ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ

Σεξογενές φτάρνισμα: Πόσο συχνό είναι;

Διάφορα παράξενα μπορούν να συμβούν στο σεξ, από οργασμούς που πυροδοτούνται λόγω του ερεθισμού των πελμάτων, άντρες που έχουν αλλεργία στο ίδιο τους το σπέρμα έως και εμφράγματα λόγω... απιστίας!

Σεξογενές φτάρνισμα: Πόσο συχνό είναι;

Ένα από τα πλέον παράδοξα φαινόμενα όμως είναι το... σεξογενές φτάρνισμα!

Όπως μπορείτε πιθανώς να καταλάβετε από την ονομασία του, πρόκειται για το φτάρνισμα που προκαλείται αποκλειστικά και μόνο από παράγοντες που συνδέονται με το σεξ, χωρίς να μπορεί να εξηγηθεί από κάποιο άλλο ερεθιστικό παράγοντα.

Το πρώτο «κρούσμα» καταγράφηκε πριν από έναν αιώνα περίπου (1901) και αφορούσε έναν άντρα που φταρνιζόταν ανεξέλεγκτα και μόνο στη σκέψη της ερωτικής επαφής! Έκτοτε, οι επιστήμονες έχουν επιβεβαιώσει ότι δεν επρόκειτο για μεμονωμένο περιστατικό και ότι υπάρχουν και άλλα άτομα που εκδηλώνουν το σύμπτωμα όταν κάνουν σεξ ή όταν φτάνουν σε οργασμό.

Το σεξογενές φτάρνισμα μπορεί να εμφανιστεί τόσο σε άντρες όσο και σε γυναίκες. Τα ακριβή αίτια του φαινομένου δεν έχουν γίνει πλήρως κατανοητά, ωστόσο οι ειδικοί εκτιμούν ότι έχει νευρολογική προέλευση. Συγκεκριμένα, το φτάρνισμα στην περίπτωση αυτή προκύπτει από ανωμαλία στη δομή του αυτόνομου νευρικού συστήματος, δηλαδή του τμήματος του νευρικού συστήματος που ελέγχει ακούσιες σωματικές διεργασίες, όπως η αναπνοή, η εφίδρωση, το φτάρνισμα ή η σεξουαλική διέγερση.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι το σεξογενές φτάρνισμα προκύπτει όταν τα «καλώδια» του νευρικού συστήματος διασταυρώνονται με αποτέλεσμα τα νευρικά σήματα να εκφράζονται σωματικά με τρόπο διαφορετικό από τον αναμενόμενο.

Το σεξογενές φτάρνισμα κατατάσσεται σε μια ευρύτερη κατηγορία φαινομένων όπου το φτάρνισμα μοιάζει να πυροδοτείται από φαινομενικά άσχετα ερεθίσματα, όπως το δυνατό φως ή το πολύ φαγητό.

Αυτό που δεν έχει μελετηθεί ακόμη σε επιστημονικό πλαίσιο είναι πώς επηρεάζει το σεξογενές φτάρνισμα την ερωτική ζωή του ατόμου, για παράδειγμα εάν αποτρέπει το άτομο από τη σεξουαλική επαφή. Πιθανότατα το ζήτημα δεν έχει ερευνηθεί λόγω της σπανιότητας του φαινομένου, αφού μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί στην ιατρική βιβλιογραφία μόλις μερικές δεκάδες περιστατικά.

Δείτε κι αυτό:

Σύνδρομο πελματικού οργασμού: Το περιστατικό που τρέλανε τους γιατρούς!

Θάνατος εν ώρα σεξ – Πότε είναι πιο πιθανός

Σύνδρομο Μετα-Οργασμικής Νόσου: Το έχετε βιώσει; Δείτε τα συμπτώματα