριβώς η διαφορά που χρειάζεται το δέρμα σας για να αποφύγετε την ξηρότητα.

2. Επιλέξτε ένα ενυδατικό σαπούνι

Ορισμένα σαπούνια έχουν έναν ενυδατικό παράγοντα που μπορεί να είναι πιο ήπιος για το δέρμα σας και να αποτρέψει την ξηρότητα. Όταν ψωνίζετε σαπούνι, προσπαθήστε να αναζητήσετε ένα που να περιέχει ενυδατικά συστατικά όπως:

  • Βούτυρο καριτέ
  • Jojoba
  • Ceramides
  • Υαλουρονικό οξύ

3. Ενυδατώστε τα χέρια σας μετά το πλύσιμο

Η χρήση μιας ενυδατικής κρέμας μετά το πλύσιμο είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να διατηρήσετε τα χέρια σας απλά. “Μετά το πλύσιμο, εφαρμόστε μια λοσιόν για να σφραγίσετε την υγρασία. Επιλέξτε μια λοσιόν ή κρέμα χεριών που δεν περιέχει άρωμα για να αποφύγετε τυχόν περαιτέρω ερεθισμούς στο δέρμα σας”, συνιστά η δρ. Piliang.

4. Στεγνώστε απαλά τα χέρια σας

Μπορείτε επίσης να αποφύγετε τα ξηρά χέρια μετά το πλύσιμο με τον τρόπο που τα στεγνώνετε. Η πρώτη κίνηση μετά το πλύσιμο είναι μάλλον να στεγνώσετε τα χέρια σας μέχρι να μην μείνει ούτε μια σταγόνα νερό, σωστά; Αλλά στην πραγματικότητα είναι καλύτερα να αφήνετε τα χέρια σας νωπά μετά το στέγνωμα. Αν, μάλιστα, μπορείτε απλά να τα στεγνώσετε φυσικά στον αέρα μερικές φορές, ακόμα καλύτερα! Επίσης, μην τρίβετε, απλώς ταμπονάρετε με την πετσέτα, ώστε να μην ερεθίζετε το δέρμα σας.

5. Γάντια στις δουλειές του σπιτιού

Τέλος, βεβαιωθείτε ότι αποφεύγετε τυχόν περιττές αλληλεπιδράσεις με τα χέρια σας. “Ειδικά αν έχετε πολύ ξηρά χέρια, είναι σώφρον να φοράτε γάντια όταν πλένετε πιάτα ή καθαρίζετε στο σπίτι”, λέει η δρ. Piliang.

Πηγή: clevelandclinic.org