ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ

Φίλοι με τον πρώην: Πόσο εφικτό είναι;

Πρόκειται για ένα συνηθισμένο θέμα συζήτησης τόσο σε γυναικοπαρέες όσο και σε αντροπαρέες αλλά και μεταξύ νέων ζευγαριών.

Φίλοι με τον πρώην: Πόσο εφικτό είναι;

Πόσο πιθανό είναι όμως δύο πρώην σύντροφοι να παραμείνουν φίλοι; Οι επιστήμονες απαντούν.

Νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Journal of Social and Personal Relationships δείχνει ότι ορισμένα ζευγάρια μπορούν πράγματι να διατηρήσουν φιλική σχέση μετά το χωρισμό τους, αρκεί να πληρούν ορισμένες... προϋποθέσεις.

Αντλώντας δεδομένα από το Project on Partner Dynamics, οι ερευνητές πήραν προσωπικές συνεντεύξεις από ζευγάρια, κάνοντας ερωτήσεις για παράγοντες που αφορούσαν στα επίπεδα δέσμευσης του κάθε συντρόφου στη σχέση.

Επαναληπτικές συνεντεύξεις πραγματοποιήθηκαν κάθε τέσσερις μήνες, συνολικά για ένα χρόνο. Οι ερευνητές εστίασαν σε 143 ζευγάρια που τελικά χώρισαν στο μεσοδιάστημα και τους έκαναν ερωτήσεις για το χωρισμό αλλά και για τη μετέπειτα σχέση που είχαν διατηρήσει με τον – πρώην πια – σύντροφο.

Οι απαντήσεις των συμμετεχόντων έδειξαν ότι όσο μεγαλύτερα ήταν τα επίπεδα ικανοποίησης από τη σχέση και όσο ισχυρότερο ήταν το δέσιμο μεταξύ των πρώην συντρόφων τόσο πιο πιθανό ήταν να διατηρηθεί μια φιλική σχέση, ακόμη κι όταν δεν υπήρχε πλέον το ερωτικό στοιχείο στην εξίσωση.

Τα ζευγάρια αυτά μάλιστα δε φάνηκε να νιώθουν πως έχουν απομακρυνθεί ιδιαίτερα μετά το χωρισμό.

Τώρα, κατά πόσο είναι καλό ή όχι δύο πρώην σύντροφοι να κρατούν επαφή δεν απαντήθηκε στην εν λόγω έρευνα!

Διαβάστε επίσης:

Σεξ με τον πρώην: Γιατί το υποστηρίζουν οι ειδικοί
Τι μπορεί να προκαλέσει ένα γεύμα με τον "πρώην" σας...
Η πιο δημοφιλής τακτική εκδίκησης του πρώην