ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ

Παγκόσμια Ημέρα Σεξουαλικής Υγείας: 6 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για το σεξ

Βελτιώνει τη διάθεση, προστατεύει την καρδιά και ενισχύει τη μνήμη μας… Και αυτά είναι μόνο μερικά από τα αναρίθμητα ευεργετικά οφέλη που έχει το σεξ στον οργανισμό μας!

Τα άτομα με ενεργή σεξουαλική ζωή φαίνεται να απολαμβάνουν τις θετικές του επιδράσεις τόσο σε σωματικό όσο και σε πνευματικό επίπεδο.

Παρόλα αυτά, για να μπορεί κάποιος να έχει μια καλή σεξουαλική ζωή, είναι σημαντικό να παραμένει υγιής. Προβλήματα, όπως για παράδειγμα ο διαβήτης και η ουρική αρθρίτιδα, είναι δυνατό να προκαλέσουν στυτική δυσλειτουργία και άλλες σεξουαλικές διαταραχές.

Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Σεξουαλικής Υγείας, συγκεντρώσαμε ενδιαφέροντα στοιχεία από έρευνες για ένα θέμα που μας αφορά όλους!

Είναι το«μυστικό» της νεότητας!

Ποιο είναι το μυστικό για να παραμείνουμε για πάντα νέοι; Οι επιστήμονες φαίνεται πως γνωρίζουν καλά την απάντηση, καθώς η αντιγηραντική δράση του σεξ αποδεικνύεται από αρκετές έρευνες. Αυτό επιβεβαιώνεται και από πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Psychoneuroendocrinology και αφορά τις γυναίκες, η οποία αναφέρει ότι το σεξ συνδέεται με πιο αργό ρυθμό γήρανσης των κυττάρων. Αυτό συνεπάγεται καλύτερη υγεία και μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής!

Πιο συγκεκριμένα, τα τελομερή (δομές που βρίσκονται στο άκρο κάθε χρωμοσώματος και προστατεύουν τη γενετική πληροφορία) επηρεάζονται θετικά, ενώ σημειώνεται και αύξηση του μήκους τους. Το παραπάνω συσχετίζεται επίσης με μεγαλύτερη ικανοποίηση από τη σχέση, περισσότερη υποστήριξη μεταξύ των δύο συντρόφων, λιγότερες διενέξεις και χαμηλότερα επίπεδα στρες. Όπως φαίνεται λοιπόν, ακόμη και μία σεξουαλική επαφή την εβδομάδα, μπορεί να έχει θετικές επιδράσεις όχι μόνο στη σωματική αλλά και στην ψυχική υγεία!

Προστατεύει τηνκαρδιά!

Τα νέα φαίνεται να είναι καλά για τον ανδρικό πληθυσμό, όπως αποδεικνύεται από τα στοιχεία ερευνητών από την Ταϊβάν. Οι συχνές σεξουαλικές επαφές οδηγούν σε καλύτερη κυκλοφορία του αίματος και καλύτερη υγεία των αιμοφόρων αγγείων, αποτρέποντας τη συσσώρευση στον αντρικό οργανισμό μιας ουσίας που βλάπτει την καρδιά. Πιο συγκεκριμένα, η μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Journal of Sexual Medicine, υποστηρίζει πως το συχνό σεξ συμβάλλει στην μείωση των επιπέδων ομοκυστεΐνης στο αίμα των ανδρών. Δεν ισχύει το ίδιο όμως και για τις γυναίκες, στις οποίες δεν παρατηρήθηκαν σημαντικές διαφορές στα επίπεδα της εν λόγω ουσίας.

Η ομοκυστεΐνη αποτελεί δομικό στοιχείο των πρωτεϊνών και βρίσκεται φυσιολογικά στο ανθρώπινο σώμα. Ωστόσο, λόγω του σύγχρονου τρόπου ζωής και της κακής διατροφής μπορεί να βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα και να προκαλέσει βλάβες στα αιμοφόρα αγγεία που τροφοδοτούν την καρδιά, με σοβαρούς κινδύνους για την υγεία μας.

Ποια είναι, λοιπόν, η κατάλληλη συχνότητα, σύμφωνα με την έρευνα, για να παραμείνει κάποιος υγιής; Δύο φορές την εβδομάδα αρκούν για να μειωθούν τα επίπεδα της ομοκυστεΐνης. Αντίθετα, όσοι κάνουν σεξ λιγότερο από μία φορά τον μήνα σημειώνουν υψηλότερα επίπεδα ομοκυστεΐνης...

Τονώνει τημνήμη!

