ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ

Σεξ: Πόσες φορές «πρέπει» να γίνεται την εβδομάδα

Το σεξ αποτελεί πηγή ευχαρίστησης, συχνά όμως προκαλεί δυσφορία, ειδικά αν ο ένας από τους δύο συντρόφους ανησυχεί για τις επιδόσεις του ή μπαίνει στη διαδικασία να συγκριθεί με άλλους.

Σεξ: Πόσες φορές «πρέπει» να γίνεται την εβδομάδα

H ικανοποιητική σεξουαλική ζωή δεν εξαρτάται από τη συχνότητα ή συγκεκριμένες σεξουαλικές πρακτικές. Αντίθετα, όπως επισημαίνει το Ινστιτούτο Μελέτης Ουρολογικών Παθήσεων, στηρίζεται στο βαθμό στον οποίο η σεξουαλικές εμπειρίες δημιουργούν ευχαρίστηση σε εσάς και την/τον σύντροφό σας.

Οι άνθρωποι μπορεί να διαφέρουμε πάρα πολύ στο επίπεδο της σεξουαλικής μας επιθυμίας, αλλά και κατά την διάρκεια της ζωής του ίδιου ατόμου η επιθυμία κυμαίνεται σε διάφορα επίπεδα. Αν ανάμεσα στο ζευγάρι οι διαφορές στην επιθυμία είναι μικρές, τότε συνήθως μπορούν να διαπραγματευτούν ή να διαχειριστούν αυτήν τη διαφορετικότητα, ώστε να νιώθουν και οι δύο ικανοποιημένοι.

Όμως, όταν η διαφορά στο επίπεδο της σεξουαλικής επιθυμίας είναι μεγάλη, μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες στη σχέση του ζευγαριού.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, το άτομο που έχει τη χαμηλή επιθυμία συνήθως νιώθει πίεση να κάνει κάτι, το οποίο ωστόσο δεν επιθυμεί. Σε βάθος χρόνου, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη αίσθηση πίεσης, θυμό ή απόσυρση και επομένως σε μεγαλύτερη μείωση της σεξουαλικής επιθυμίας.

Προκειμένου να μπορεί ένα άτομο να διεγερθεί σεξουαλικά και να έχει ικανοποιητική σεξουαλική λειτουργία, είναι σημαντικό να:
-νιώθει αυτοπεποίθηση
-να μην έχει άγχος
-να έχει νοητικά ή σωματικά ερεθίσματα
-και να μπορεί να συγκεντρώσει την προσοχή του σε σκέψεις ή πράξεις που δημιουργούν σεξουαλική διέγερση.

Οτιδήποτε παρεμβαίνει στα παραπάνω μπορεί να εμποδίσει τη σεξουαλική επαφή. Όταν ένα ή περισσότερα από τα παραπάνω απουσιάζει επίμονα, η αδυναμία σεξουαλικής λειτουργίας μπορεί να γίνει χρόνιο πρόβλημα.

Το ζευγάρι μπορεί να ζητήσει βοήθεια, αν βιώνει επαναλαμβανόμενες αποτυχημένες σεξουαλικές επαφές ή όταν υπάρχει σημαντική διαφωνία για τις σεξουαλικές πρακτικές όπως:

-προβλήματα επίδοσης που αφορούν σε δυσκολία επίτευξης ικανοποιητικής στύσης
-μειωμένη σεξουαλική επιθυμία
-δυσκολία επίτευξης οργασμού
-πρόωρη ή καθυστερημένη εκσπερμάτιση
-πόνο κατά την επαφή
-ή στην περίπτωση όπου ένα ζευγάρι αισθάνεται ότι δεν είναι ικανοποιημένο από τη σεξουαλική του ζωή.

Επειδή η σεξουαλική λειτουργία δεν επηρεάζεται μόνο από τη σχέση μας και από ψυχολογικούς παράγοντες αλλά και από οργανικούς παράγοντες, μία εκτίμηση θα πρέπει να είναι συνδυαστική.

Πηγή: Ινστιτούτο Μελέτης Ουρολογικών Παθήσεων

Διαβάστε επίσης:

Ποια είναι η καλύτερη ώρα για σεξ ανάλογα με την ηλικία σας

Τεστ: Βρείτε ποια είναι η σεξουαλική σας προσωπικότητα