ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ

Η διατροφή της καλής στύσης

Η σωστή διατροφή σχετίζεται άμεσα με τη βελτιωμένη καρδιαγγειακή λειτουργία σε άντρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα στύσης, σύμφωνα με νέα μελέτη που εκπόνησε ο Έλληνας ερευνητής Αθανάσιος Αγγελής.

Η διατροφή της καλής στύσης

Ο Δρ Αγγελής παρουσίασε τα ευρήματά του στο φετινό συνέδριο της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Καρδιαγγειακής Απεικόνισης (EACVI), τμήμα της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Καρδιολογίας (ESC) που πραγματοποιείται 3-6 Δεκεμβρίου στη Βιέννη.

Ο Δρ Αγγελής διαπίστωσε ότι οι άντρες με στυτική δυσλειτουργία που ακολουθούν μεσογειακή διατροφή παρουσιάζουν μικρότερης έκτασης βλάβες στην καρδιά και το αγγειακό σύστημα.

«Τα προβλήματα στύσης δεν είναι σύμπτωμα της γήρανσης, αλλά προειδοποιητικό σημάδι που στέλνει το σώμα μας για δυσλειτουργία του αγγειακού συστήματος. Το 80% των περιστατικών στυτικής δυσλειτουργίας οφείλεται σε καρδιαγγειακά προβλήματα και η δυσλειτουργία αποτελεί ένδειξη για τον αυξημένο κίνδυνο εμφράγματος ή εγκεφαλικού», τονίζει ο ερευνητής.

«Η μεσογειακή διατροφή συνδέεται με τους χαμηλότερους δείκτες καρδιαγγειακών παθήσεων και μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς με στυτική δυσλειτουργία να μειώσουν τον κίνδυνο. Στόχος μας ήταν να διαπιστώσουμε κατά πόσο οι ασθενείς με στυτική δυσλειτουργία παρουσιάζουν λιγότερες καρδιαγγειακές βλάβες εάν τηρούν τις αρχές της μεσογειακής διατροφής.»

Στη μελέτη συμμετείχαν 75 άντρες που αντιμετώπιζαν πρόβλημα στύσης, με μέση ηλικία τα 56 έτη. Οι συμμετέχοντες είχαν επισκεφθεί την Καρδιολογική Κλινική στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο της Αθήνας.

Η διατροφή των συμμετεχόντων αξιολογήθηκε με βάση στην κλίμακα Med-Diet Score, ενώ πραγματοποιήθηκαν ειδικές εξετάσεις προς αξιολόγηση της καρδιαγγειακής λειτουργίας.

Οι επακόλουθες αναλύσεις έδειξαν ότι η χαμηλή βαθμολογία στην κλίμακα Med-Diet Score σχετίζεται με την κακή καρδιαγγειακή λειτουργία. Αντιθέτως, όσο αυξανόταν η βαθμολογία στην κλίμακα, τόσο βελτιώνονταν και τα αποτελέσματα των εξετάσεων.

Αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά ότι η υγεία της καρδιάς συνδέεται άμεσα με τις σεξουαλικές επιδόσεις του άντρα και κατ' επέκταση ότι οι διατροφικές συνήθειες παίζουν σημαντικό ρόλο και στις δύο αυτές παραμέτρους.

Διαβάστε επίσης:

Πότε η απώλεια στύσης οφείλεται σε ψυχογενείς παράγοντες
Στυτική δυσλειτουργία στους νέους: Δύο μοντέρνες συνήθειες που εξηγούν το φαινόμενο
Φυσικές λύσεις για καλύτερη στύση