Παραπονιέστε ότι διαρκώς ξεχνάτε σημαντικές πληροφορίες; Αναζητάτε τρόπους για να τονώσετε τη μνήμη σας; Αν βαρεθήκατε τα… σταυρόλεξα, υπάρχει ένας πιο «διασκεδαστικός» τρόπος για να τονώσετε τη μνήμη σας και να ανακτήσετε τη χαμένη σας αυτοπεποίθηση.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Archives of Sexual Behaviour, οι γυναίκες με δραστήρια σεξουαλική ζωή πετυχαίνουν καλύτερες βαθμολογίες στα τεστ αξιολόγησης της λεγόμενης ενεργής μνήμης, η οποία είναι υπεύθυνη για την προσωρινή αποθήκευση και επεξεργασία των πληροφοριών! Όσο μεγαλύτερη η συχνότητα, τόσο καλύτερες ήταν οι επιδόσεις τους στα τεστ που υποβλήθηκαν.

Τι ισχύει όμως για το αντίθετο φύλο; Αντίστοιχες έρευνες στο παρελθόν έχουν υποδείξει ότι το συχνό σεξ έχει τα ίδια οφέλη και για τους άνδρες!

Καλός ύπνοςγια… καλύτερο σεξ!

Τα οφέλη του ύπνου στην υγεία μας είναι πολλά. Μπορεί να γνωρίζετε καλά ότι είναι απαραίτητος για την εύρυθμη λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού και ότι βοηθάει στην απομνημόνευση και την εκμάθηση. Ποια είναι όμως η σημασία του ύπνου για την σεξουαλική μας υγεία;

Σύμφωνα με νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό της Βορειοαμερικανικής Εταιρείας Εμμηνόπαυσης (NAMS Journal), η έλλειψη ύπνου σχετίζεται με μειωμένη σεξουαλική δραστηριότητα και μικρότερη ικανοποίηση στις γυναίκες μετά τα 50 τους έτη. Πιο συγκεκριμένα, όσο περισσότερο κοιμάται μια γυναίκα, τόσο πιθανότερο είναι να είναι σεξουαλικά ενεργή και, επιπλέον, να το απολαμβάνει!

Μην θυσιάζετε λοιπόν πολύτιμες ώρες ύπνου! Όπως αποδεικνύεται, τα οφέλη του είναι περισσότερα απ' όσα μπορεί να νομίζατε…

Ο διαβήτηςμπορεί να προκαλέσει σεξουαλικές διαταραχές

Ο διαβήτης μπορεί να προκαλέσει αρκετά προβλήματα στον οργανισμό μας, κάποια από τα οποία αφορούν και στη σεξουαλική μας ζωή. Πιο συγκεκριμένα, οι άνδρες που πάσχουν από διαβήτη διατρέχουν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο να εκδηλώσουν στυτική δυσλειτουργία συγκριτικά με όσους έχουν φυσιολογικές τιμές σακχάρου στο αίμα. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε επισκόπηση επιστημονικών μελετών που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Diabetic Medicine.

Τα νούμερα «μιλούν» από μόνα τους: Για κάποιον που πάσχει από διαβήτη οι πιθανότητες να εμφανίσει στυτική δυσλειτουργία είναι πάνω από τριπλάσιες… Παρ' όλα αυτά, η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία του διαβήτη μπορεί να μειώσουν τις πιθανότητες να παρουσιάσετε ανάλογα προβλήματα. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας και κάντε τις κατάλληλες εξετάσεις.

Τι είναι ηουρική αρθρίτιδα και πώς μπορεί να επηρεάσει τη σεξουαλική μας ζωή;

Πρόκειται για μία επίπονη πάθηση που συνοδεύεται από πόνο, κοκκίνισμα και πρήξιμο στις αρθρώσεις και κυρίως στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού και προκαλείται από τα υψηλά επίπεδα ουρικού οξέος στο αίμα.

Ένα πρώιμο σημάδι της συγκεκριμένης πάθησης σχετίζεται με τη σεξουαλική λειτουργία των αντρών, σημειώνει μία νέα βρετανική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Arthritis Research & Therapy.

Ένα μεγάλο ποσοστό των ανδρών με ουρική αρθρίτιδα και συγκεκριμένα το 31% είναι πιο πιθανό να δηλώσει ότι αντιμετωπίζει στυτική δυσλειτουργία σε σύγκριση με άντρες που δεν πάσχουν από τη συγκεκριμένη μορφή αρθρίτιδας.

Παρόλα αυτά, με την έγκαιρη διάγνωση προβλημάτων όπως τα παραπάνω μπορούμε να απολαύσουμε μία καλύτερη σεξουαλική ζωή και να επωφεληθούμε από τις ευεργετικές της επιδράσεις!