ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ

Πιθανότητες λοίμωξης από ΣΜΝ σε μονογαμική vs. ελεύθερη σχέση

Είναι πιο πιθανό να κολλήσει κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα ένα άτομο που αλλάζει συχνότερα ερωτικούς συντρόφους σε σύγκριση με κάποιον που διατηρεί μονογαμική σχέση;

Πιθανότητες λοίμωξης από ΣΜΝ σε μονογαμική vs. ελεύθερη σχέση

Μπορεί η απάντηση στο ερώτημα να μοιάζει προφανής, ωστόσο η νέα έρευνα του Justin Lehmiller από το Τμήμα Συμβουλευτικής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Μπολ Στέιτ (Μάντσι, Ιντιάνα) που εστίασε στο ζήτημα αυτό κατέληξε σε ιδιαίτερα ενδιαφέροντα συμπεράσματα που πιθανότατα δεν περιμένετε.

Η σχετική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Journal for Sexual Health βασίστηκε στο σεξουαλικό ιστορικό 556 ενηλίκων, εκ των οποίων 351 διατηρούσαν μονογαμική σχέση και 205 διατηρούσαν συναινετικές, μη μονογαμικές (ελεύθερες) σχέσεις, δηλαδή είχαν έναν σταθερό ερωτικό σύντροφο και παράλληλα έκαναν σεξ και με άλλα άτομα.

Οι συμμετέχοντες απάντησαν σε διάφορες ερωτήσεις για τη σεξουαλική τους ζωή, όπως πόσους ερωτικούς συντρόφους έχουν αλλάξει στη ζωή τους, εάν είναι πιστοί στις σχέσεις τους, (σε περίπτωση που έχουν απατήσει) εάν ο σύντροφός του γνωρίζει για την απιστία, πόσο συχνά χρησιμοποιούν προφυλακτικό, εάν έχουν διαγνωσθεί ποτέ με κάποιο ΣΜΝ και πόσο συχνά κάνουν εξετάσεις για ΣΜΝ.

Η ανάλυση των απαντήσεών δεν υπέδειξε κάποια σημαντική διαφορά στους δείκτες λοίμωξης από ΣΜΝ ανάμεσα στα άτομα που διατηρούσαν μονογαμική σχέση και στα άτομα που διατηρούσαν ελεύθερες σχέσεις.

Τα ίδια τα νούμερα δεν είναι δυνατό να εξηγήσουν πώς γίνεται ένα άτομο που κάνει για μεγάλο χρονικό διάστημα σεξ μόνο με ένα άλλο άτομο να κινδυνεύει εξίσου με κάποιον που στο ίδιο χρονικό διάστημα έχει αλλάξει αρκετούς ερωτικούς συντρόφους. Ωστόσο, το σεξουαλικό ιστορικό των συμμετεχόντων ήταν αυτό που εν τέλει ξεδιάλυνε το τοπίο.

Οι συμμετέχοντες που διατηρούσαν μονογαμική σχέση δήλωσαν πως σε γενικές γραμμές χρησιμοποιούν λιγότερο συχνά προφυλακτικό και δεν κάνουν συχνά εξετάσεις για ΣΜΝ, σε αντίθεση με τα άτομα που διατηρούσαν ελεύθερες σχέσεις, τα οποία αποδείχθηκαν πιο «συνεπή» απέναντι στην προστασία της σεξουαλικής τους υγείας.

Στο πλαίσιο ενός «ιδανικού» μοντέλου μονογαμίας, κάτι τέτοιο δεν θα αποτελούσε πρόβλημα. Αποδείχθηκε όμως ότι περίπου το 25% των συμμετεχόντων που διατηρούσαν μονογαμική σχέση είχαν απατήσει κάποια στιγμή το σύντροφό τους και μάλιστα το 75% εξ αυτών δεν είχαν γνωστοποιήσει την απιστία τους.

«Τα ευρήματα αποκαλύπτουν ότι η μονογαμία συχνά δεν εφαρμόζεται σωστά», σχολιάζει ο Lehmiller. «Άτομα που έχουν δεσμευθεί σε μια μονογαμική σχέση συχνά δεν τηρούν τη δέσμευσή τους και όταν το κάνουν είναι λιγότερο πιθανό να πάρουν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας [δηλ. προφυλακτικό] και να κάνουν στη συνέχεια εξετάσεις για ΣΜΝ. Έτσι, αρκετά άτομα που διατηρούν μονογαμική σχέση δεν είναι τόσο ασφαλή όσο νομίζουν

Με λίγα λόγια, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, αν και τα άτομα που διατηρούν ελεύθερες σεξουαλικές σχέσεις έχουν επαφές με περισσότερα άτομα, φαίνεται πως είναι πιο συνειδητοποιημένα και ευσυνείδητα απέναντι στην προάσπιση της υγείας τους, με αποτέλεσμα να μην διατρέχουν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο λοίμωξης από διάφορα ΣΜΝ, όπως ο έρπης των γεννητικών οργάνων, τα κονδυλώματα, τα χλαμύδια και η γονόρροια.

Διαβάστε επίσης:

Τεστ: Υπολογίστε τους έμμεσους ερωτικούς σας συντρόφους
Κονδυλώματα, χλαμύδια, έρπης: Τα συμπτώματα των πιο συνηθισμένων ΣΜΝ
Πώς θα πεις στον ερωτικό σου σύντροφο ότι έχεις κολλήσει ΣΜΝ