ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ

Το τρίτο άτομο δεν είναι πάντα για κακό...

Το γεγονός ότι είστε σε μία ερωτική σχέση ή ακόμα είστε και παντρεμένοι, δεν σημαίνει ότι δεν νιώθετε μια προσωπική ικανοποίηση όταν “κλέβετε” το βλέμμα ενός αγνώστου. Ωστόσο, αυτή η προσοχή από τρίτους μπορεί να επηρεάσει την σχέση σας
Το τρίτο άτομο δεν είναι πάντα για κακό...

Το γεγονός ότι είστε σε μία ερωτική σχέση ή ακόμα είστε και παντρεμένοι, δεν σημαίνει ότι δεν νιώθετε μια προσωπική ικανοποίηση όταν “κλέβετε” το βλέμμα ενός αγνώστου. Ωστόσο, αυτή η προσοχή από τρίτους μπορεί να επηρεάσει την σχέση σας ανάλογα με τον αν πρόκειται για αρνητική ή θετική προσοχή.

Σύμφωνα με έρευνα από πανεπιστήμιο της Νέας Ζηλανδίας, όταν άνθρωποι (που είναι δεσμευμένοι) νιώθουν ότι κάποιο ελκυστικό τρίτο άτομο ενδιαφέρεται για εκείνους, η ικανοποίησή τους για την κατάσταση της σχέσης τους και τη δέσμευση που νιώθουν για τον/την σύντροφό τους, μειώνεται αντί να αυξάνεται.

Οι ερευνητές μελέτησαν 81 συμμετέχοντες ηλικίας 19 χρόνων κατά μέσο όρο. Ήταν όλοι τους είτε σε μια μονογαμική σχέση, είτε συζούσαν με τον/την σύντροφό τους, ή ήταν αρραβωνιασμένοι.

Στη συνέχεια οι επιστήμονες κατέγραψαν το επίπεδο αυτοεκτίμησης του κάθε συμμετέχοντα, καθώς και το πόσο ικανοποιημένος και δεσμευμένος ένιωθε στην σχέση του/της. Αυτό το έκαναν μέσω μιας “στημένης” συνέντευξης, όπου οι συμμετέχοντες πίστευαν ότι οι ερωτήσεις αυτές, αφορούσαν τη συλλογή στοιχείων για τις ανάγκες ενός προγράμματος σχετικά με τις ανθρώπινες σχέσεις.

Στην πραγματικότητα, η συνέντευξη ήταν το μέσον, ώστε ο κάθε ένας από τους συμμετέχοντες να δεχτεί την θετική ή αρνητική (κατά περίσταση) ερωτική προσέγγιση του ατόμου που τους έπαιρνε τη συνέντευξη. Οι ερευνητές είχαν φροντίσει ώστε τα άτομα που έκαναν τις συνεντεύξεις ήταν ελκυστικά και εμφανίσιμα.

Στην συνέχεια οι συμμετέχοντες έδωσαν απαντήσεις σχετικά με το αν θα ήθελαν να βγουν ραντεβού με το άτομο που τους πήρε συνέντευξη. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα που πήραν “θετικά” μηνύματα από τους συνεντευξιαστές τους, ένιωθαν καλύτερα για τον εαυτό τους, αλλά λιγότερο ικανοποιημένοι από την σχέση τους. Από την άλλη πλευρά, όσοι πήραν “αρνητικά” μηνύματα είχαν αντίθετα συναισθήματα: μείωση στην αυτοεκτίμησή τους και αύξηση στην ικανοποίησή τους από την σχέση τους.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Κοινωνικής Ψυχολογίας.

Διαβάστε επίσης:

Δείτε πόσο επικίνδυνη είναι η γκρίνια σας για το σύντροφό σας!

Η πιο γλυκιά χειρονομία που καταστρέφει την σχέση σας

Το ψυχολογικό τρικ που ξυπνά το πάθος! (video)

Ο απίστευτος λόγος που τσακώνονται τα ζευγάρια!