ΟΜΟΡΦΙΑ

Φωτοθεραπεία: Δερματολόγος εξηγεί τι πρέπει να ξέρετε

Μιχάλης Θερμόπουλος

Οι δερματολόγοι συμβουλεύουν τους ασθενείς τους να αποφεύγουν το επιβλαβές υπεριώδες φως, το οποίο μπορεί να προκαλέσει βλάβες στο δέρμα, φωτογήρανση και καρκίνο του δέρματος.

Φωτοθεραπεία: Δερματολόγος εξηγεί τι πρέπει να ξέρετε
Bigstock

Αλλά μπορεί επίσης να συνταγογραφήσουν φωτοθεραπεία για την αντιμετώπιση ορισμένων δερματικών παθήσεων.

Η φωτοθεραπεία χρησιμοποιεί διαφορετικά μήκη κύματος φωτός για την αντιμετώπιση διαφόρων δερματικών παθήσεων.

Η συνεργάτιδα της Mayo Clinic, δερματολόγος, δρ. Dr. Dawn Davis, εξηγεί τους διαφορετικούς τύπους φωτοθεραπείας, τι θεραπεύουν και εάν οι συσκευές φωτοθεραπείας χωρίς ιατρική συνταγή είναι ασφαλείς και αποτελεσματικές.

“Κάθε χρώμα του ουράνιου τόξου έχει διαφορετικό μήκος κύματος φωτός. Και έχουμε ανακαλύψει, μέσω έρευνας και δερματολογίας, ότι ορισμένα ορατά ανοιχτά χρώματα, όταν είναι συγκεντρωμένα και σε αυξημένη ένταση, μπορούν να έχουν κάποιο όφελος για το δέρμα”, λέει χαρακτηριστικά.

Η θεραπεία με φως στο κυανό (μπλε) φάσμα που γίνεται σε ιατρικό περιβάλλον βοηθά στη θεραπεία της ακμής, προκαλώντας οξειδωτική αντίδραση στο δέρμα.

“Το κόκκινο φως μπορεί να έχει κάποιες παρόμοιες αντιοξειδωτικές ή οξειδωτικές ιδιότητες στο δέρμα, οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν μερικές φορές για τη θεραπεία της ακμής και επίσης για τη φωτογήρανση”, λέει η δρ. Davis.

Τι γίνεται όμως με τη φωτοθεραπεία εκτός ιατρείο δερματολόγου, όπως με μάσκες με κόκκινο φως και ράβδους φωτός, που πωλούνται ελεύθερα στο εμπόριο; Η δρ. Davis λέει ότι, προτού ξοδέψετε τα χρήματά σας σε αυτά τα προϊόντα, τα οποία μπορεί να μην είναι αποτελεσματικά ή ασφαλή, μιλήστε με τον δερματολόγο σας:

“Εάν ενδιαφέρεστε να χρησιμοποιήσετε ένα κόκκινο ή ροζ φως χωρίς συνταγή, ή ένα μπλε φως με συνταγή, μιλήστε με έναν δερματολόγο για τις πιθανές χρήσεις του για εσάς και το δέρμα σας και την υγεία σας".

Πηγή: mayoclinic.org