ΥΓΕΙΑ

Φτάρνισμα: Ο καλύτερος τρόπος να προστατεύσετε τους γύρω σας

Το φτάρνισμα είναι ένα φυσικό αντανακλαστικό ενάντια σε κάποιο «εισβολέα» που ερεθίζει το εσωτερικό τοίχωμα της μύτης, όπως η γύρη, ένας ιός ή η τρίχα ενός κατοικιδίου. Άσχετα από την αιτία που το προκαλεί, το φτάρνισμα αποτελεί πηγή διασποράς μικροβίων, επομένως πρέπει να προστατεύουμε τους γύρω μας από τα σταγονίδια ώστε να αποφευχθεί η εξάπλωση ασθενειών.

Φτάρνισμα: Ο καλύτερος τρόπος να προστατεύσετε τους γύρω σας

Επιστήμονες από το Κέντρο Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Τέξας A&M βάζουν στο μικροσκόπιο τις συνηθέστερες μεθόδους που χρησιμοποιούμε όταν «χτυπά» το φτάρνισμα.

- Χωρίς φραγμό

Πολλές φορές το φτάρνισμα εκδηλώνεται απρόσμενα, με αποτέλεσμα να μην προλάβουμε να καλύψουμε την περιοχή της μύτης. Στην περίπτωση αυτή, τα σταγονίδια εκτοξεύονται σε απόσταση έως και τρία μέτρα και τα μικρόβια είναι δυνατό να επιβιώσουν στις επιφάνειες που μολύνουν για αρκετές εβδομάδες. Αυτό συνεπάγεται ότι οι πιθανότητες να μεταφερθούν τα μικρόβια και σε άλλους ανθρώπους είναι πάρα πολλές.

- Προστασία της μύτης με τις παλάμες

Τα χέρια μας είναι η ασπίδα προστασίας που έχουμε πάντα στη διάθεσή μας και αυθόρμητα τα τοποθετούμε μπροστά από τη μύτη μας όταν φταρνιζόμαστε. Σίγουρα η μέθοδος αυτή εξασφαλίζει μικρότερη διασπορά μικροβίων, ωστόσο δεν πρέπει να ξεχνάμε να πλένουμε τα χέρια μας αμέσως μετά. Σε διαφορετική περίπτωση, θα μεταφέρουμε στη συνέχεια τα μικρόβια στον υπολογιστή μας, στο κινητό μας, σε πόμολα και σε οτιδήποτε άλλο αγγίξουμε. Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι το αντισηπτικό δεν μπορεί να υποκαταστήσει το καλό πλύσιμο των χεριών (ζεστό νερό και σαπούνι και καλό τρίψιμο για τουλάχιστον 30 δευτερόλεπτα).

bigstock Woman With Allergy Sneezing 79496662

- Φτάρνισμα στο μανίκι

Αν και δεν είναι η καλύτερη μέθοδος για να αποτρέψουμε την εξάπλωση των μικροβίων, οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι είναι σίγουρα πιο ασφαλής από την κάλυψη της μύτης με τα χέρια, αφού είναι σημαντικά λιγότερες οι πιθανότητες να έρθει το μανίκι στη συνέχεια σε επαφή με επιφάνειες ή με άλλους ανθρώπους.

- Χαρτομάντιλο

Εάν οι αλλεργίες σας βρίσκονται σε έξαρση ή έχετε εκδηλώσει συμπτώματα κρυολογήματος, καλό είναι να έχετε πάντα μαζί σας χαρτομάντιλα. Το χαρτομάντιλο είναι, σύμφωνα με τους επιστήμονες, η καλύτερη μέθοδος για να αποτρέψουμε την εξάπλωση των μικροβίων, ειδικά εάν συνδυάζεται με το καλό πλύσιμο των χεριών μετά το φτάρνισμα.

Διαβάστε επίσης:

Δείτε σε αργή κίνηση πώς εξαπλώνονται τα σταγονίδια από το φτάρνισμα