ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ

Έρωτας με την πρώτη ματιά ή έρωτας που φουντώνει σταδιακά; Τι λένε οι επιστήμονες

Πολλά ζευγάρια είναι αποτέλεσμα αυτού που συνηθίζουμε να αποκαλούμε «έρωτας με την πρώτη ματιά», αμερικανοί ερευνητές ωστόσο υποστηρίζουν ότι η πραγματική έλξη μεταξύ δύο ανθρώπων είναι κάτι που δημιουργείται σταδιακά, καθώς ο χρόνος επιτρέπει να αναδειχθούν τα εσωτερικά χαρίσματα του καθενός.

Έρωτας με την πρώτη ματιά ή έρωτας που φουντώνει σταδιακά; Τι λένε οι επιστήμονες

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Psychological Science, επιστημονική ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Τέξας διαπίστωσε ότι η αντίληψη για την ομορφιά του συντρόφου μεταβάλλεται με τον χρόνο, καθώς τα άτομα γνωρίζονται καλύτερα πριν συνάψουν ερωτική σχέση.

«Με την πάροδο του χρόνου, παράγοντες όπως η συμβατότητα μπορεί να κάνει το άτομο πιο ελκυστικό με τρόπους που επισκιάζουν χαρακτηριστικά που παρατηρούνται πιο εύκολα, όπως η φυσική ομορφιά. Ή ίσως το άτομο μπορεί πραγματικά να γίνει πιο ελκυστικό στα μάτια του συντρόφου του, δυνάμει άλλων παραγόντων» εξηγεί η επικεφαλής ερευνήτρια Λουσι Χαντ.

Αυτή η θεωρία εξηγεί εν μέρει γιατί τα άτομα που συνάπτουν ερωτική σχέση αμέσως μετά τη γνωριμία τους έχουν εμφανείς ομοιότητες σε σχέση με εκείνους που γίνονται ζευγάρι αφού έχει προηγηθεί φιλική σχέση μεταξύ τους.

Η ερευνήτρια και οι συνεργάτες της μελέτησαν στοιχεία που αφορούσαν 167 ζευγάρια και το είδος της σχέσης τους. Τα 100 ζευγάρια ήταν έγγαμα και τα υπόλοιπα είχαν σχέση. Μερικά ήταν μαζί μόλις τρεις μήνες, ενώ άλλα ήταν μαζί έως και 53 χρόνια. Ο μέσος χρόνος σχέσης ήταν εννέα χρόνια.

Οι επιστήμονες βιντεοσκόπησαν τα ζευγάρια καθώς μιλούσαν για την σχέση τους. Ανεξάρτητοι αναλυτές βαθμολόγησαν την φυσική ελκυστικότητα κάθε μέλους του ζευγαριού.

Όσο περισσότερο καιρό γνωρίζονταν τα άτομα πριν συνάψουν σχέση, τόσο λιγότερο πιθανό ήταν να ταιριάζουν ως προς την εμφάνισή τους. Τα ζευγάρια που ήταν φίλοι πριν γίνουν ερωτικοί σύντροφοι ήταν επίσης λιγότερο πιθανό να ταιριάζουν εμφανισιακά, συγκριτικά με τα ζευγάρια που άρχισαν να βγαίνουν μετά από λιγότερο από έναν μήνα γνωριμίας.

«Είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο ότι οι άνθρωποι τείνουν να βγαίνουν με άτομα που έχουν όμοια χαρακτηριστικά συμπεριφοράς, ψυχολογίας και εμφάνισης. Ωστόσο, η μελέτη μας αποδεικνύει ότι όταν κάποιος έχει χρόνο να αλληλεπιδράσει με τον άλλον, έχει την ευκαιρία να διαμορφώσει μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα απ' αυτή της πρώτης εντύπωσης. Και αυτό επαληθεύει την άποψη ότι παρά τη φυσική φθορά που φέρνει το πέρασμα του χρόνου, εξακολουθούμε να θεωρούμε το έτερο μας ήμισυ όμορφο και ελκυστικό» καταλήγει η Δρ Χαντ.

Διαβάστε επίσης:
Το αλκοόλ και ο έρωτας έχουν την ίδια επίδραση
Πόσο διαρκεί ο κεραυνοβόλος έρωτας;