ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ

Σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα: Η εξέταση που πρέπει να κάνετε άμεσα!

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει έρευνα του αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων σχετικά με μία συγκεκριμένη σεξουαλικά μεταδιδόμενη νόσο (ΣΜΝ), η οποία μεταδίδεται εύκολα αλλά δεν είναι εύκολο να εντοπιστεί εγκαίρως.

Σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα: Η εξέταση που πρέπει να κάνετε άμεσα!

Πρόκειται για τα χλαμύδια. Η έρευνα που έγινε σε δείγμα περισσότερων από 8.000 ατόμων ηλικίας από 14 έως και 39 ετών, έδειξε ότι το 1,7% του σεξουαλικά ενεργού πληθυσμού έχει χλαμύδια, κάτι που στις ΗΠΑ μεταφράζεται σε 1,8 εκατομμύρια πολίτες.

Η λοίμωξη από χλαμύδια είναι συνηθέστερη μεταξύ ατόμων που έχουν πάνω από έναν σεξουαλικό σύντροφο ταυτόχρονα στην ζωή τους. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 3,2% των ατόμων αυτών έχει χλαμύδια σε σύγκριση με το 1,4% μεταξύ των ατόμων με έναν σεξουαλικό σύντροφο.

Οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να κολλήσουν χλαμύδια σε σύγκριση με τους άντρες (2% έναντι 1,4%). Το ποσοστό αυτό υπερδιπλασιάζεται μεταξύ των νεαρών γυναικών ηλικίας 14-24 ετών, όπου φτάνει το 4,7%.

Αν και οι τακτικές εξετάσεις για χλαμύδια συνιστώνται από όλους τους γιατρούς, ειδικά προς τις σεξουαλικά ενεργές γυναίκες ηλικίας κάτω των 25 ετών, η έρευνα έδειξε ότι κάτω από το 50% αυτών, ακολουθεί αυτή τη συμβουλή.

Το πιο ανησυχητικό είναι ότι η λοίμωξη από χλαμύδια δεν εκδηλώνεται με εμφανή συμπτώματα τις περισσότερες φορές, με αποτέλεσμα να μην αντιμετωπίζεται εγκαίρως αποτελεσματικά και σε ορισμένες περιπτώσεις να φτάνει να προκαλεί φλεγμονώδη νόσο στην πυελική περιοχή, στειρότητα και έκτοπη κύηση (εξωμήτρια κύηση) στις γυναίκες.

Διαβάστε επίσης:

Αίμα μετά το sex: Τι σημαίνει, πότε να ανησυχήσετε

Αν δεις αυτά στα γεννητικά σου όργανα, πρέπει να ανησυχήσεις...

Ποιες γυναίκες επιβάλλεται να κάνουν εξετάσεις για χλαμύδια και γονόρροια

Φαγούρα στα γεννητικά όργανα: Πού μπορεί να οφείλεται