ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ

Έρωτας με την πρώτη… μυρωδιά!

Οι γυναίκεςκαταλαβαίνουν εάν ένας άνδρας έχει συμβατά με αυτές γονίδια μόνο και μόνο απότη μυρωδιά του, δηλώνουν οι επιστήμονες.

Έρωτας με την πρώτη… μυρωδιά!

Οι γυναίκεςκαταλαβαίνουν εάν ένας άνδρας έχει συμβατά με αυτές γονίδια μόνο και μόνο απότη μυρωδιά του, δηλώνουν οι επιστήμονες.


Η ερωτική έλξημπορεί να οφείλεται στην εξωτερική εμφάνιση και την προσωπικότητα, όλοι μας όμωςεπηρεαζόμαστε υποσυνείδητα από τη μυρωδιά ενός ατόμου.

Στο νέο τουβιβλίο, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ, Ντάνιελ Ντέιβις εξηγεί ότι ορισμένα γονίδια ασκούν τεράστιαεπιρροή τη γοητεία που αποπνέει ένα άτομο στο αντίθετο φύλο. Ο καθηγητήςυποστηρίζει πως δύο «ταιριαστοί» σύντροφοι αντιλαμβάνεται μέσω της μυρωδιάς ότιείναι –γενετικά– πλασμένοι ο ένας για τον άλλο.

Η ιδέα βασίζεταιστο επονομαζόμενο «τεστ της βρώμικης μπλούζας», με τη βοήθεια του οποίουΕλβετοί επιστήμονες ανέλυσαν το DNA μιας ομάδας φοιτητών, προκειμένου να μελετήσουν τα γονίδιαιστοσυμβατότητας. Ζήτησαν από τους άνδρες να φορέσουν μια μπλούζα για δύονύχτες, αποφεύγοντας να χρησιμοποιήσουν οποιαδήποτε ουσία θα μπορούσε να επηρεάσειτη φυσική τους μυρωδιά.

Μετά τις δύοημέρες, οι μπλούζες τοποθετήθηκαν σε κουτιά και οι γυναίκες που συμμετείχαν στοπείραμα έπρεπε να μυρίζουν τις μπλούζες και να ταξινομήσουν τη μυρωδιά με βάσητην ένταση, την ευχαρίστηση και τη σεξουαλική έλξη.

Τα ευρήματα έδειξανότι οι γυναίκες είχαν την τάση να προτιμούν τη μυρωδιά των ανδρών μεδιαφορετικά γονίδια συμβατότητας.

Αυτό υποδεικνύειότι είμαστε σε θέση να επιλέγουμε υποσυνείδητα το σύντροφο με τον οποίο θαμπορούσαμε να κάνουμε παιδιά με γενετικό πλεονέκτημα.

Ο καθηγητήςΝτέιβις δήλωσε: «Όλοι οι άνθρωποι διαθέτουμε περίπου 25.000 παρόμοια γονίδια.Ορισμένα από αυτά διαφέρουν στο κάθε άτομο, όπως τα γονίδια που είναι υπεύθυναγια το χρώμα των ματιών ή των μαλλιών. Παρ’ όλα αυτά, τα γονίδια συμβατότηταςποικίλλουν σημαντικά μεταξύ των ανθρώπων. Αρχικά, τα γονίδια αυτά έχουν σχέσημε το ανοσοποιητικό σύστημα και με τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τις ασθένειες.Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι ίσως παίζουν ακόμη σημαντικότερο ρόλο από αυτόνπου πιστεύαμε, καθώς μπορούν να επηρεάσουν την εγκεφαλική λειτουργία, τηγοητεία που αποπνέουμε και τις πιθανότητες που έχουμε για αναπαραγωγή.»

Παλαιότερεςμελέτες είχαν αποδείξει ότι τα ποντίκια και ορισμένα είδη ψαριών επιλέγουν το «σύντροφό»του με βάση τη μυρωδιά. Στους ανθρώπους βέβαια δεν είναι απόλυτα σαφές εάνισχύει πάντοτε κάτι τέτοιο.