ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ

Ζευγάρια: Πέντε παράδοξες ενδείξεις ότι η σχέση θα κρατήσει

Ζευγάρια: Πέντε παράδοξες ενδείξεις ότι η σχέση θα κρατήσει

Οι ανθρώπινες σχέσεις και ιδιαίτερα οι ερωτικές σχέσεις απασχολούν ιδιαίτερα τους επιστήμονες και τους ερευνητές.

Οι ανθρώπινες σχέσεις και ιδιαίτερα οι ερωτικές σχέσεις απασχολούν ιδιαίτερα τους επιστήμονες και τους ερευνητές.

 

Ποιοι είναι όμως οι επιστημονικά αποδεδειγμένοι παράγοντες που καθορίζουν αν μια σχέση θα αντέξει στο χρόνο;

 

1. Το χαμόγελο: Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα δηλώνουν ότι τα άτομα που είχαν το πιο αληθινό και εκθαμβωτικό χαμόγελο στις παιδικές και εφηβικές τους φωτογραφίες έχουν περισσότερες πιθανότητες να αποφύγουν ένα επίπονο διαζύγιο στο μέλλον. Οι άνδρες και οι γυναίκες που χαμογελούσαν σε αυτές τις νεανικές φωτογραφίες συνήθως είναι πιο σταθεροί και ευχάριστοι χαρακτήρες. Οι συντάκτες της μελέτης δηλώνουν πως τα χαρακτηριστικά αυτά είναι απαραίτητα για να διατηρηθεί μια σταθερή και ευτυχισμένη σχέση.

 

2. Πρώτη συγκατοίκηση: Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Οχάιο υποστηρίζουν πως αν ο ένας εκ των δύο συντρόφων έχει συμβιώσει παλαιότερα σε σχέση, οι πιθανότητες χωρισμού ή διαζυγίου εκτοξεύονται στο 209%. Το ιστορικό προηγούμενης συγκατοίκησης υποδεικνύει έλλειψη ικανότητας δέσμευσης και απουσία ενδοιασμών για τον τερματισμό μιας σοβαρής σχέσης.

 

3. Τα παιδιά – μόνο τα αγόρια: Τα ζευγάρια που έχουν δύο γιους έχουν 17% λιγότερες πιθανότητες να χωρίσουν σε σύγκριση με τα ζευγάρια που έχουν δύο κόρες, σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια. Οι ερευνητές δηλώνουν πως οι άνδρες που έχουν γιους ενδιαφέρονται περισσότερο για το γάμο και την οικογένειά τους.

 

4. Κοινοί φίλοι στο Facebook που δε γνωρίζονται μεταξύ τους: Οι κοινοί φίλοι που δεν γνωρίζονται μεταξύ τους δείχνουν ότι το ζευγάρι διατηρεί ισχυρούς δεσμούς και σταθερότητα στις σχέσεις, δηλώνουν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Κορνέλ.

 

5. Περιορισμένη κοινωνική δικτύωση: Μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης δείχνει πως οι σύντροφοι που χρησιμοποιούν πολλά κοινωνικά δίκτυα δεν αισθάνονται ικανοποίηση στη σχέση τους. Οι ερευνητές τονίζουν ότι η έντονη δραστηριότητα μέσω των κοινωνικών δικτύων αποδυναμώνει τη σχέση.