7 συμβουλές για την αντιμετώπιση της πιτυρίδας

Η πιτυρίδα στα μαλλιά είναι μια κοινή δερματολογική διαταραχή που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους, δημιουργώντας άβολα συμπτώματα και επηρεάζοντας την εμφάνιση του τριχωτού της κεφαλής. Συχνά συνδέουμε την πιτυρίδα αποκλειστικά με τους άνδρες, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι επηρεάζει επίσης πολλές γυναίκες.

Η πιτυρίδα προκαλείται κυρίως από την υπερβολική παραγωγή σμήγματος στο τριχωτό της κεφαλής. Επίσης, ο μύκητας Malassezia, που υπάρχει φυσιολογικά στην επιδερμίδα, μπορεί να συμβάλει στην εμφάνιση της πιτυρίδας. Στοιχεία όπως το στρες, οι ορμονικές αλλαγές και η γενετική προδιάθεση είναι επίσης παράγοντες που σχετίζονται με την εκδήλωσή της συγκεκριμένης δερματικής πάθησης.

Τα κύρια συμπτώματα της πιτυρίδας περιλαμβάνουν την εμφάνιση λεπτών, λευκών νιφάδων στο τριχωτό της κεφαλής. Αυτές οι νιφάδες προκαλούν κνησμό και ερεθισμό, ενώ σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να συνοδεύονται από κοκκινίλες και φλεγμονές.

Η πιτυρίδα με τη σωστή φροντίδα μπορεί να ελαχιστοποιηθεί έως και να εξαφανιστεί. Για ένα υγιές τριχωτό της κεφαλής χωρίς πιτυρίδα, ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές:

1. Επιλέξτε ένα αντιπιτυριδικό σαμπουάν κατάλληλο για τον τύπο των μαλλιών σας

Η αντιμετώπιση της πιτυρίδας περιλαμβάνει τη χρήση ειδικών σαμπουάν που περιέχουν αντιπιτυριδικά συστατικά όπως το σαλικυλικό οξύ ή το θειούχο σελήνιο που βοηθούν στον έλεγχο της παραγωγής σμήγματος και στην εξάλειψη της πιτυρίδας.

Η πιο αποτελεσματική λύση ενάντια στην πιτυρίδα και την απομάκρυνση των νιφάδων, από την πρώτη κιόλας εφαρμογή, είναι σειρά Dercos της Vichy. Περιέχει ενεργά υποαλλεργικά δραστικά συστατικά όπως, Selenium DS, σαλικυλικό οξύ, ceramide R και μενθόλη. Έχει δράση 6 εβδομάδων κατά της επανεμφάνισης της πιτυρίδας για έλεγχο και άνεση μεγάλης διάρκειας.

Για λιπαρή πιτυρίδα, επιλέξτε το αντιπιτυριδικό σαμπουάν Dercos DS για κανονικά έως λιπαρά μαλλιά, που βοηθά στη διατήρηση του μικροβιώματος και απομακρύνει την πιτυρίδα.

Για ξηρή πιτυρίδα, επιλέξτε το αντιπιτυριδικό σαμπουάν Dercos DS για ξηρά μαλλιά, που δρα κατά της πιτυρίδας παρέχοντας φροντίδα στα μαλλιά.

Το ιδανικό σαμπουάν για ευαίσθητο τριχωτό με ξηροδερμία και πιτυρίδα είναι το Dercos που καταπραΰνει το τριχωτό της κεφαλής γιατί δεν περιέχει θειϊκά άλατα και εξαλείφει την πιτυρίδα.

2. Λουστείτε με μέτρο

Μην υπερβάλλετε στο λούσιμο των μαλλιών, καθώς αυτό μπορεί να κάνει το τριχωτό ξηρό. Πλένετε τα μαλλιά σας με το αντιπιτυριδικό σαμπουάν μέρα παρά μέρα χρησιμοποιώντας ζεστό, όχι καυτό, νερό. Αν όμως χρησιμοποιείτε πολλά προιόντα styling, λουστείτε καθημερινά.

3.Αποφύγετε τα προιόντα styling

Tα προιόντα styling με υπερβολικές χημικές ουσίες μπορεί να ερεθίσουν το τριχωτό της κεφαλής.

4. Μην χτενίζετε τα μαλλιά σας σε κότσους

Τα χτενίσματα με κότσους, αλογοουρές και πλεξούδες τραβάνε τα μαλλιά και ερεθίζουν το τριχωτό.

5. Προσέξτε τη διατροφή σας

Η υγιεινή διατροφή με τρόφιμα πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, βιταμίνες και αντιοξειδωτικά, είναι σημαντική για την υγεία της επιδερμίδας σας.

6. Ελέγξτε το στρες

Το στρες μπορεί να επηρεάσει την υγεία του τριχωτού της κεφαλής και να επιδεινώσει την πιτυρίδα. Ενσωματώστε τεχνικές χαλάρωσης στην καθημερινή σας ζωή όπως η γιόγκα και ο διαλογισμός.

7. Επισκεφτείτε δερματολόγο

Αν παρά τις προσπάθειές σας, η πιτυρίδα στα μαλλιά σας παραμένει, πρέπει να επισκεφθείτε άμεσα έναν δερματολόγο. Η έγκαιρη αντιμετώπιση με εξειδικευμένες θεραπείες, μπορούν να καταπολεμήσουν αποτελεσματικά την πιτυρίδα, να βοηθήσουν στην αποφυγή επιπλοκών και να αποτρέψουν την επανεμφάνισή της.