ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ

Οδηγός για ασφαλές σεξ

Καμία γυναίκα δεθα πρέπει να φοβάται να πάρει τον έλεγχο της σεξουαλικής της υγείας καιασφάλειας.
Οδηγός για ασφαλές σεξ

Καμία γυναίκα δεθα πρέπει να φοβάται να πάρει τον έλεγχο της σεξουαλικής της υγείας καιασφάλειας. Η σωστή προετοιμασία και η πλήρης ενημέρωση μπορούν να σας προστατεύσουναπό τις ασθένειες ή την ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη.

1. Μέθοδοι αντισύλληψης

Υπάρχουν πολλές διαφορετικέςμέθοδοι αντισύλληψης για να επιλέξετε, όπως τα χάπια, οι μηνιαίες ενέσεις, οκολπικός δακτύλιος και το ενδομήτριο σπείραμα (σπιράλ). Ρωτήστε το γιατρό σας ώστενα καταλήξετε στην πλέον κατάλληλη μέθοδο ανάλογα με τον τρόπο ζωής σας. Επίσης,εάν η μέθοδος που εφαρμόζετε έχει ανεπιθύμητες συνέπειες για τον οργανισμό σας (π.χ.ζαλάδα), θα πρέπει να συζητήσετε πιθανές εναλλακτικές λύσεις.

2. Κατάσταση υγείας

Εάν είστεσεξουαλικά ενεργή, θα πρέπει να κάνετε συστηματικά τις απαραίτητες εξετάσεις γιανα διαπιστώσετε εάν έχετε κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα. Μερικά ΣΜΝδεν εμφανίζουν συμπτώματα για αρκετές εβδομάδες, μήνες ή χρόνια. Μέχρι τηστιγμή που θα γίνει η διάγνωση μπορεί να έχετε μεταδώσει το νόσημα στο σύντροφόσας.

3. Προστασία κάθε φορά

Ακούγεταιτετριμμένο, ωστόσο ο καλύτερος τρόπος να αποφύγετε μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνηκαι να μειώσετε τον κίνδυνο των ΣΜΝ είναι να χρησιμοποιείτε αντισύλληψη σε κάθεσεξουαλική σας συνεύρεση. Το προφυλακτικό είναι ο πλέον συνήθης τρόποςαντισύλληψης, εάν όμως ο σύντροφός σας έχει κάποια αλλεργία στο λάτεξ, μπορείτενα προτιμήσετε προφυλακτικά από πολυουρεθάνη.

4. Καλή επικοινωνία

Πρέπει να είστεειλικρινείς σχετικά με το σεξουαλικό σας παρελθόν, τις προτιμήσεις σας και τηναπόφασή σας να κάνετε ασφαλές σεξ. Με τον τρόπο αυτό, ο σύντροφός σας και εσείςθα έχετε καλύτερη και πιο ανοιχτή επικοινωνία, ενώ παράλληλα θα προστατευθείτεαπό τα ΣΜΝ.

5. Αποχή από το σεξ

Μπορείτε νακολλήσετε ή να μεταδώσετε ένα ΣΜΝ είτε με το στοματικό είτε με το πρωκτικό σεξ.Ο μόνος τρόπος να είστε 100% σίγουρη για την ασφάλειά σας είναι να απέχετε απότο σεξ έως ότου είστε και πάλι συναισθηματικά έτοιμη.

6. Αριθμός ερωτικών συντρόφων

Όπως είναιλογικό, όσο συχνότερα αλλάζετε σεξουαλικό σύντροφο, τόσες περισσότερες είναικαι οι πιθανότητες να κολλήσετε ένα νόσημα. Προσπαθήστε όσο είναι δυνατό ναπεριορίσετε τον αριθμό των σεξουαλικών σας συντρόφων. Κάθε νέος σύντροφος έχειτο δικό του σεξουαλικό παρελθόν.

7. Μονογαμία

Πέραν της αποχής,ο καλύτερος τρόπος προστασίας είναι η μακρόχρονη, μονογαμική σχέση. Εφόσον και εσείςκαι ο σύντροφός σας είστε πιστοί, μπορείτε να διασφαλίσετε την υγεία σας.

8. Προϊόντα καθαριότητας & λιπαντικά

Θα πρέπει ναπροσέξετε ιδιαίτερα τα προϊόντα που χρησιμοποιείτε στην ευαίσθητη περιοχή,καθώς ορισμένα από αυτά απομακρύνουν τα ωφέλιμα βακτήρια που σας προστατεύουναπό τις λοιμώξεις. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιείτε λιπαντικά κατά το σεξ,προκειμένου να αποφύγετε μικροτραυματισμούς.

Το σεξ παραμένειακόμη και σήμερα ένα θέμα ταμπού σχεδόν για κάθε ζευγάρι. Μπορεί να δημιουργήσειαμηχανία, αλλά είναι σημαντικό να συζητήσετε το παρελθόν του συντρόφου σας. Ηπρόληψη είναι άλλωστε η καλύτερη θεραπεία σε κάθε περίπτωση.