ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ

Επτά εχθροί του σπέρματος υπεράνω υποψίας

Οι δολοφόνοι του σπέρματος πραγματικά μπορεί να βρίσκονται παντού, από το γρήγορο και πρόχειρο φαγητό που καταναλώνει κανείς, μέχρι το χαλαρωτικό ντους που απολαμβάνει
Επτά εχθροί του σπέρματος υπεράνω υποψίας

Οι δολοφόνοι του σπέρματος πραγματικά μπορεί να βρίσκονταιπαντού, από το γρήγορο και πρόχειρο φαγητό που καταναλώνει κανείς, μέχρι τοχαλαρωτικό ντους που απολαμβάνει.

Όπως αναφέρει το Ανδρολογικό Ινστιτούτο, χωρίς να έχειιδιαίτερη σημασία το σημείο εισόδου τους στον οργανισμό, διάφορες χημικέςουσίες με τις οποίες ερχόμαστε σε επαφή καθημερινά μπορεί να βλάψουν το σπέρμα.Οι ουσίες αυτές μπορεί να έχουν επίπτωση στην ποσότητα του σπέρματος, στην κινητικότητατων σπερματοζωαρίων καθώς και στο DNA των κυττάρων.


Είναι ήδη γνωστές οι μελέτες που ανέδειξαν τη σχέση τωνστενών σελών στα ποδήλατα με τη στυτική δυσλειτουργία, καθώς και αυτή τωναντικαταθλιπτικών με την αλλοίωση του σπερματικού DNA. Υπάρχουν όμως και απλέςκαθημερινές συνήθειες που «κρύβουν» χημικές ουσίες επιβλαβείς για τηναναπαραγωγική υγεία του άνδρα. Εύκολα κανείς μπορεί να συνδυάσει την ελεύθερηδιακίνηση αυτών των ουσιών στην αγορά με την αυξημένη ζήτηση των υπηρεσιών γιατην αντιμετώπιση υπογονιμότητας. Τα καλά νέα είναι σύμφωνα με τους ειδικούς,ότι αν κάποιος γνωρίζει που κρύβονται οι ουσίες αυτές, μπορεί εύκολα να τιςαποφύγει.

Οι 7 πιο απρόσμενοι παράγοντες που θέτουν σε κίνδυνο τηναναπαραγωγική υγεία των ανδρών, σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο msnbc, είναι


1. Ταμειακές αποδείξεις


Το 40% των αποδείξεων σήμερα εμπεριέχουν τη βισφενόλη Α, μιαχημική ουσία που διαταράσσει το ενδοκρινικό σύστημα κι έχει συνδεθεί μεκαρδιαγγειακά νοσήματα και υπογονιμότητα. Μια πρόσφατη μελέτη μάλιστα βρήκε πωςοι άνδρες που είχαν στα ούρα τους υψηλότερη συγκέντρωση αυτής της ουσίας είχανμειωμένη ποιότητα και ποσότητα σπέρματος σε σύγκριση με αυτούς που είχανχαμηλότερη.

Καλό είναι να φυλάσσονται οι ταμειακές αποδείξεις σε έναφάκελο και όχι στην τσέπη όπου μπορεί κανείς να έρθει πολλές φορές σε επαφή μετο περιεχόμενο. Επίσης καλό είναι να μην ανακυκλώνονται ώστε να μη μολυνθούν τονερό και τα προϊόντα που κατασκευάζονται από ανακυκλωμένο χαρτί.


2. Κονσερβοποιημένο φαγητό


Οι ερευνητές πιστεύουν πως η μεγαλύτερη πηγή βισφενόλης Αείναι οι συσκευασίες τροφίμων και ιδιαίτερα οι αλουμινένιες. Είναι προτιμότεραλοιπόν τα φρέσκα και τα καταψυγμένα τρόφιμα, ενώ είναι καλύτερο να καταναλώνονται οισυσκευασμένες σάλτσες σε γυάλινα δοχεία και όχι αλουμινένια.


