ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ

Πώς μπορεί να επηρεάσει τη σχέση σας μία... καρέκλα;

Ίσως σκεφτείτε να αλλάξετε μερικά από τα έπιπλα του σπιτιού σας αφού διαβάσετε αυτή τη νέα έρευνα!

Πώς μπορεί να επηρεάσει τη σχέση σας μία... καρέκλα;

Σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Psychological Science, τα έπιπλα του σπιτιού μπορούν να επηρεάσουν τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας σχετικά με την ερωτική σχέση που διατηρούμε αυτό το διάστημα.

a1e482fcd35108bfb92efe81db3037b9 L

Αν σας ακούγεται τραβηγμένο, διαβάστε παρακάτω και θα πειστείτε!

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Πίτσμπεργκ και το Πανεπιστήμιο του Γουότερλου ζήτησαν από 54 φοιτητές που διατηρούσαν σοβαρή σχέση να χρησιμοποιήσουν μια καρέκλα ή ένα τραπέζι που είτε πατούσε πολύ σταθερά στο έδαφος είτε παρουσίαζε δομικές αστάθειες. Στη συνέχεια, χορηγήθηκαν στους συμμετέχοντες ερωτηματολόγια σχετικά με την ικανοποίησή τους από τη σχέση. Όσοι εκ των συμμετεχόντων είχαν χρησιμοποιήσει τα ασταθή έπιπλα συγκέντρωσαν χαμηλότερες βαθμολογίες όσον αφορά την παράμετρο της ασφάλειας στη σχέση τους.

Ένα ακόμη παρόμοιο πείραμα στο πλαίσιο της ίδιας έρευνας οδήγησε σε παρόμοια αποτελέσματα. Οι ερευνητές ζήτησαν από 174 άτομα που διατηρούσαν μονογαμική σχέση να σταθούν είτε στο ένα τους πόδι είτε και στα δύο τους πόδια. Όσοι εκ των συμμετεχόντων είχαν σταθεί στο ένα τους πόδι στη συνέχεια δήλωσαν ότι δεν νιώθουν ότι η σχέση τους είναι ιδιαίτερα σταθερή.

Το τρίτο και τελευταίο πείραμα ήρθε να επιβεβαιώσει τα αποτελέσματα. Οι ερευνητές χώρισαν τυχαία 129 φοιτητές σε δύο ομάδες: Στην πρώτη, οι συμμετέχοντες κάθισαν σε καρέκλες με κρυφούς φουσκωτούς δίσκους μέσα στο κάθισμα, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να διατηρήσουν απολύτως σταθερή τη θέση τους. Στη δεύτερη ομάδα, οι συμμετέχοντες κάθισαν σε κανονικές, απόλυτα σταθερές καρέκλες. Τα άτομα της δεύτερης ομάδας δήλωσαν ακολούθως πως νιώθουν μεγαλύτερη ικανοποίηση από τη σχέση τους σε σύγκριση με τα άτομα της πρώτης ομάδας.

Τα παραπάνω στοιχεία υποδεικνύουν ότι τα αντικείμενα γύρω μας μπορεί να επηρεάσουν το πώς βλέπουμε τη σχέση με το σύντροφό μας. Οι ερευνητές δεν υποστηρίζουν ότι τα ασταθή έπιπλα θα οδηγήσουν σε ασταθή σχέση, απλώς επισημαίνουν ότι μπορεί να επηρεάσουν το τι σκεφτόμαστε ή τι νιώθουμε όσον αφορά τη σχέση και αυτό αποτελεί βασική παράμετρο στο αναπτυσσόμενο πεδίο της Ενσαρκωμένης Γνώσης (embodied cognition). Η Ενσαρκωμένη Γνώση αφορά στο πώς το σώμα και το περιβάλλον μας αλληλεπιδρούν με τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας.

Εάν λοιπόν σκέφτεστε εδώ και καιρό να αλλάξετε το ξεχαρβαλωμένο τραπεζάκι του σαλονιού, είναι ώρα να το κάνετε!

Διαβάστε επίσης:

Τεστ: Πόσο υγιής είναι η σχέση σου;