ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ

Σεξ μετά την καισαρική: Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Είτε γεννήσατε φυσιολογικά, είτε με καισαρική τομή, το σεξ είναι πιθανότατα το τελευταίο πράγμα που σκέφτεστε το πρώτο διάστημα μετά τον τοκετό.

Σεξ μετά την καισαρική: Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Οι άγρυπνες νύχτες και ένα μωρό που κλαίει και σας αποζητά όλη την ώρα, δεν συνθέτουν το πιο ειδυλλιακό σκηνικό.

Άλλο ένα εμπόδιο είναι οι ορμόνες σας, οι οποίες «κλείνουν» τον διακόπτη του σεξ.

«Η πλημμύρα των μητρικών ορμονών που κατακλύζει τον οργανισμό, στοχεύουν στο δέσιμο της μητέρας με το μωρό και γενικά καταστέλλουν την επιθυμία για σεξ τις πρώτες εβδομάδες μετά τον τοκετό» επισημαίνει η Nicole Williams, γυναικολόγος και ιδρύτρια του Γυναικολογικού Ινστιτούτου στο Σικάγο.

Σύντομα ωστόσο, η επιθυμία θα επιστρέψει και τότε γεννάται το εξής ερώτημα: Μπορείτε να κάνετε σεξ με ασφάλεια μετά από μια χειρουργική επέμβαση, όπως η καισαρική;

Δείτε τι πρέπει να γνωρίζετε:

Ποιος είναι ο κατάλληλος χρόνος

Βάλτε στο μυαλό σας ότι πρέπει να απέχετε 6-8 εβδομάδες από το σεξ. «Ο βασικός λόγος είναι ότι κάνατε μια σοβαρή χειρουργική επέμβαση, η οποία διαπέρασε όλα τα επίπεδα της κοιλιάς για να φτάσει στη μήτρα. Όλα αυτά τα “στρώματα”, ειδικά οι μύες, πρέπει να θεραπευτούν», εξηγεί η Williams.

Το σεξ είναι μια μορφή άσκησης που απαιτεί τη συμμετοχή πολλών μυϊκών ομάδων και η μήτρα είναι ο βασικός μυς που παίρνει μέρος στη διαδικασία, άρα χρειάζεται χρόνο για να επανέλθει.

«Όταν είναι ακόμα μεγεθυμένη και έχετε οργασμό, μπορούν να προκληθούν κράμπες μέσω της απελευθέρωσης ορισμένων ορμονών που την διεγείρουν», προσθέτει. Επιπλέον, υπάρχει ο κίνδυνος η έντονη δραστηριότητα να ανοίξει ξανά την τομή.

spoon sex

Γιατί είναι άβολο;

Από τη στιγμή που το μωρό δεν βγήκε από τον κόλπο σας, μπορείτε να περιμένετε ότι θα αισθάνεστε το ίδιο κατά τη διείσδυση. Το πιθανότερο όμως είναι ότι το σεξ θα είναι επώδυνο τις πρώτες φορές μετά τον τοκετό, κάτι που θεωρείται απόλυτα φυσιολογικό.

Δώστε προσοχή στο πώς αισθάνεστε κατά τη διάρκεια του σεξ. Εάν νιώθετε άβολα, σταματήστε, αφού το σεξ πρέπει να είναι μια ευχάριστη διαδικασία. Η Williams συμβουλεύει να περιμένετε να περάσει άλλη μία εβδομάδα και να προσπαθήσετε ξανά.

Ποιες είναι οι πιο ασφαλείς στάσεις;

Οι γιατροί την αποκαλούν πλευρική κολπική οπίσθια διείσδυση, οι περισσότεροι όμως την γνωρίζουν ως «στάση κουτάλι». Η Williams τονίζει ότι είναι ιδανική στάση, καθώς δεν ασκείται πίεση στην κοιλιά, όπως στην κλασική «ιεραποστολική» στάση και δεν χρειάζεται να τεντώνεται τους κοιλιακούς σας, όπως όταν βρίσκεστε από πάνω.

Μια υπενθύμιση: Προσοχή, γιατί μπορεί πολύ εύκολα να μείνετε πάλι έγκυος! Η γονιμότητα της γυναίκας επιστρέφει πολύ σύντομα μετά τον τοκετό.

Αν έχετε απορίες, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας

Η Williams ζητά από τις γυναίκες που έχουν μόλις γεννήσει να την επισκεφτούν μετά από δύο εβδομάδες για να συζητήσουν τις μελλοντικές δυνατότητες αντισύλληψης, πιθανά προβλήματα μετά τον τοκετό ή πιθανές επιπλοκές της καισαρικής. Ανάλογα με την κατάστασή σας, ο γιατρός σας θα σας δώσει σαφείς οδηγίες για το πότε μπορείτε να κάνετε σεξ.

Πηγή: womenshealthmag.com

Διαβάστε επίσης:

Σεξ μετά την εγκυμοσύνη: 5 σημεία-κλειδιά για να απολαύσετε ξανά τη σεξουαλική σας ζωή

Εγκυμοσύνη & υγεία: 4 λάθη που κάνουν οι περισσότερες γυναίκες

Σεξ στην εγκυμοσύνη: Μπορεί να προκαλέσει πρόωρο τοκετό;