ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ

Έρευνα αποδεικνύει πως οι άντρες «οσμίζονται» τις πιο γόνιμες γυναίκες

Σίγουρα οι άνθρωποι δεν έχουν την ίδια οσφρητική ικανότητα με τα ζώα. Όμως παρ' όλα αυτά η μυρωδιά αποτελεί μια πολύ σημαντική αίσθηση που καθορίζει πολλά.

Έρευνα αποδεικνύει πως οι άντρες «οσμίζονται» τις πιο γόνιμες γυναίκες

Είναι ένας ακόμη παράγοντας που συμβάλλει στην απόφασά μας για το αν μας ελκύει ένα άτομο του αντίθετου φύλου ή όχι.

Αυτό είναι τουλάχιστον το συμπέρασμα μιας νέας έρευνας που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Proceedings of the Royal Society B, καθώς έδειξε ότι το άρωμα ορισμένων γυναικών είναι πιο ελκυστικό για τους άνδρες από κάποιων άλλων.

Ερευνητές από διάφορα πανεπιστήμια της Βέρνης θέλησαν να εξετάσουν αν οι άνδρες ελκύονται από το άρωμα των γυναικών που βρίσκονται σε κάποια συγκεκριμένη περίοδο του εμμηνορροϊκού τους κύκλου. Για να το καταφέρουν αυτό, θα έπρεπε να μετρήσουν τα επίπεδα ορμονών 28 γυναικών. Έπειτα, οι ερευνητές ζήτησαν από 57 άντρες να αξιολογήσουν το άρωμά τους.

«Οι γυναίκες με υψηλά επίπεδα οιστρογόνων και χαμηλά επίπεδα προγεστερόνης φάνηκε να ελκύουν περισσότερο τους άντρες όσον αφορά την μυρωδιά τους» λέει η Daria Knoch, επικεφαλής της έρευνας.

Η συγκεκριμένη αυτή ισορροπία ορμονών φανερώνει υψηλή γονιμότητα, οπότε προσελκύει περισσότερο το αντίθετο φύλο. Από βιολογικής και εξελικτικής άποψης, στην ουσία σημαίνει πως οι γυναίκες έχουν αυξημένες πιθανότητες για να αναπαραχθούν.

Παλαιότερες έρευνες έχουν δείξει επίσης πως οι γυναίκες θεωρούνται πιο ελκυστικές σεξουαλικά σε ορισμένες φάσεις του εμμηνορροϊκού τους κύκλου, καθώς τα υψηλά επίπεδα οιστρογόνων κάνουν το πρόσωπο και το σώμα τους ελκυστικά για τους άνδρες.

Η ομάδα εξέτασε ακόμα αν η ορμόνη του στρες, η κορτιζόλη, και κάποια συγκεκριμένα γονίδια επηρεάζουν το γυναικείο σεξ απίλ.

«Αρκετές μελέτες δείχνουν ότι η επιλογή ενός συντρόφου βασίζεται στον άνδρα και στη γυναίκα που έχουν διαφορετικό ανοσοποιητικό σύστημα, έτσι ώστε τα παιδιά να έχουν την καλύτερη δυνατή άμυνα» τονίζει η επικεφαλής της έρευνας.

Άλλη μια θεωρία σχετικά με το γιατί φιλάμε, για παράδειγμα, είναι πως μας δίνεται η δυνατότητα να μυρίσουμε και να γευτούμε τον άλλον για να δούμε αν έχουμε διαφορετική ανοσοποιητική απόκριση.

Παρ' όλα αυτά οι έρευνες κατέληξαν στο ότι δεν παίζει τόσο σημαντικό ρόλο τελικά αυτό.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, οι γυναίκες δεν είχαν τη δυνατότητα να παίρνουν ορμονική αντισύλληψη, δεν μπορούσαν να μοιραστούν το κρεβάτι τους με κανέναν, χρησιμοποιούσαν φυσικά απορρυπαντικά και δεν κατανάλωναν αλκοολούχα ποτά ή πικάντικα τρόφιμα.

Όταν ήταν στην ακμή της γονιμότητας τους θα έπρεπε να βάζουν απορροφητικά μαντηλάκια κάτω από τις μασχάλες τους καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας ώστε να κρατήσουν την μυρωδιά τους, την οποία αργότερα θα μύριζαν οι άντρες και θα την αξιολογούσαν από το 0 έως το 100.

Διαβάστε επίσης:

Επανασύνδεση με τον πρώην: Πόσο κακό μας κάνει τελικά;

Κεφάλαιο «σεξ»: Δείτε πώς ωφελεί τη σωματική και ψυχική υγεία (pics)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