ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ

Άνδρες και προβλήματα στο σεξ: Ο ρόλος του θυρεοειδούς

Οι διαταραχές του θυρεοειδούς αδένα είναι πιθανό να προκαλούν σεξουαλική δυσλειτουργία στον άνδρα.

Άνδρες και προβλήματα στο σεξ: Ο ρόλος του θυρεοειδούς

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου της L'Aquila της Ιταλίας που εξέτασε την συχνότητα των σεξουαλικών δυσκολιών σε 48 ενήλικες άνδρες ασθενείς με υπερθυρεοειδισμό ή υποθυρεοειδισμό, πριν και μετά την ανάρρωσή τους.

Βασιζόμενοι επιστήμονες σε προσωπικές συνεντεύξεις με 34 άνδρες με υπερθυρεοειδισμό, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το 18% είχαν κάτω του φυσιολογικού επιπέδου σεξουαλική επιθυμία, το 3% είχε καθυστερημένη εκσπερμάτιση, το 50% είχε πρόωρη εκσπερμάτιση και το 15% στυτική δυσλειτουργία.

Μεταξύ των 14 ανδρών με υποθυρεοειδισμό, το 64% είχε μειωμένη σεξουαλική επιθυμία, καθυστερημένη εκσπερμάτιση ή στυτική δυσλειτουργία, ενώ το 7% υπέφερε από πρόωρη εκσπερμάτιση.

bigstock hotel travel relationships 78444245

Όταν οι πάσχοντες από υπερθυρεοειδισμό υπεβλήθησαν σε αγωγή, το ποσοστό της πρόωρης εκσπερμάτωσης έπεσε από το 50% στο 15%, ποσοστό όμοιο με αυτό του γενικού πληθυσμού. Η μειωμένη σεξουαλική επιθυμία και η καθυστερημένη εκσπερμάτιση επιλύθηκαν με τη θεραπεία στους περισσότερους ασθενείς.

Η καθυστερημένη εκσπερμάτιση επιλύθηκε και στους μισούς πάσχοντες από υποθυρεοειδισμό μετά τη θεραπεία, ενώ η στυτική δυσλειτουργία εξαφανίστηκε και η μειωμένη σεξουαλική επιθυμία βελτιώθηκε σημαντικά.

Όλοι οι πάσχοντες από υποθυρεοειδισμό ή υπερθυρεοειδισμό θα πρέπει να υποβάλλονται σε κλινική εξέταση της σεξουαλικής λειτουργικότητάς τους. Αυτό μπορεί να γίνει με την υποβολή τριών ερωτήσεων:

-Κατά τη διάρκεια της νόσησης παρατηρείτε αλλαγή της σεξουαλικής επιθυμίας;

-Παρατηρείτε αλλαγή στην ικανότητα επίτευξης και διατήρησης της στύσης;

-Παρατηρείτε αλλαγή στην ικανότητα ελέγχου και επίτευξης εκσπερμάτισης;

Διαβάστε επίσης:

Διάρκεια στο σεξ: Ποιος είναι ο μέσος όρος;

Πόσο ασφαλές είναι το «ασφαλές σεξ»;

Θέλετε καλύτερο σεξ; Δείτε πόσο πρέπει να γυμνάζεστε