ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ

Πόσο ασφαλές είναι το «ασφαλές σεξ»;

Η «πρώτη γραμμή άμυνας» ενάντια σε μια απρογραμμάτιστη εγκυμοσύνη και στα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα είναι η χρήση προφυλακτικού στο σεξ.

Πόσο ασφαλές είναι το «ασφαλές σεξ»;

Είμαστε όμως πραγματικά ασφαλείς όταν επιλέγουμε το «ασφαλές σεξ»;

bigstock Condoms with text I love you o 116977520

Δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει την αποτελεσματικότητα του προφυλακτικού στην αποφυγή μιας εγκυμοσύνης ή μιας λοίμωξης από ΣΜΝ. Στη θεωρία, το προφυλακτικό είναι αποτελεσματικό σε ποσοστό 98% ως μέτρο αντισύλληψης, αυτό όμως προϋποθέτει ορθή χρήση κάθε φορά. Στη πράξη, λοιπόν, το ποσοστό αποτελεσματικότητας είναι μικρότερο, αφού εμπλέκεται η παράμετρος του ανθρώπινου λάθους. Μερικά από τα συχνότερα λάθη στη χρήση του προφυλακτικού είναι η καθυστέρηση στην τοποθέτησή του, η πρόωρη αφαίρεσή του ή η χρήση μη συμβατικών υλικών που μειώνουν την αποτελεσματικότητά του (π.χ. λιπαντικό με λάδι σε συνδυασμό με προφυλακτικό από λάτεξ). Επίσης, αρκετοί άντρες δεν επιλέγουν το σωστό μέγεθος προφυλακτικού, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι πιθανότητες το προφυλακτικό να φύγει ή να σπάσει κατά τη διάρκεια του σεξ.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η αποτελεσματικότητα του προφυλακτικού όταν συνυπολογίζεται ο παράγοντας του ανθρώπινου λάθους πέφτει στο 82% όσον αφορά τις πιθανότητες εγκυμοσύνης.

Όσο για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, τα μόνα διαθέσιμα στοιχεία προέρχονται από μελέτες στο εργαστήριο, αφού είναι πολύ δύσκολο να προκύψουν στοιχεία από πειραματικές δοκιμές. Αν και το προφυλακτικό αποτελεί φραγμό ενάντια στη μετάδοση ιών και άλλων μικροοργανισμών, αξίζει να σημειωθεί ότι ορισμένα ΣΜΝ (π.χ. έρπης γεννητικών οργάνων, κονδυλώματα) μεταδίδονται και με τη δερματική επαφή, οπότε το προφυλακτικό δεν παρέχει πάντα 100% προστασία, καθώς δεν καλύπτει ολόκληρη την επιφάνεια των γεννητικών οργάνων.

Διαβάστε επίσης:

Σεξ χωρίς προστασία: Ποιες οι πιθανότητες για εγκυμοσύνη vs. ΣΜΝ

Πιθανότητες λοίμωξης από ΣΜΝ σε μονογαμική vs. ελεύθερη σχέση

Προφυλακτικό & στύση: Νέα αποκαλυπτική έρευνα για τη σχέση μεταξύ των δύο

Αντισύλληψη: Ποσοστά αποτελεσματικότητας για κάθε μέθοδο