ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ

Τα οφέλη του σεξ μετά την περιτομή - Από το Ινσ. Ψυχ & Σεξ. Υγείας Θ. Ασκητή

Η περιτομή στους άνδρες είναι μία κοινή επέμβαση που πραγματοποιείται εδώ και χιλιάδες χρόνια. Συνιστάται στην αφαίρεση της ακροποσθίας του ανδρικού μορίου, της πτυχής δηλαδή του δέρματος που καλύπτει τη βάλανο (την κεφαλή του πέους).

Τα οφέλη του σεξ μετά την περιτομή - Από το Ινσ. Ψυχ & Σεξ. Υγείας Θ. Ασκητή

Αποτελεί διεθνώς μια πολύ συνηθισμένη επέμβαση με μακροχρόνια ιστορία και είναι γνωστή περισσότερο ως πολιτισμική και θρησκευτική διαδικασία και πολύ λιγότερο ως ιατρική θεραπευτική επέμβαση.

Υπάρχει όφελος στην υγεία;

Τα οφέλη για την υγεία είναι καλά τεκμηριωμένα και πέραν της καλύτερης υγιεινής, περιλαμβάνουν:
-τον σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης του ιού HIV και άλλων ιογενών και βακτηριακών σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων,
-τα χαμηλότερα ποσοστά λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος στους άρρενες κατά τη νεογνική περίοδο, αλλά και κατά τη διάρκεια ζωής τους,
-τη μειωμένη πιθανότητα εμφάνισης του καρκίνου του προστάτη, των γεννητικών οργάνων και του πέους,
-την εξάλειψη της πιθανότητας εμφάνισης φίμωσης, παραφίμωσης και βαλανίτιδας.

Οι γυναίκες των οποίων οι σεξουαλικοί σύντροφοι έχουν υποβληθεί σε περιτομή εμφανίζουν:
-χαμηλότερα ποσοστά καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και μόλυνσης με ογκογόνους τύπους του ιού HPV,
-λιγότερα επεισόδια βακτηριακής ή τριχομοναδικής ή χλαμυδιακής κολπίτιδας, καθώς και επεισοδίων λοίμωξης από έρπητα των γεννητικών οργάνων.

Επηρεάζει την αίσθηση του πέους και τη σεξουαλική ικανοποίηση του άνδρα;

Παρόλο που τα οφέλη της περιτομής στην υγεία είναι πολλαπλά, υπάρχει ανησυχία για τον εάν επηρεάζει αρνητικά τη σεξουαλική λειτουργία και την ευχαρίστηση του άνδρα. Πολύς λόγος γίνεται ότι η περιτομή επηρεάζει την αίσθηση του πέους και τη σεξουαλική ικανοποίηση και ευχαρίστηση του άνδρα, ότι μπορεί να προκαλεί διαταραχές στη στυτική λειτουργία ή την εκσπερμάτισή του ή ακόμα να επιφέρει πόνο κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής. Ο άνδρας φοβάται ότι αν υποβληθεί σε περιτομή θα δυσκολεύεται να διατηρήσει τη στύση του, φοβάται ότι θα έχει πρόωρη η ανεσταλμένη εκσπερμάτιση, φοβάται ότι δεν θα έχει την ίδια ικανοποίηση από την ερωτική του συνεύρεση με το έτερον το ήμισυ. Είναι δυνατόν μια τέτοια επέμβαση που εκτελείται εδώ και χιλιάδες χρόνια να έχει τέτοια επίπτωση στη σεξουαλικότητα του άνδρα;

Δύο τυχαιοποιημένες μελέτες έχουν διεξαχθεί εξετάζοντας διάφορες παραμέτρους της σεξουαλικής λειτουργίας και της ικανοποίησης από τη σεξουαλική επαφή. Οι μελέτες αυτές χρησιμοποίησαν συμπεριφορικό ερωτηματολόγιο για να καθορίσουν πέντε παραμέτρους (αδυναμία εκσπερμάτισης, πρόωρη εκσπερμάτιση, πόνος κατά τη συνουσία, το σεξ δεν είναι ευχάριστο, δυσκολία επίτευξης/ διατήρησης στύσης) και το ιατρικό ιστορικό του κάθε συμμετέχοντα για τις υπόλοιπες τρεις (ποιότητα των στύσεων, κλίση κατά τη διάρκεια της στύσης, δυσκολία επίτευξης στύσης επειδή το δέρμα είναι πολύ σφιχτό). Κάθε ομάδα εκτιμήθηκε στην αρχή και ανά εξάμηνο μέχρι 24 μήνες μετά την περιτομή. Σε κάθε περίπτωση δεν παρατηρήθηκε στατιστικά σημαντική διαφορά μεταξύ αυτών που υποβλήθηκαν σε περιτομή και στους μη περιτομηθέντες. Στους 24 μήνες, το 99,9% των ανδρών ήταν ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα της περιτομής.

