ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ

ΣΜΝ: Τι έδειξε έρευνα για λήψη αντιβιοτικού μετά την σεξουαλική επαφή

Μιχάλης Θερμόπουλος

Μόνο μία δόση του αντιβιοτικού δοξυκυκλίνη μετά το σεξ μείωσε στο μισό τον αριθμό των κρουσμάτων χλαμυδίων και σύφιλης στο Σαν Φρανσίσκο, σύμφωνα με νέα έρευνα.

ΣΜΝ: Τι έδειξε έρευνα για λήψη αντιβιοτικού μετά την σεξουαλική επαφή
Bigstock

Στην μελέτη, άνδρες και τρανς γυναίκες που είχαν ιστορικό σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων (ΣΜΝ) ή πολλαπλούς σεξουαλικούς συντρόφους έλαβαν ένα απόθεμα του εν λόγω αντιβιοτικού και τους ζητήθηκε να παίρνουν 2 χάπια των 100 mg εντός 72 ωρών μετά από σεξουαλική επαφή χωρίς προστασία. Η στρατηγική είναι γνωστή ως doxy-PEP.

Τι αποτέλεσμα είχε το αντιβιοτικό μετά το σεξ

Στα αποτελέσματα που παρουσιάστηκαν στο Συνέδριο για Ρετροϊούς και Ευκαιριακές Λοιμώξεις, που έγινε στο Ντένβερ των ΗΠΑ, τα νέα κρούσματα χλαμυδίων και πρώιμης σύφιλης (αλλά όχι γονόρροιας) μειώθηκαν δραστικά κατά τη διάρκεια ενός έτους.

“Δεν είναι κάτι μικρό. Είναι πολύ άμεσο και βλέπουμε την αρχή του, όχι το τέλος του. Αυτό θέλουμε για την πρόληψη των ΣΜΝ”, είπε ο επικεφαλής ερευνητής, δρ. Hyman Scott, διευθυντής στο Τμήμα Δημόσιας Υγείας του Σαν Φρανσίσκο.

Τα κρούσματα σύφιλης στις ΗΠΑ έχουν φτάσει στο υψηλότερο ποσοστό από το 1950, ανέφερε το CDC τον Ιανουάριο. Αν δεν αντιμετωπιστεί, η σύφιλη βλάπτει την καρδιά και τον εγκέφαλο και μπορεί να προκαλέσει τύφλωση, κώφωση και παράλυση. Εν τω μεταξύ, τα ποσοστά μόλυνσης από χλαμύδια έμειναν στάσιμα σε εθνικό επίπεδο το 2022, αλλά εξακολουθούσαν να υπάρχουν σχεδόν 1,7 εκατομμύρια κρούσματα.

"Τα δεδομένα αυτής της έρευνας εξετάζουν απλώς το πλήθος περιπτώσεων ΣΜΝ σε διαφορετικά χρονικά σημεία, αλλά με κάνουν να αισθάνομαι αισιόδοξος ότι η μέθοδος doxy-PEP μπορεί να είναι σε θέση να μειώσει τα ΣΜΝ σε επίπεδο πληθυσμού", δήλωσε με την σειρά της η δρ. Ina Park, ειδικός στα ΣΜΝ στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, χωρίς να έχει συμμετάσχει στην έρευνα.

Μέχρι στιγμής, τα στοιχεία υποστηρίζουν την χρήση δοξυκυκλίνης μόνο σε ομοφυλόφιλους και αμφιφυλόφιλους άνδρες και τρανς γυναίκες.

Όμως, “η πλειονότητα των ΣΜΝ στις ΗΠΑ εμφανίζεται σε γυναίκες. Οι μελέτες για το εάν το doxy-PEP λειτουργεί σε γυναίκες θα πρέπει να εφαρμοστούν το συντομότερο δυνατό”, είπε ο δρ. Jonathan Mermin, διευθυντής του CDC στο Κέντρο για τον ιό HIV, την ιογενή ηπατίτιδα, τα ΣΜΝ και την πρόληψη της φυματίωσης.

Μετά την κυκλοφορία του σχεδίου οδηγιών για το doxy-PEP τον Οκτώβριο, το CDC σχεδιάζει να εκδώσει τις τελικές του συστάσεις μέσα στους επόμενους μήνες, σημείωσε ο δρ. Mermin.

Το Υπουργείο Δημόσιας Υγείας του Σαν Φρανσίσκο είχε ήδη αρχίσει να προτείνει το doxy-PEP για ομοφυλόφιλους και αμφιφυλόφιλους άνδρες και τρανς γυναίκες έναν χρόνο πριν από τη δημοσίευση του σχεδίου οδηγιών του CDC.

Στην πιο πρόσφατη έρευνα, οι αξιωματούχοι της πόλης παρακολούθησαν μηνιαία ποσοστά χλαμυδίων, γονόρροιας και πρώιμης σύφιλης πριν και μετά την εισαγωγή του doxy-PEP τον Νοέμβριο του 2022. Επίσης συνέκριναν τους αριθμούς με το ποσοστό των λοιμώξεων από ΣΜΝ σε γυναίκες.

Σε μια περίοδο 13 μηνών, τα νέα κρούσματα χλαμυδίων και πρώιμης σύφιλης σε όλη την πόλη μειώθηκαν κατά 50%, σε σύγκριση με τους αναμενόμενους αριθμούς.

Δυστυχώς, τα κρούσματα χλαμυδίων σε γυναίκες αυξάνονταν σταθερά.

“Το γεγονός ότι δεν είδαμε μειώσεις στα ΣΜΝ σε άλλους πληθυσμούς που δεν συνιστώνται για doxy, ειδικά στις γυναίκες, ενισχύει το συμπέρασμα ότι η μείωση των χλαμυδίων και των πρώιμων περιπτώσεων σύφιλης σχετίζεται με την εφαρμογή του doxy-PEP”, δήλωσε η ερευνήτρια Madeline Sankaran, επιδημιολόγος στο τμήμα Δημόσιας Υγείας του Σαν Φρανσίσκο.

Αν και τα αποτελέσματα είναι ελπιδοφόρα, ο δρ. Mermin προειδοποίησε ότι μπορεί να έχουν παραμορφωθεί από την έξαρση της ευλογιάς των πιθήκων (mpox) το 2022, κατά την οποία πολλές ομάδες υψηλού κινδύνου περιόρισαν τη σεξουαλική τους δραστηριότητα.

Πηγή: healthday.com