ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ

Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που προσέχουμε σε έναν πιθανό ερωτικό σύντροφο;

Άλλα πράγματα προσέχουμε σε έναν άνθρωπο που θέλουμε να γίνει ταίρι μας και άλλα σε κάποιον που θέλουμε να κάνουμε φίλο μας, δείχνει μια νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Archives of Sexual Behavior.

Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που προσέχουμε σε έναν πιθανό ερωτικό σύντροφο;

Το μάτι «πέφτει» σε διαφορετικό σημείο του σώματος όταν ένας άνθρωπος τραβά το ενδιαφέρον μας ερωτικά και σε άλλο αν έχουμε καθαρά φιλικές διαθέσεις, έδειξαν τα αποτελέσματα πειράματος με συμμετοχή 105 νέων.

Οι ερευνητές, από το Κολέγιο Γουέλσλι και το Πανεπιστήμιο του Κάνσας στις ΗΠΑ, παρακολούθησαν τις κινήσεις των ματιών των εθελοντών ενώ αυτοί κοιτούσαν φωτογραφίες αγνώστων και ταυτόχρονα απαντούσαν ερωτήσεις για το αν θα έβγαιναν ραντεβού με καθένα από αυτά τα άτομα ή αν θα προτιμούσαν να συνάψουν μαζί του φιλική σχέση.

«Οι έρευνες που αφορούν την ερωτική έλξη υποδεικνύουν συνήθως ότι υπάρχει ένα προκαθορισμένο σύνολο χαρακτηριστικών που καθιστούν ένα άτομο επιθυμητό. Η νέα μελέτη δείχνει όμως ότι αυτό που αναζητά κάποιος σε ένα άλλο άτομο εξαρτάται από τους στόχους του στο πεδίο των διαπροσωπικών σχέσεων. Ένα άτομο που θεωρείται επιθυμητό ως φίλος μπορεί να μην είναι καλός σύντροφος» δηλώνει η Άντζελα Μπαχνς, επίκουρη καθηγήτρια ψυχολογίας στο Κολέγιο Γουέλσλι.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του πειράματος, τόσο οι άντρες όσο και οι γυναίκες εστίαζαν για περισσότερη ώρα και πιο συχνά στο κεφάλι ή στο στήθος ενός ατόμου του αντίθετου φύλου όταν το αξιολογούσαν ως υποψήφιο ταίρι, ενώ και τα δύο φύλα πρόσεχαν περισσότερο τα πόδια (!) σε έναν υποψήφιο φίλο.

Βέβαια, όπως αναφέρει η Μπαχνς, οι άντρες γενικώς φάνηκε να παρατηρούν αρκετά το στήθος και την περιοχή της μέσης και των γοφών στις γυναίκες, ασχέτως αν τις έβλεπαν ερωτικά ή όχι.

«Οι άνθρωποι “σκανάρουν” κάποιον με διαφορετικό τρόπο ανάλογα με τον ρόλο που επιζητούν να παίξει στη ζωή τους» δηλώνει επιλογικά η Μπαχνς.

Δείτε κι αυτό:

«Σεξουαλική παρανόηση»: Γιατί οι άντρες νομίζουν ότι οι γυναίκες συνέχεια φλερτάρουν;

Τα δύο χαρακτηριστικά που «μαγνητίζουν» το άλλο φύλο δεν αφορούν την εμφάνιση!