Πιο συγκεκριμένα, η σεξουαλική αίσθηση του πέους αυξήθηκε στο 71,8% των περιτομηθέντων, ενώ παρέμεινε η ίδια στο 19,3%. Η ευκολία επίτευξης οργασμού ήταν μεγαλύτερη σε ποσοστό 63,1% και αμετάβλητη στο 22,4%. Στους 24 μήνες τα αποτελέσματα διατηρήθηκαν, με την πλειονότητα των περιτομηθέντων να δηλώνουν αυξημένη σεξουαλική αίσθηση του πέους, χωρίς να έχουν δυσκολία στην επίτευξη του οργασμού. Μάλιστα, το 64,9% των συντρόφων των ανδρών που είχαν υποβληθεί σε περιτομή ήταν πολύ ευχαριστημένες, ενώ καμία δεν εξέφρασε αρνητική γνώμη.

Στην δεύτερη τυχαιοποιημένη μελέτη, που διεξάχθηκε στην Ουγκάντα με τη συμμετοχή 2.246 ανδρών που υποβλήθηκαν σε περιτομή οι ερευνητές δεν παρατήρησαν καμία διαφορά στο επίπεδο της σεξουαλικής επιθυμίας, στην ικανότητα επίτευξης ή διατήρησης της στύσης και στην ικανότητα για κολπική διείσδυση. Επιπλέον, δεν παρατηρήθηκαν διαταραχές στην εκσπερμάτιση, ή πόνος κατά τη διάρκεια ή μετά από τη σεξουαλική επαφή. Στην παρακολούθηση των 12 μηνών και 24 μηνών, η σεξουαλική ικανοποίηση αξιολογήθηκε ως ικανοποιητική ή ως πολύ ικανοποιητική σε ποσοστό 99,7% και 99,0% και 99,9% και 98,4%, σε άνδρες με και χωρίς περιτομή, αντίστοιχα.

Τα αποτελέσματα από αυτές τις δύο μεγάλες τυχαιοποιημένες μελέτες καταρρίπτουν όλες τις προηγούμενες αιτιάσεις και υποθέσεις. Το επίπεδο απόδειξης (Level of Evidence) που προσφέρουν λόγω του σχεδιασμού τους δεν αφήνουν περιθώρια αμφισβήτησης των αποτελεσμάτων τους. Ο φόβος του άνδρα πως εάν υποβληθεί σε περιτομή θα παρουσιάσει πρόβλημα στη στύση του ή διαταραχές στην εκσπερμάτιση ή μειωμένη σεξουαλική αίσθηση στο πέος του δεν υφίσταται.

Η περιτομή αποδεδειγμένα πλέον δεν επηρεάζει κανένα από τα παραπάνω. Αντιθέτως, μπορεί να βελτιώσει τη σεξουαλική αίσθηση του πέους με το 99,9% των ανδρών που υποβλήθηκαν σε περιτομή να δηλώνουν τουλάχιστον ευχαριστημένοι με το αποτέλεσμα. Ακόμα και οι σύντροφοι των περιτομηθέντων επιβεβαιώνουν τα αποτελέσματα, με το 70% αυτών να είναι ευχαριστημένες με τη σεξουαλικότητα των συντρόφων τους. Η περιτομή λοιπόν που πραγματοποιείται για ιατρικούς λόγους δεν επηρεάζει τη σεξουαλικότητα του άνδρα και επιπλέον προσφέρει οφέλη στην υγεία του.

Διαβάστε επίσης:
Σύνδρομο απόσυρσης γεννητικών οργάνων: Η πιο αλλόκοτη ανδρική φοβία!
Ποια είναι η Νο 1 σεξουαλική διαφωνία μεταξύ ανδρών και γυναικών