3. Ερωτικά βοηθήματα (sex toys)


Επικίνδυνες είναιόλες οι «συσκευές ευχαρίστησης» που έχουν κατασκευαστεί από βινύλιο. Το βινύλιοαπελευθερώνει τις φθαλάτες, χημικές ουσίες που έχουν συνδεθεί με αλλεργίες,καρκίνο, συγγενείς ανωμαλίες και υπογονιμότητα. Προτιμότερα είναι τα προϊόνταπου φτιάχνονται από σιλικόνη υψηλής ποιότητας.


4. Το τοξικό ντους


Οι φθαλάτες βρίσκονται επίσης κυριολεκτικά μέσα στο ντους.Βρίσκονται στα αρωματισμένα σαπούνια, τα σαμπουάν, τα καθαριστικά, ακόμα καιστις πλαστικές κουρτίνες. Παράλληλα όταν η θερμοκρασία ανεβαίνει μετά από έναζεστό μπάνιο, οι χημικές ουσίες απελευθερώνονται πιο εύκολα.

Η επιλογή ενός φυτικού σαπουνιού και σαμπουάν όπως είναι ταπαιδικά μπορεί να λύσουν το πρόβλημα. Σε γενικές γραμμές θα πρέπει νααποφεύγονται τα προϊόντα προσωπικής χρήσης που έχουν άρωμα ή μυρωδιά. Τέλοςείναι προτιμότερο να επενδύσει κάποιος σε μια ανθεκτική κουρτίνα από φυτικέςίνες, παρά να αγοράζει πλαστικές κάθε δυο μήνες, βάζοντας μάλιστα σε κίνδυνοτην αναπαραγωγική του υγεία.


5. Ραντισμέναπροϊόντα


Τα παρασιτοκτόνα με τα οποία ραντίζονται φρούτα και λαχανικάέχουν σχεδιαστεί για να σκοτώνουν τα παράσιτα. Δυστυχώς όμως μαζί με ταπαράσιτα σκοτώνουν και το σπέρμα.

Το καλό πλύσιμο των προϊόντων, σίγουρα βοηθάει, αλλά πολλέςφορές τα παρασιτοκτόνα δεν είναι μόνο πάνω αλλά και μέσα στην τροφή. Γι αυτόπροτιμότερη είναι η κατανάλωση οργανικών-βιολογικών προϊόντων.


6. Θερμαινόμενακαθίσματα αυτοκινήτου


Τα θερμαινόμενα καθίσματα αυτοκινήτου είναι σίγουρα μιααξιοζήλευτη πολυτέλεια, αλλά έχουν το σημαντικό κόστος της μείωσης τηςποιότητας του σπέρματος. Οτιδήποτε μάλιστα μπορεί να αυξήσει τη θερμοκρασίαστους όρχεις, ακόμα κι αν αυτό είναι ένα παρατεταμένο ζεστό μπάνιο, μπορεί ναείναι αρκετό ώστε να μειωθεί η ποσότητα του σπέρματος.

Το πρόβλημα είναι η άμεση επαφή με την πηγή θερμότητας. Ηαύξηση θερμοκρασίας του αυτοκινήτου με τη βοήθεια του κλιματισμού δε δημιουργείπροβλήματα στη γονιμότητα.


7. Μολυσμένα ψάρια


Τα PCBs είναι μια ομάδα συνδυασμένων τοξινών πουχρησιμοποιούνταν κατά κόρον στην βιομηχανία ηλεκτροδότησης. Πλέον έχουναπαγορευτεί, αλλά όσα έχουν χρησιμοποιηθεί θα παραμείνουν στο περιβάλλον μεαποτέλεσμα να καταναλώνονται και από τα ψάρια. Αυτό σημαίνει πως οι ψαράδες θαπρέπει να αναζητούν καθαρά νερά καιόποιος επιθυμεί ψάρι να ακολουθεί τις οδηγίες κατανάλωσης.