ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ

Σεξ στην εγκυμοσύνη: Τα υπέρ και τα κατά

Η επιθυμία για σεξουαλική επαφή στην εγκυμοσύνη διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα.

Σεξ στην εγκυμοσύνη: Τα υπέρ και τα κατά

Υπάρχουν έγκυες που στην εγκυμοσύνη έχουν μειωμένη επιθυμία, λόγω και των αλλαγών που συντελούνται στο σώμα τους, ενώ άλλες, απαλλαγμένες από το άγχος της αντισύλληψης, έχουν αυξημένη επιθυμία για σεξ.

Κάτι αντίστοιχο ισχύει και για τους άνδρες, συνεπώς κάθε ζευγάρι προσεγγίζει διαφορετικά το θέμα.

Αν η εγκυμοσύνη είναι ομαλή, μπορείτε να έχετε σεξουαλικές επαφές με τον σύντροφό σας.

Επειδή αρκετοί γιατροί συμβουλεύουν αποχή από το σεξ κατά το τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, λόγω κάποιων ουσιών που περιέχει το σπέρμα και ενδέχεται να προκαλέσουν συσπάσεις στη μήτρα και πιθανώς πρόωρο τοκετό, είναι σκόπιμο να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Άλλοι λόγοι για τους οποίους ο γιατρός θα μπορούσε να συστήσει αποχή από το σεξ στην εγκυμοσύνη είναι:
-Ιστορικό αποβολών
-Ιστορικό πρόωρου τοκετού
-Πρόωρες συσπάσεις μήτρας
-Ανεξήγητη αιμορραγία από τον κόλπο
-Μικρή απώλεια αμνιακού υγρού
-Πρoδρομικός πλακούντας. Όταν δηλαδή ο πλακούντας βρίσκεται μπροστά στο άνοιγμα που επικοινωνεί ο κόλπος με τη μήτρα.
-Πολλαπλή κύηση

Τα υπέρ

Εάν δεν συντρέχει κάποιος από τους παραπάνω λόγους, πρέπει να γνωρίζετε ότι το σεξ στην εγκυμοσύνη είναι ευεργετικό για τους παρακάτω λόγους:

Ο οργασμός είναι χαλαρωτικός

Όταν η γυναίκα έρχεται σε οργασμό, εκκρίνεται στον οργανισμό οξυτοκίνη, η ορμόνη που παράγει ενδορφίνες, οι οποίες σας κάνουν να αισθάνεστε ευφορία και γαλήνη. Το σεξ είναι μια καλή ευκαιρία για να χαλαρώσετε, ενώ μπορεί να σας απαλλάξει και από πιθανούς πόνους.

Το ζευγάρι έρχεται πιο κοντά

Πολλές γυναίκες που περιμένουν παιδί επικεντρώνονται μόνο στην εγκυμοσύνη τους, παραμελώντας συχνά τον σύντροφό τους. Το σεξ είναι διαδικασία που διατηρεί τη συνοχή του ζευγαριού.

Η γυναίκα το ζει πιο έντονα

Η εγκυμοσύνη αυξάνει την πίεση του αίματος στην ηβική περιοχή, πράγμα που εντείνει τον αισθησιασμό, οπότε ορισμένες γυναίκες βιώνουν έντονους οργασμούς, όπως υποστηρίζει η δρ. Κλαιρ Τζόουνς, μαιευτήρας-γυναικολόγος στο Νοσοκομείο «Mount Sinai» του Τορόντο. Ο κόλπος, επίσης, είναι πιο υγρός λόγω των αυξημένων οιστρογόνων και το στήθος είναι πολύ πιο ευαίσθητο στο άγγιγμα.

Τι άλλο πρέπει να γνωρίζετε

Το σεξ δεν μπορεί να βλάψει το έμβρυο, το οποίο προστατεύεται πολύ καλά στη μήτρα μιας εγκύου. Επίσης στην είσοδο της μήτρας υπάρχουν πολλά υγρά, που δεν αφήνουν τα μικρόβια να εισέλθουν στη μήτρα.

Η σεξουαλική επαφή δεν μπορεί να προκαλέσει αποβολή. Η συνηθέστερη αιτία αποβολής είναι γενετική ανωμαλία στο έμβρυο. Μολύνσεις μπορεί να προκαλέσουν διακοπή της κύησης, αλλά συνήθως δε σχετίζονται με τη σεξουαλική επαφή.

Διαβάστε επίσης:

Σεξ στην εγκυμοσύνη: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Γιατί το στήθος της γυναίκας αυξάνεται στην εγκυμοσύνη (vid)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