ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ

Ποια είναι η φυσιολογική συχνότητα στύσης

Η αντρική στύση είναι μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα έκφανση της ανθρώπινης σεξουαλικότητας, γι' αυτό και οι επιστήμονες μελετούν κάθε πτυχή της, αξιολογώντας τόσο ποιοτικούς όσο και ποσοτικούς δείκτες.

Ποια είναι η φυσιολογική συχνότητα στύσης

Σύμφωνα με την Κοινότητα Σεξουαλικής Ιατρικής της Βόρειας Αμερικής (SMSNA), ένας άντρας έχει στύση αρκετές φορές την ημέρα αλλά και κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Συγκεκριμένα, ένας άντρας έχει κατά μέσο όρο στύση 11 φορές την ημέρα και αρκετές ακόμη φορές τη νύχτα.

Η στύση δεν είναι απαραίτητα αποτέλεσμα ερωτικής διέγερσης, καθώς μπορεί να προκύψει χωρίς να υπάρχει κανένα σεξουαλικό ή άλλο ερέθισμα. Για παράδειγμα, ένα κλασικό φαινόμενο είναι η πρωινή στύση. Η πρωινή στύση είναι επακόλουθο της λεγόμενης «νυχτερινής στυτικής δραστηριότητας» (nocturnal penile tumescence), η οποία εντοπίζεται συνήθως κατά τη διάρκεια του ύπνου REM, όταν ο άντρας βλέπει όνειρα, χωρίς όμως τα όνειρα να έχουν απαραίτητα σεξουαλικό περιεχόμενο.

Η νυχτερινή και η πρωινή στύση δεν έχουν σαφή αιτιολογία. Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι η στύση αποτελεί τη «γυμναστική» του πέους, ώστε οι ελαστικοί ιστοί του ανδρικού μορίου να παραμένουν σε... φόρμα. Μια δεύτερη θεωρία είναι ότι κατά τη διάρκεια του ύπνου παρατηρούνται αρκετές νευρολογικές και ορμονικές αλλαγές και οι μεταβολές που συμβαίνουν σε κάθε στάδιο του ύπνου μπορεί να προκαλέσουν τη στύση στον άνδρα.

Ο γιατρός μπορεί να βασιστεί σε πληροφορίες για τη νυχτερινή στύση του άντρα προκειμένου να προκύψει διάγνωση για τη στυτική δυσλειτουργία.

Ένας άλλος τύπος στύσης είναι η λεγόμενη «αντανακλαστική στύση», η οποία εκδηλώνεται όταν ένας άντρας είναι φορτισμένος συναισθηματικά, όταν για παράδειγμα έχει στρες, είναι νευρικός, φοβάται ή θυμώνει. Η αντανακλαστική στύσης μπορεί επίσης να είναι αποτέλεσμα διόγκωσης του προστάτη.

Όσο ο άντρας μεγαλώνει (από τα πρώτα χρόνια της ενηλικίωσης και μετά), η συχνότητα της αντανακλαστικής στύσης μειώνεται.

Διαβάστε επίσης:

Πού οφείλεται η πρωινή ερωτική διέγερση των ανδρών;
Η γυναικεία «στύση» στο μικροσκόπιο
Στυτική δυσλειτουργία στους νέους: Δύο μοντέρνες συνήθειες που εξηγούν το φαινόμενο
Ο κύκλος ζωής της στύσης: Γιατί αλλάζει με την ηλικία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