ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ

Πιο γόνιμοι οι άνδρες κατά 90%, μετά την επέμβαση κιρσοκήλης

Βελτίωσηκατά 90%  παρουσιάζει  η ποιότητα του σπέρματος στουςυπογόνιμους  άνδρες μετά την λαπαροσκοπικήαντιμετώπιση της κιρσοκήλης τους !
Πιο γόνιμοι οι άνδρες κατά 90%, μετά την επέμβαση κιρσοκήλης

Βελτίωσηκατά 90% παρουσιάζει η ποιότητα του σπέρματος στουςυπογόνιμους άνδρες μετά την λαπαροσκοπικήαντιμετώπιση της κιρσοκήλης τους !

Αυτόδείχνουν, σε παγκόσμιο επίπεδο, ταστατιστικά στοιχεία από χιλιάδες λαπαροσκοπικές επεμβάσεις που έγιναν τατελευταία δέκα χρόνια σε υπογόνιμους άνδρες για την αντιμετώπιση τηςκιρσοκήλης.

«Ηβελτίωση της ποιότητας του σπέρματος στους υπογόνιμους άνδρες, μετά τηλαπαροσκοπική διόρθωση της κιρσοκήλης τους, επιβεβαιώνεται και από το σπερματοδιάγραμμα που γίνεται δυομήνες μετά την επέμβαση» αναφέρει οΔιευθυντής της Χειρουργικής Κλινικής του Ομίλου Ιατρικό Αθηνών- ΙατρικόΠεριστερίου- και Γραμματέας της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας ΡομποτικήςΧειρουργικής Δρ. Αναστάσιος Ξιάρχος .

Η κιρσοκήλη, σύμφωνα με τους γιατρούς, είναιύπουλη νόσος γιατί δεν δίνει πάντα συμπτώματα, καθώς μόλις το 2 με 10 % των πασχόντων ανδρών νιώθει πόνο στο όσχεο ή στους όρχεις, δυσφορία,ελαφρό πρήξιμο ή αίσθημα βάρους.

«Νέοιάνδρες η έφηβοι που έχουν ένα από τα παραπάνω συμπτώματα θα πρέπει άμεσα ναεξετάζονται από γιατρό» προσθέτει ο Δρ. Ξιάρχος. Ταυτόχρονα η κιρσοκήληαποτελεί τη συχνότερη αιτία υπογονιμότητας και στειρότητας στον άνδρα, αλλάεπιδέχεται χειρουργικής αντιμετώπισης. Στο 90 % των πασχόντων η κιρσοκήληεμφανίζεται στον αριστερό όρχι και περίπου στο 10 % στο δεξιό.

Καταλυτικήείναι και η επίδρασή της στη σπερματογένεσηαφού σε ποσοστό 90% των πασχόντωνυπάρχει μειωμένη κινητικότητα σπέρματος, ενώ στο 65% διαπιστώνεται μείωση τηςσυγκέντρωσης των σπερματοζωαρίων σε επίπεδα μικρότερα των 20 εκ. / ml.

Διάγνωσητης κιρσοκήλης

Τιςπερισσότερες φορές, η κιρσοκήλη ανακαλύπτεται τυχαία όταν ο άνδρας δυσκολεύεταινα τεκνοποιήσει ή όταν αισθάνεται επίμονο ήπιο πόνο στους όρχεις.

Ηφυσική εξέταση αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο στη διάγνωση της κιρσοκήλης.Επισκοπείται αρχικά το όσχεο για την εκτίμηση του μεγέθους των όρχεων, τηνύπαρξη ορατών κιρσοειδώς διατεταμένων φλεβών, καθώς και την ύπαρξη άλληςπαθολογίας ( δερματικών βλαβών κλπ. ).

Στησυνέχεια ψηλαφιούνται οι όρχεις για την εκτίμηση και πάλι του μεγέθους καθώςκαι της σύστασής τους, όπως και οι σπερματικοί τόνοι για τον έλεγχο ψηλαφητήςκιρσοκήλης και της εκτίμησης του βαθμού αυτής. Η εξέταση γίνεται σε ύπτια καισε όρθια θέση, καθώς και με δοκιμασία Valsava.

«Μία καλή φυσική εξέταση μπορεί ενδεχομένως ναθέσει τη διάγνωση και σταδιοποίηση μιας κλινικά εμφανούς κιρσοκήλης» καταλήγειο Διευθυντής Χειρουργός Δρ. Αναστάσιος Ξιάρχος.

Τοαπλό υπερηχογράφημα οσχέου μπορεί να μας δώσει στοιχεία για την ομοιογένεια τουορχικού παρεγχύματος και να θέσει τη διάγνωση πιθανής νεοπλασίας, ενώ μπορεί ναμας δώσει και ακριβείς μετρήσεις του μεγέθους των όρχεων, που μπορεί ναχρησιμεύσουν και για μελλοντικές συγκρίσεις. Με το έγχρωμο Doppler θα γίνειεπιβεβαίωση μιας αμφίβολης περίπτωσης, ενώ θα διαγνωσθεί και η υποκλινικήκιρσοκήλη. Για να τεθεί η διάγνωση της κιρσοκήλης θα πρέπει να ανευρεθούνπερισσότερες από δυο φλέβες με διάμετρο πάνω από 3 mm και παλινδρόμηση σεδοκιμασία Valsava.

Σύμφωναμε τους γιατρούς, θα πρέπει να γίνεταισε κάθε υπογόνιμο άνδρα με κιρσοκήλη όλος ο βασικός έλεγχος της υπογονιμότητας,που θα περιλαμβάνει πλήρη, λεπτομερή φυσική εξέταση, γενική αίματος, έλεγχοηπατικής βιοχημείας και νεφρικής λειτουργίας, γλυκόζη, έλεγχο LH, FSH,τεστοστερόνης, προλακτίνης, έλεγχο θυρεοειδούς και ενδεχομένως GnRHtest.

Αντιμετώπισητης κιρσοκήλης λαπαροσκοπικά

« Ηλαπαροσκοπική επέμβαση είναι αποτελεσματική, ασφαλής και ανώδυνη, διαρκεί μισήώρα και ο ασθενής παραμένει στο νοσοκομείο από λίγες ώρες μέχρι ένα βράδυ. Ομετεγχειρητικός πόνος είναι ελάχιστος και η επάνοδος στις καθημερινέςδραστηριότητες άμεση ενώ είναι τεκμηριωμένοότι η διόρθωση της κιρσοκήλης αναστέλλει την περαιτέρω ορχική βλάβη» καταλήγειο Δρ. Αν .Ξιάρχος.

Φαίνεταιωστόσο, πως όσο μικρότερη είναι η ηλικία στην οποία αντιμετωπίζεται ηκιρσοκήλη, τόσο πιθανότερη είναι η αποκατάσταση της σπερματογένεσης. Επίσης, οιμεγαλύτερου βαθμού κιρσοκήλες φαίνεται να προκαλούν μεγαλύτερη ζημιά καιαντίστοιχα η διόρθωσή τους οδηγεί σε μεγαλύτερη βελτίωση των παραμέτρων τουσπέρματος.